Duurzame badkamer en het milieu
Wil je meer doen in huis om zuinig om te gaan met het milieu? Steeds meer mensen willen stappen zetten naar een duurzamer of zelfs circulair leven. Omdat we daar veel voor moeten veranderen, doen we dat beter stap voor stap. In de boodschappen nemen we minder vlees mee en gebruiken we minder plastic. En in huis kunnen we ook stappen zetten. Een duurzame badkamer kan best eens een grote stap zijn. Met veel impact als we massaal deze tips zouden volgen. Je kunt zuiniger omgaan met water, de lucht zuiveren met planten en schoonmaken met natuurlijke middelen. En met schoonmaken bedoel ik zowel je badkamer als jezelf.
Energie en water besparen in de badkamer
Elke ruimte die je onder de loep neemt voor een duurzame update, kan uiteindelijk met minder energie toe dan je dacht. Dat geldt ook voor de badkamer. Zowel warmte als water kun je vaak besparen door te letten op de volgende dingen. Je bespaart daarbij ook veel geld.
-
Gebruik LED verlichting
Vervang de lampen in jouw badkamer door LED-verlichting. Deze gebruiken minder energie dan gewone gloeilampen en zelfs spaarlampen. Ze gaan ook nog eens veel langer mee. Ze zijn wel duurder in aanschaf, maar die investering verdien je ruim terug.
-
Bespaar water
Vervang de kranen voor besparende varianten. Maak gebruik van een waterbesparende douchekop en probeer elke dag wat korter te douchen dan je gewend was. Gebruik daarvoor een timer. Ga ook minder vaak in bad of deel je bad met meer mensen: gezellig! En laat de kraan nooit onnodig lopen.
-
Houd de warmte vast terwijl je doucht
Als je de doucheruimte beter afsluit, is het warmer als je doucht. Dan kun je op een lagere temperatuur douchen. Een deur voor je douchecabine of een douchegordijn plaatsen helpt daarbij.
-
Goed ventileren
Behalve dat het voor je eigen gezondheid belangrijk is om goed te ventileren, is dat energie besparend. Frisse schone lucht wordt namelijk sneller warm. Je kunt ook planten gebruiken om de lucht lekker schoon te houden.
-
Planten voor schone lucht
Planten zorgen in je badkamer voor schone lucht. Ze kunnen vocht reguleren, waardoor je schimmels buiten de deur houd. Vooral de Vrouwentong is daar goed in. Varens en orchideeën groeien ook goed in de wat donkere en vochtige badkamer.
Biologische schoonmaakmiddelen gebruiken
Natuurlijke schoonmaakmiddelen zie je steeds meer in de schappen van de supermarkt. En ze worden ook steeds beter. Ze zijn echter wel een stukje duurder dan de merken waar we aan gewend zijn. Maar het is echt de moeite waard om daarop over te stappen. Als je het helemaal milieuvriendelijk en ook nog eens heel goedkoop wilt doen voor je duurzame badkamer, kun je ook zelf je schoonmaakmiddelen maken. De meeste ingrediënten zijn namelijk belachelijk goedkoop en je doet er heel lang mee. Hoe je je badkamer natuurlijk en milieuvriendelijk schoonmaakt lees je uitgebreid in deze blog op badkamerxxl.
Natuurlijke huidverzorging gebruiken
Veel chemische middelen in onze shampoo en zeep is slecht voor het milieu. Zeker met zoveel huishoudens op een klein oppervlakte zoals Nederland, is het belangrijk om langzaamaan over te stappen op natuurlijke middelen. En die producten zijn er ook steeds meer. Hele fijne producten, die zonder palmolie, vegan en puur natuur en bijna zero waste worden geproduceerd. En die ook door het afvoerputje in jouw badkamer geen negatieve gevolgen hebben voor het milieu. Op mijn nieuwe site fairgreengoods.nl test ik nieuwe producten en mag ik regelmatig mooie giveaway acties opzetten.
DIY huidverzorging
Natuurlijke huidverzorging kun je net als schoonmaakmiddelen ook heel eenvoudig zelf maken. Ook hier scheelt je dat verpakkingsmaterialen en veel geld. Neem nu de veelzijdige positieve werking die de Aloë Vera plant heeft op onze huid. Kijk in dit filmpje hoeveel toepassingen deze plant heeft. Wellicht inspireert het je om je badkamer vol te zetten met Aloë Vera planten. Ze groeien goed in licht en donker en kunnen tegen het vocht in de badkamer. Al moet je de aarde af en toe wel lekker uit laten drogen in plaats van al te nat houden. Bekijk dit filmpje om te leren heel eenvoudig zelf huidverzorgingsproducten te maken.