Heb je oudere woning? Dan is deze mogelijk nog niet uitgerust met dubbel glas. Anno 2020 zijn de meeste nieuwe huizen al wel standaard uitgerust met dit glas. Maar voor oudere woningen geldt dat niet altijd. Op het moment is dubbel glas erg populair. En dat heeft een aantal goede redenen. Wat zijn eigenlijk de voordelen en nadelen van dubbel glas?
Wat is dubbel glas precies?
Dubbel glas is best anders dan het enkel glas, wat ook wel normaal glas genoemd wordt. Hierbij zit er maar één glasplaat in het kozijn. Dat is een eenvoudige manier van glas zetten. Maar het is niet bepaald duurzaam. Dubbel glas is wat dat betreft een stuk beter. Hierbij bestaat de glasplaat uit twee platen. Tussen de platen zit een kleine ruimte met stilstaande lucht. Die lucht geeft een isolerende buffer. Dubbel glas prijzen zijn het dan ook zeker waard als je kijkt naar energiebesparing. Wat zijn de voordelen en nadelen van dubbel glas?
————————————————–
LEES OOK: Wonen met kinderen, waar moet je op letten?
EN: Duurzaam leven en wonen kom dichter bij je eigen natuur
————————————————–
Wat zijn de voordelen van dubbel glas?
Als je dubbel glas plaatst krijg je direct meerdere voordelen. Zo simpel is het nou eenmaal. Zo zal dubbel glas jou en je gezin een betere bescherming bieden tegen de variërende weersomstandigheden. Het is met dit glas eenvoudiger om een stabiele temperatuur in je woning te behouden. Dit zal ervoor zorgen dat het een stuk comfortabeler is om in je huis te leven. In de zomer houd je de warmte buiten, in de winter de kou. Je huis is met dubbel glas beter geïsoleerd. Dit zul je natuurlijk weer terug zien in je energierekening, want deze zal zeker dalen. Hierdoor kun je de investering in het dubbel glas later terugverdienen.
Wat zijn de nadelen van dubbel glas?
Toch zal dubbel glas ook nadelen hebben. Eén nadeel gaat over dat terugverdienen van de investering. Zo kun je dubbel glas pas weer terugverdienen na ongeveer zeven tot tien jaar. Het duurt dus wel even voordat de investering het geld daadwerkelijk waard was. Ook kan er condens ontstaan op dubbel glas. Dit kan onder meer gebeuren op de buitenkant van het glas. Dat is een goed teken, want het betekent dat je huis goed geïsoleerd is. Ontstaat er condens aan de binnenkant van dubbel glas? Dan wijst dat op een te hoge luchtvochtigheid in je huis. Goed ventileren kan daarvoor de oplossing zijn.