Onderhandelen voor vrouwen
Heb jij stevig onderhandeld toen je die nieuwe baan accepteerde? Of toen je na een jaar dat vaste contract kreeg aangeboden? En onderhandel jij als ondernemer wel stellig genoeg als je met klanten spreekt over prijs? Onderhandelen voor vrouwen, dat is voor de meesten geen aangeboren talent. Maar we kunnen het wel leren.
Wil jij aardig gevonden worden?
Als je je werk goed wilt doen heb je geld, ruimte en positie nodig. En om dit te realiseren zal je moeten onderhandelen. Onderhandelen voor vrouwen is niet altijd makkelijk. Vooral niet als het over ons eigen belang gaat. We zijn erg gehecht aan harmonie en we willen aardig gevonden worden. Ook denken we teveel aan de ander.
Of wil jij gerespecteerd worden?
Als je goed onderhandelt, voer jij de regie en daardoor ben je leidend. Door te onderhandelen dwing je respect af en het sterkt jou in je onafhankelijkheid. Maar bovenal: onderhandelen leidt tot keiharde resultaten.
LEES OOK: Wat doe je als je 2 of meer sollicitaties hebt lopen en ze willen je hebben?
EN Burn out voorkomen door trouw te blijven aan jezelf
In de video hieronder uit 2013 zie je een paar vrouwelijke experts aan het woord. Reken even uit hoeveel geld je hebt laten liggen de afgelopen jaren. Laat jij dat aan je neus voorbij gaan?
Strategisch onderhandelen voor vrouwen, Meisjes die zwijgen, zullen nooit iets krijgen.
Best spannend om nu mee te beginnen, maar…
Wie goed onderhandelt:
• krijgt een hogere waardering in de organisatie
• heeft een betere werk/privé-balans
• is meer tevreden over positie, salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden
• heeft meer zelfvertrouwen
Tips voor onderhandelen
Wie onderhandelt moet bereid zijn de confrontatie aan te gaan. Als je dat spannend vindt, bereid je dan goed voor. Weten wat je wilt en tot hoever je wilt gaan is essentieel om stevig in een onderhandeling te staan.
- Bedenk van tevoren wat jij precies wilt en tot hoe ver je wilt gaan
- Verbind in gedachten consequenties aan een voorstel, dat buiten jouw gewenste minimum ligt. Je hoeft dat niet gelijk uit te spreken. Maar de energie van het ‘grens aangeven’ ligt in je eigen overtuiging.
- Doet jouw werkgever of opdrachtgever een voorstel? Zeg dan altijd eerst ‘nee’ of ‘ik denk erover na’.
- Door tijd te vragen om erover na te denken, kun je zelf een tegenvoorstel doen, zonder dat je dat in een moment van stress hoeft te bedenken. Zeker als onderhandelen spannend voor je is: vraag tijd!
- Probeer niet teveel te praten in de onderhandeling. Zwijgen is goud. Zeg wat je wilt en laat dan de ander komen. Als jij weet wat je waard bent, hoef je dat niet uitgebreid uit te leggen. Laat de ander met goede argumenten komen, waarom jouw werk minder waard zou zijn.
- ‘Geen budget’ is niet jouw probleem. Als een klant of werkgever jou niet kan betalen en toch de onderhandeling aan wil gaan, zwicht dan niet voor medelijden. Bedenk dat hij of zij waarschijnlijk ook gewoon zijn hypotheek kan betalen. Jij hoeft echt nooit voor een prikkie te werken. En zeker niet uit compassie voor gebrek aan budget. Budgetten zijn immers gebaseerd op keuzes. Zij kiezen dan blijkbaar niet voor jou. Kijk dus verder!
- Blijf altijd glimlachen. Sommige gesprekken kunnen je diep raken, omdat het ook over je ‘eigenwaarde’ gaat als je over salaris of vergoeding van je tijd spreekt. Laat eventuele oordelen bij de ander. En blijf glimlachen. Zodra je boos wordt of je kwetsbaar toont, kun je niet meer stevig onderhandelen. Dan heb je al verloren.
- Wees bereid om weg te lopen. Krijg je in de onderhandeling met een klant of je (toekomstige) baas niet het minimum dat jij wenst? Loop dan weg. Cancel de deal, zoek een andere baan of opdrachtgever. Weglopen kan je winst opleveren. Want het voorkomt dat je voor te weinig geld teveel werk moet verzetten. En dat achtervolgt je jaren lang.
Strategisch onderhandelen voor vrouwen, ben jij er goed in?
Ben jij goed in onderhandelen? Of ben je te bescheiden? Bang om niet aardig gevonden te worden? Zet dat eens voor jezelf op een rij. Bewust zijn van je eigen houding is al een goed begin voor verandering. Want laat jij je willens en wetens het kaas van je brood eten? Nee toch?!
Laat je mij weten als je tips of interessante ervaringen hebt? Dan kunnen we elkaar inspireren om het vanaf nu allemaal beter te doen!