Er zijn veel soorten babyflessen op de markt. En als je melk voor je baby op wilt warmen kun je ook kiezen uit diverse soorten flessen- warmers. Het is handig om al voordat je baby er is een keuze te maken voor een bepaalde soort fles en een flessenwarmer die daarbij past. Welke flessenwarmer moet je kiezen? Waarom heb je er een nodig? En wat zijn de voordelen van de verschillende soorten, die er op de markt zijn.
Wat is een flessenwarmer en waarom heb je er een nodig?
Wat is een flessenwarmer? Als jij je eerste kindje krijgt is er veel nieuw voor je. Dingen waar je het bestaan niet van wist. Natuurlijk kun je een flesje babyvoeding in de magnetron opwarmen, maar dat is niet goed voor de kwaliteit van de melk. De hoge temperatuur in een magnetron verandert de structuur van de melk en dat is niet wenselijk. Je kunt een fles ook opwarmen door deze onder de warme kraan te houden, maar dan ben je wel eventjes bezig. Au bain marie kun je de fles ook in een pan met warm water opwarmen, maar dan is het lastig de juiste temperatuur in te schatten. De melk mag namelijk niet te heet worden, want boven 40 graden verandert de structuur van de melk al. Daarom zijn er flessenwarmers. Apparaten die speciaal gemaakt zijn om gekolfde borstvoeding of flesvoeding precies op de juiste temperatuur te brengen voor jouw baby. Ben je van plan om lange tijd borstvoeding te geven en je kindje bij je te houden? Dan hoef je niet te kolven en is een flessenwarmer overbodig. Maar als je flesvoeding geeft of moet kolven, dan is het wel heel handig om er een te hebben.
Welke verschillende soorten flessenwarmers zijn er?
Welke soorten flessenwarmers zijn er? Er zijn drie manieren waarop verschillende flessenwarmers de babyvoeding in een fles opwarmen.
1. De koker
Er zijn zogenaamde ‘kokers’ waarin een laagje water zit dat geleidelijk wordt opgewarmd. Deze gaat niet hoger dan de ideale temperatuur voor babyvoeding. Dus echt ‘koken’ doet het niet. Deze apparaten kunnen de voeding ook een tijdje warm houden. Als je bijvoorbeeld een pauze in moet lassen tijdens de voeding. Het opwarmen gaat langzaam, maar dat is juist heel goed voor de melk. En je hoeft er niet bij te blijven staan.
2. De stomer
Andere apparaten gebruiken hete stoom om de melk op te warmen. De ‘stomer’ werkt sneller dan een ‘koker’ omdat de temperatuur van de stoom veel hoger is. Dit heeft wel als gevolg dat je even moet wachten voordat je het flesje vast kunt pakken, omdat deze te heet is geworden. Ook kan het zijn dat de babyvoeding in het flesje niet gelijkmatig verwarmd is en dat er voedingswaarde verloren gaat door de hoge temperatuur.
3. Het warmtekussen
Het warmtekussen komt minder vaak voor. Het is een methode die bijna het zelfde werkt als bij een elektrische deken. Je hebt een doek die verwarmd wordt door een verwarmingselement. Je kunt dan met behulp van een knop of touwtje de doek om de babyfles binden, waardoor deze opgewarmd wordt. Voordeel is dat je het warmtekussen gemakkelijk mee kunt nemen. Je kunt het opvouwen en het neemt weinig ruimte in. Het nadeel is dat je de temperatuur moeilijk kunt meten. Er zit ook vaak geen timer op, zodat je zelf uit moet zoeken hoe lang je nodig hebt om de juiste temperatuur te bereiken voor de fles.
Waar let je op bij het kopen van een flessenwarmer?
Bij het gebruik van een flessenwarmer is het belangrijk ervoor te zorgen dan de voeding niet te warm wordt. Jouw baby mag niet haar mond verbranden en je moet ervoor zorgen dat de voedingswaarden bewaard blijven in de melk. Bij te hoge temperatuur kunnen eiwitten in de voeding denatureren. Dat gebeurt al boven een temperatuur van 40 graden. De structuur van de melk verandert daardoor en is dan minder voedzaam voor je kleintje. De ideale temperatuur voor babyvoeding is 37 graden Celsius, dat is de gemiddelde lichaamstemperatuur. Heb je al een bepaald soort flessen gekozen? Let er dan op dat deze passen in of op de flessenwarmer die je aanschaft. Verschillende merken, zoals Avent hebben flessen met bijbehorende flessenwarmer. Andere merken passen hier soms niet in.
Met deze informatie kun je waarschijnlijk wel een bewuste keuze gaan maken.