door: Peggy Saman, www.thuiscarrierecoach.com.
Je hebt vast een keer een gesprek gevoerd met een vriend of vriendin, die met een probleem kampte. En in dit gesprek waagde je telkens een poging een oplossing aan te bieden. Het antwoord van je vriend/vriendin was telkens: Ja, maar zus. Ja, maar zo. Frustrerend! Misschien niet eens zozeer voor jezelf maar voor degene die Ja, maar…roept.
Deze ja maars zijn de ingebouwde obstakels, die je afremmen om te krijgen wat je het liefste wilt. Dus hierbij laat ik je graag weten dat de ja maars de belangrijkste sleutels zijn tot succes en daarmee de belangrijkste obstakels.
In mijn ervaring met cliënten word ik soms wel eens met de ja maars om mijn oren geslagen. Heel begrijpelijk want diep van binnen zit er een bepaalde angst, die je tegenhoudt om te bloeien en te groeien. Het gebeurt natuurlijk ook wel dat je je doelen vlekkeloos kunt na streven met weinig extra input. Helaas is dat niet voor elk doel weggelegd.
Dus hoe bereik je je doel? Dat doe je dus eigenlijk door de obstakels weg te nemen, door de ja maar eruit te knippen. Dat klinkt goed hè? Maar je vraagt je natuurlijk af hoe knip ik die ja maar eruit. Zoals je weet, is negativiteit heel sterk. Als er iets ergs is gebeurd, kunnen we daar tot in detail uren over praten. Als er iets heel moois in ons leven gebeurt, wijden we daar veel minder aandacht aan. Anders gezegd we richten ons sneller op het negatieve dan op het positieve. Zo is het ook met ja maars. Ze houden ons tegen succes te hebben.
Dus hoe overwinnen we het probleem, die ja maars? Door ons te richten op het voor het doel positieve. Als de ja maar negatief is wat is dan positief? Heel simpel. Het positieve is de oplossing voor de ja maar. Volg je het nog?
Zoals ik al eerder aangaf houden obstakels, de ja maars, ons tegen ons doel te bereiken. Door een oplossing te vinden voor de obstakels, haal je de ja maars weg. Onze focus komt te liggen op de oplossing, op het positieve. Wat is een oplossing voor de ja, maar? Ik geef een voorbeeld.
Ik wil heel graag kunstenaar zijn. Ik geniet van het maken van olieverf schilderijen, waar ik mijn ziel en zaligheid in kwijt kan, maar ik verdien er geen geld mee.
Ja, maar ik verdien er geen geld mee. Wat zou een oplossing kunnen zijn voor deze persoon? Misschien een reguliere baan ernaast zodat er ook tijd en ruimte is om gehoor te geven aan die passie. Let wel: oplossingen zijn persoonsgebonden en uniek. Wat voor de een werkt, hoeft niet voor de ander te werken.
Nog een voorbeeld op een gedetailleerder niveau.
Ik wil graag mijn conditie verbeteren en daarom dien ik minder te snoepen. Echter gister heb ik een hele dropzak leeggegeten, maar ik voelde me ook depri.
Wat is de oplossing als je je depri voelt: Een zak drop leeg eten? En hoe staat dit in verhouding tot het doel wat je je hebt gesteld, namelijk je conditie verbeteren. Een oplossing voor een depri gevoel zou kunnen zijn een vriendin op te bellen om erover te praten. Alhoewel het gespreksonderwerp een negatieve lading heeft, gebruikt diegene een positieve uitlaatklep.
Soms is het antwoord glashelder. De andere keer dien je te brainstormen over een antwoord en er een te kiezen.
Jouw opdracht:
Wat zou je het liefste willen? Wat is de ja maar? Wat is de oplossing voor de ja maar? Wat heeft in het verleden gewerkt? Als het antwoord niet spontaan in je opkomt, brainstorm er over.
Tip:
Denk in oplossingen, niet in problemen.