Zo vervang je een houten vloer door een betonnen vloer

houten vloer vervangen door beton

Je hebt net een nieuw huis, of je eigen huis is toe aan renovatie. Misschien wil je de muren en plafonds opknappen. Dat kunnen de meeste mensen wel zelf. Maar wat als je de vloer wilt vervangen? Dat is een wat grotere klus. In veel oudere huizen ligt een houten vloer. Houten vloeren zijn gevoelig voor vocht en hebben nog meer nadelen. Een houten vloer vervangen door beton is wat veel mensen willen.

Nadelen van houten vloeren

Een oude houten vloer is mooi en karakteristiek in een oud huis. Maar houten vloeren hebben ook nadelen. Zodra er vocht bij een houten vloer komt gaat deze ‘werken’, dat wil zeggen uitzetten en inkrimpen. Bovendien gaat hout bij teveel vocht rotten. Oude houten vloeren kunnen ook doorbuigen en kraken als je erop loopt. Voor de aanleg van een nieuwe houten vloer ben je gemiddeld evenveel kwijt als een betonnen gietvloer. Alleen is de levensduur van een betonnen vloer twee keer zo lang. Dus op de lange termijn is dat veel goedkoper.  

Voordelen houten vloer vervangen door beton

Natuurlijk kun je een houten vloer repareren. Als je er aan de onderkant bij kunt, kun je een houten vloer ook verstevigen en isoleren. Maar als je echte stevigheid wilt, kies je voor beton. Die is er tegenwoordig in allerlei tinten. Het heeft ook direct andere voordelen om voor een nieuwe betonvloer te kiezen. In die nieuwe betonvloer kun je makkelijk vloerverwarming leggen. Zo heb je geen radiatoren meer nodig. Dat geeft meer ruimte in de woonkamer. Stevige betonnen vloeren zijn wel vooral geschikt voor de begane grond.

Zo vervang je een houten vloer door een betonnen vloer

betonnen vloer

Wat gebeurt er eigenlijk allemaal bij het vervangen van de houten vloer door een betonvloer? In het stappenplan hieronder kun je zien waar je allemaal aan moet denken. Je bouwt een vloer op in verschillende lagen en stappen.

1. Vloer slopen

Voor je begint met de nieuwe vloer, moet je de oude houten vloerdelen eruit slopen. Meestal heb je daar een zaag voor nodig. Zodat je de vloerdelen kleiner kunt maken voor je ze eruit haalt.

2. Graven bij onvoldoende diepte

Soms is er onder de vloer te weinig ruimte voor alle onderdelen van de vloer, zoals isolatie en leidingen. Dan moet je graven om deze diepte te kunnen benutten voor de opbouw van de vloer.

3. Leidingen nalopen

Nu de vloer toch open ligt is het verstandig om alle leidingen na te lopen. Moeten er leidingen vernieuwd worden? Zijn er geen lekkages?

4. Ventilatie maken

Zodra je een huis goed gaat isoleren, moet je extra aandacht geven aan ventilatie. Juist als je goed isoleert kan vocht het huis moeilijk verlaten. Isoleren en ventileren horen bij elkaar!

5. Fundering; zandlaag aanbrengen

Zorg voor een goede fundering onder de vloer. Een nieuwe betonvloer moet op een goed verdichte zandlaag liggen. Raadpleeg daarvoor altijd een expert. Laat ook de binnenmuren op de vloer controleren, zodat deze ook goed gefundeerd blijven.

6. Isoleren

Het is nu tijd om isolatiemateriaal aan te brengen onder de vloer. Bezuinig hier niet op, want je verdient het makkelijk terug op je energierekening.

7. Folie aanbrengen

Deze folie is bedoeld om ervoor te zorgen dat bij het storten van het beton het water niet kan weglopen.

8. Leidingen in de vloer leggen

Leg alle leidingen liefst boven de folie aan. Voor water aan- en afvoer, elektra, internet-netwerk, cv en/of gas. En voorzie alles van mantelbuizen. Maak daarbij liever geen verbindingen, die ik de toekomst kwetsbaar kunnen zijn voor lekkages. Je gaat het immers met beton bedekken en repareren is dan later een hele klus.

9. Vakken maken bij grote vloeren

Als je een grote vloer moet leggen, moet je deze verdelen in kleinere vakken in verband met de stortcapaciteit van een werkdag.

10. Vloerverwarming leggen

Leg de vloerverwarming aan, zodat deze de ruimte lekker warm houdt. Je hebt dan geen radiatoren meer nodig. Dat geeft meer ruimte in de woning.

11. Vloer wapenen

Door met vloerbewapening te werken, met bewapeningsmatten van staal, maak je de kans op scheuren van de vloer zo klein mogelijk.

12. Beton storten

Als alles goed en netjes ligt, is het nu tijd om het beton te storten. Een grote ruimte kan vaak niet in één dag gestort worden. Dus stort de vakken vol.

13. Beton afreien

Na het storten van de betonnen vloer, moet je zorgen dat deze recht is. Waterpas zelfs. Met een rei, of rechte plank maak je de vloer recht.

14. Polijsten

Wil je de vloer echt superglad hebben? Dan is polijsten met een vlinder de enige optie.

Zou jij zelf een betonnen vloer leggen? Of zou je daar een expert voor inhuren?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.