Borstvoeding is de meest gezonde voeding, die je aan je kindje mee kan geven. Dat staat buiten kijf. Het is puur natuur en is altijd op voorraad. Tenminste, als alles goed gaat. Over borstvoeding is vaak discussie. En het kan moeders behoorlijk veel stress opleveren. Terwijl juist de productie van de borstvoeding optimaal functioneert als je het rustig aan kan doen. Borstvoeding vraagt nogal wat van een moeder. Zeker voor werkende moeders is het niet zo eenvoudig als het lijkt. Maar een goede voorbereiding is het halve werk. Weten hoe het werkt en de juiste manier vinden voor jou en je kindje. Dat is belangrijker dan wat de rest van de wereld er over zegt of denkt.
Voorbereiden op de borstvoeding
Je lichaam is perfect gemaakt voor het geven van borstvoeding, maar hoe doe je dat dan? Hoe krijg je melk uit je borst? Hoe zorg je voor voldoende melk en hoe voorkom je pijnlijke tepels? Gelukkig kun je door je voor te bereiden op het geven van de borstvoeding de antwoorden op bovenstaande vragen en nog vele andere weten, voordat je baby geboren wordt. Je kunt het beste beginnen met de voorbereiding in het laatste trimester van je zwangerschap. Ik geef je graag antwoord op veelgestelde vragen.
1. Hoe krijg ik de melkproductie op gang?
De melkproductie komt op gang door je baby elke keer wanneer hij dorst heeft een slokje uit de borst te geven. Je kindje geeft door middel van hongersignalen aan dat hij honger heeft. Bekende hongersignalen zijn: het maken van smak geluiden of onrustig met zijn armpjes bewegen. Als je je kindje op schoot hebt, is het vaak duidelijk, dat je baby de zoekreflex laat zien. Dan grijpen ze al naar de borst en gaan met hun hoofdje heen en weer op zoek naar de tepel.
2. Hoe zorg ik voor voldoende melk?
Geef je baby elke keer als hij honger heeft borstvoeding. En laat hem zo lang drinken als hij wil. Je lichaam gaat zo herkennen hoeveel melk je baby nodig heeft. Wissel de borsten goed af, zodat beide borsten op het verzoek van je baby kunnen reageren met de juiste productie.
3. Hoe weet ik dat mijn kindje goed drinkt?
Een kindje dat goed drinkt maakt slikbewegingen. Net zoals wanneer je zelf een slokje drinkt uit een glas. Je ziet de slikbewegingen bij zijn wangetjes. Om ervoor te zorgen dat je kindje ook genoeg drinkt is het belangrijk te voeden tot je kindje zelf stopt. En ook de volgende voeding op verzoek van je baby weer te starten. Je kan niet meten hoeveel melk je baby drinkt, maar jouw baby weet precies wat hij (of zij) nodig heeft.
4. Hoe voorkom ik pijnlijke tepels door borstvoeding?
Pijnlijke tepels ontstaan bijna altijd doordat de baby niet goed uit de borst drinkt. Dit gebeurt wanneer de baby niet goed is aangelegd. Hoe je de baby goed aanlegt, en er dus voor zorgt dat hij op de juiste manier uit je borst drinkt, staat bij de volgende vraag.
5. Hoe leg ik mijn baby goed aan tijdens de borstvoeding?
- Let er op dat wanneer je baby bij je gaat drinken, hij niet alleen het puntje van de tepel in zijn mond neemt, maar ook een groot gedeelte van de tepelhof er om heen.
- Zou je baby alleen het puntje van de tepel in zijn mond nemen, dan zuigt hij wel, maar krijgt geen melk binnen.
- Het gaat erom dat je baby een grote hap neemt en begint met drinken.
- De hoogte waarop jouw baby ligt ten opzichte van je borst is belangrijk.
- Zijn gezichtje moet recht voor de borst liggen. Zo kan hij een goede grote hap nemen.
- Daarvoor is een voedingskussen een ideaal hulpmiddel. Het zorgt ervoor dat je zelf je armen beter kan ontspannen terwijl jij je kindje vasthoudt op de juiste hoogte. Je kan je arm laten leunen op het kussen, dan kan je met je hand het hoofdje van je baby makkelijk sturen.
6. Wat zijn de ideale omstandigheden om het borstvoeding geven te leren?
Zorg voor rust tijdens de eerste weken dat je voedt. Wanneer je iets nieuws leert is het fijn dit in een rustige omgeving te doen. Een omgeving waarin jij je prettig voelt en kunt ontspannen. De eerste paar weken heb je tijd nodig om handigheid te krijgen in het voeden van je baby. Je zult merken dat het na verloop van tijd steeds makkelijker wordt. Dan kan je overal voeden waar je wilt.
LEES OOK: Je baby voeden in het openbaar, dat moet kunnen toch?
7. Waar kan ik terecht voor hulp bij de voorbereiding?
Je kunt je tijdens je zwangerschap voorbereiden door het volgen van een borstvoedingscursus of een voorlichtingsbijeenkomst over borstvoeding. Deze worden op verschillende plekken door het hele land gegeven. Kijk eens bij:
– Vrijwilligersorganisatie zoals La Leche League of Borstvoeding Natuurlijk.
– Een aantal verloskundigenorganisaties en kraamzorg organisaties bieden deze ook cursussen aan. Vraag er naar bij je verloskundige of kraamzorg organisatie.
– Lactatiekundigen, dat zijn specialisten op het gebied van borstvoeding. Zoals Debby Mendelsohn, die er ook een boek over schreef. Zij geeft fysieke én online cursussen over borstvoeding.