Nederlandse vrouwen zijn fanatiek in het monitoren van hun gezondheid, blijkt uit onderzoek van Etos onder ruim 3000 vrouwen. Meer dan de helft houdt bij hoeveel stappen ze zetten, hoeveel water ze drinken of hoe goed ze slapen. Maar je bloeddruk in de gaten houden? Dat doen niet veel vrouwen. Terwijl hart- en vaatziekten doodsoorzaak nummer één zijn onder vrouwen in Nederland. Één op de drie Nederlanders in de leeftijd van 30 tot 70 jaar heeft een hoge bloeddruk. En dit verhoogt het het risico op hart- en vaatziekten. Je eigen bloeddruk meten geeft je interessante inzichten in je gezondheid. Lees ook zeker even verder als je tijdens je zwangerschap een verhoogde bloeddruk hebt gehad!
Waarom is een hoge bloeddruk slecht?
Een langdurig hoge bloeddruk beschadigt de wanden van de vaten. Door die beschadiging kan slagaderverkalking ontstaan. Daardoor worden je vaten minder elastisch en neemt de bloeddruk verder toe. Het hart moet harder werken en slijt eerder. Als de bloedvaten constant onder een te hoge druk staan, verhoogt dat op de lange termijn het risico op hart- en vaatproblemen, zoals hartfalen, een beroerte of een hartinfarct. Daarom is het belangrijk om de bloeddruk goed in de gaten te houden.
Welke risico’s komen specifiek bij vrouwen voor?
Tijdens een zwangerschap hebben veel vrouwen last van een te hoge bloeddruk. Vooral in de eerste zwangerschap lijkt het vaker voor te komen. Het kan in sommige gevallen leiden tot zwangerschapsvergiftiging. Bij vrouwen met auto-immuunziekten, diabetes of psychische klachten komt het vaker voor. Ook al is een hoge bloeddruk tijdens je zwangerschap lang niet altijd een probleem, het is wel belangrijk om het goed in de gaten te houden. Je voelt het namelijk zelf vaak niet. Uit het onderzoek blijkt dat vrouwen langer blijven rondlopen, ook als ze al wel klachten hebben. Dat is gevaarlijk, omdat een ernstiger ziektebeeld zich dan plotseling kan voordoen. Dus laat je bloeddruk ook bij twijfel altijd even meten! Dat kan bij je huisarts of bij de verloskundige.
Hoe weet ik of ik last heb van een hoge bloeddruk?
Een hoge bloeddruk voelen de meeste mensen niet. Ook als je gezond eet en veel sport kun je een te hoge bloeddruk hebben. Begin daarom vanaf je veertigste met het jaarlijks meten van je bloeddruk. Een hoge bloeddruk is namelijk vrij simpel aan te pakken met aanpassingen in je levensstijl of medicatie, maar de lange termijn gevolgen aan hart of vaten zijn vaak niet te herstellen.
Hoge bloeddruk tijdens mijn zwangerschap, wat nu?
Als je tijdens tijdens je zwangerschap een hoge bloeddruk hebt gehad, moet je extra opletten. Vrouwen met een hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap hebben namelijk een vier keer zo hoog risico op hoge bloeddruk later in hun leven. Het is daarom verstandig om een bloeddrukmeter aan te schaffen en regelmatig te controleren hoe het met jouw bloeddruk gesteld is.
Hoe kan ik hartproblemen herkennen?
Hartklachten zijn bij vrouwen vaker moeilijk te herkennen. Pijn op de borst is een heel duidelijk signaal dat ook bij veel mensen bekend is. Ook bij pijn die uitstraalt naar de armen denken de meesten wel aan een hartprobleem. Maar er zijn ook veel vagere klachten, die een teken van hartproblemen kunnen zijn. Denk aan pijn tussen de schouderbladen, kortademigheid of misselijkheid. Deze klachten komen bij vrouwen vaker voor dan bij mannen.
Etos hart voor hart
Hart- en vaatziekten zijn doodsoorzaak nummer één onder vrouwen in Nederland. Één op de drie Nederlanders in de leeftijd van 30 tot 70 jaar heeft een hoge bloeddruk, wat het risico op hart en vaatziekten vergroot. Etos zet zich daarom in om meer bewustwording te creëren voor het belang van bloeddruk meten. Zowel de winkelvloer als website wordt ingezet om kennis over bloeddruk toegankelijker te maken. Meer informatie vind je op Hart voor Hart.