9 oktober 2006. door: Vivienne Westerhoud.
In 2006 maakte ik me sterk voor flexibele banen. Deze opinie had ik daarover. Ik was tegen gratis kinderopvang. En ik verkondigde het overal. In Den Haag, bij de vakbonden en werkgeversorganisaties en uiteindelijk bij de Raad voor Werk en Inkomen. Zij deden onderzoek naar aanleiding van mijn aanbevelingen. Een aantal jaren daarna werd de Wet flexibel werken ingevoerd in Nederland. (redactie 2020)
Gratis kinderopvang
“Ik maak mij zorgen over de plannen van de meeste grote politieke partijen om gratis kinderopvang in te voeren. Het kost erg veel geld en ik denk niet dat je daarmee het beoogde doel bereikt, namelijk meer arbeidsparticipatie van hogeropgeleide vrouwen (moeders).
Wat hebben vrouwen nodig?
Als het de bedoeling is om hogeropgeleide vrouwen meer te laten werken, omdat juist daar de grootste tekorten ontstaan/zullen ontstaan, zijn er veel betere en goedkopere middelen dan gratis kinderopvang. Veel hogeropgeleide moeders willen maximaal 2 a 3 dagen hun kinderen naar de opvang brengen. Noem het cultuur, noem het natuur het is een feit. En ik denk dat als je iets van deze vrouwen gedaan wilt krijgen, je eerst moet kijken wat zij zelf willen of nodig hebben. Van daaruit kun je oplossingen zoeken.
Doen waar je goed in bent
Op dit moment is het zo dat veel hogeropgeleide vrouwen thuisblijven. Dat komt omdat zij er bewust voor kiezen niet meer dan 2 a 3 dagen gebruik te maken van kinderopvang. Als zij dan gaan solliciteren, vinden zij alleen banen onder hun niveau en verdienen navenant minder. Dan is de rekensom snel gemaakt: zij doen on-interessant werk, hebben geen carrièrekansen en kunnen het geld naar de kinderopvang brengen. Niet gek dat zij dan kiezen voor thuisblijven! Als je het gratis maakt blijven hier dus nog steeds de beperkte carrièrekansen en we hebben ze juist nodig voor datgene waar ze goed in zijn!
Flexibel werken is de oplossing
Ik denk dat flexibel werken in de breedste zin van het woord de oplossing zal zijn. Dat kan bijvoorbeeld door banen binnen schooltijden te creëren, van 9tot3, maar ook werken vanuit huis. Of een combinatie, want in de avond carrière maken is ook niet erg! En zelfstandig ondernemerschap is ook een oplossing. Het aantal zelfstandig ondernemende vrouwen is de afgelopen jaren sterk gestegen. Vaak omdat hen dat de mogelijkheid geeft om werk en zorg beter te combineren. Zij doen inspirerend werk op hun eigen niveau en kunnen hun kinderen vaker zien dan wanneer ze voor een baas zouden werken. Dit zie ik als het bewijs dat het dus wel kan! Maar waarom dan niet voor een werkgever?
Dynamisch werkmodel met kansen
Ik zou in plaats van gratis kinderopvang eerder flexibel werk stimuleren, zorgen dat telewerken normaal wordt en regels versoepelen voor zelfstandigen zonder personeel. Met gratis kinderopvang heeft Zweden 30 jaar ervaring en zij willen ervan af. Laten we dat dus niet na gaan doen. Laten we werken aan een modern dynamisch werkmodel, met veel keuzevrijheid en behoud van carrièrekansen.
Uitstellen kinderwens niet meer nodig
Ook een belangrijk punt van verbetering is de Volksgezondheid. Een groep gynaecologen maakt zich ook al jaren zorgen over het uitstellen van de kinderwens. Het is slecht voor de gezondheid en het kost miljoenen. Als werk flexibeler kan en er verschillende keuzes zijn, zullen jonge vrouwen met meer vertrouwen hun stap naar het moederschap zetten. Dat is ook belangrijk om de vergrijzing tegen te gaan, zodat er draagkracht is om te betalen voor de ouderen. Die steeds ouder worden. Bovendien zullen ook mannen bij dit dynamische model eerder kiezen voor meer zorgtaken. Met behoud van carrière!”