door: Ay Lin Kho
Zout niet goed voor niertjes
Baby’s en peuters kunnen een aantal dingen niet eten. Dat wordt vaak vergeten zodra het consultatiebureau zegt dat ze na 1 jaar met de pot mee kunnen eten. Ik zie om me heen dat ouders en vooral opa’s en oma’s daar verschillend of niet mee omgaan. “Een beetje zout is toch niet erg, het moet wel smaak hebben”. Er zit al een beetje zout van nature in verschillende producten dus voeg het niet extra toe. Zout en toegevoegde suikers zijn echt uit den boze. Zout moet door de nieren worden gefilterd, maar de nieren van baby’s werken nog niet optimaal. Die zijn pas na 1,5 jaar volgroeid. Dus tot die tijd zou ik geen zout toevoegen aan het eten. Door toegevoegd zout en suiker raakt de smaak van je baby er ook aan gewend en zal het andere smaken flauw vinden. Je verpest dan dus de smaakontwikkeling van je kind.
Groente uit een potje zijn nitraatarm!
Wel eens gehoord van blauwe baby’s? Baby’s jonger dan 6 maanden hebben een lage maagzuurproductie waardoor ze op basis van het voedsel meer nitriet vormen in hun lichaam. Ook bindt nitriet bij baby’s beter aan eiwitten die voor zuurstoftransport zorgen. Het gevolg kan een zuurstoftekort zijn en hier komt de blauwvorming vandaan. Ook het drinken van water met hoge gehaltes nitraat kan blauwe baby’s veroorzaken.
Babyvoeding uit een potje en diepvriesgroentes hebben weinig nitraat in zich door de juiste behandeling en rassen te gebruiken. Dus niet alles zelfgemaakt is beter. Kook je verse spinazie, dan zit daar te veel nitraat in voor je baby. Is dit gevaarlijk? Nitraat is een natuurlijk bestanddeel van planten en groenten. In bijna alle groentesoorten komt nitraat voor. IJzerrijke bladgroenten als spinazie, bevatten meer nitraat. Nitraat kan door het lichaam omgezet worden in nitriet. Dit wordt sinds 2014 niet meer als een toxische stof gezien. Als zwangere durf ik het wel aan om nitraatrijke groentes te eten maar voor baby’s zou ik nog wel voorzichtig zijn.
Wat is het verschil tussen gewone melk en opvolgmelk?
Mensen kiezen massaal voor gewone melk omdat het goedkoper is, makkelijker omdat je het toch al in huis hebt, en omdat je kind met 1 jaar met de pot mee kan eten dus ook gewoon melk kan drinken. Wist je dat baby’s tot ongeveer 5 maanden een ijzervoorraad hebben meegekregen? Na deze tijd hebben ze dus extra ijzer nodig en dat zit te weinig in gewone melk. En een ander effect is dat zodra je bijvoeding gaat geven nemen de darmpjes minder ijzer op.
Waarom zou ik mijn baby opvolgmelk geven na borstvoeding?
Gewone melk bevat:
-teveel eiwit (dit kunnen de nieren niet aan)
-teveel zout (dit kunnen de nieren niet aan)
-te weinig ijzer (moeten de baby’s nu zelf aanmaken)
-te weinig vitamine D (tot en met 4 jaar hebben kinderen dit nodig en je kunt het niet uit alleen de on of voedingsmiddelen halen)
-te weinig linolzuur (nodig voor ontwikkeling hersenen).
Opvolgmelk bevat dit allemaal wel. Ook zit er extra calcium en fosfor in wat je kindje ook nodig heeft. En er zit in ieder geval geen toegevoegd suiker in.