Binnen notime de ideale baan

door: Peggy Saman, www.thuiscarrierecoach.com.

Je bent op het punt gekomen dat je weet wat je wilt in je werk en je leven. Je hebt een diepgravend onderzoek gedaan naar wie je bent, wat je kunt en wat je wilt. Je bent zogezegd erachter gekomen wat je dient te doen hier op aarde. Je weet waar je van gaat bruizen. En al dat moois (lees jezelf) heb je in kaart gebracht. Telkens weer als je het leest, geeft dit een ongelooflijk goed gevoel en wens je die baan te bemachtigen. Je verlangt hiernaar. Omdat het eindelijk de tijd is om goed naar jezelf te luisteren en uiteraard verdien je het gewoon. En ook je werkgever en je omgeving verdienen het evengoed, dat jij vanuit je kwaliteiten gaat werken. Een mooiere win-win situatie kan er niet bestaan…

Maar even terug naar de realiteit. Je zit nog altijd in die baan, die zuigend is en waarbinnen je niet jezelf volledig kunt uiten. Je weet, je moet weg en het liefst zo snel mogelijk. Dit is de tijd om niet achterover te leunen en weer te vervallen in de routine van alle dag. Het zou zonde zijn om die kracht die je van binnen voelt om die weer te laten verslappen. Dit is je kans om dankbaar gebruik te maken van al je ontdekkingen. Uiteraard kun je ervoor kiezen om het te laten bij een bewustmakingsproces. Maar je kunt er natuurlijk ook gewoon voor gaan. Wat kost je het meeste op de lange termijn, denk je? Niet al te gelukkig zijn in je huidige baan of de zoektocht starten naar de droombaan, waarbij je jezelf kunt zijn?
Deze daadkracht na het bewustmakingsproces, heeft alles te maken met eigenwaarde, voor jezelf zorgen, assertiviteit. Geld, tijd of krapte op de arbeidsmarkt zijn vaak excuses omdat gevreesd wordt dat het vinden ervan toch niet gaat lukken. Mij hoor je niet zeggen dat je zaken die zekerheid bieden, dient te laten varen. Alles op je gemak en met je verstand. Als je dit nog niet weet van mij: balans is voor mij het sleutelwoord in alles.

Ik weet nog heel goed dat ik bruiste van de energie, na het uitvinden van mijn passie. Het was alsof ik overkookte van daadkracht. Ik stond zo in mijn kracht dat ik eigenlijk mijn droombaan nú wilde. Ik was niet meer te houden. Mijn verlangen was zo groot dat ik precies wist wat ik moest doen. Ik had immers een doel en ik wist welke stappen ik moest zetten. Bovendien zat ik toentertijd in een tussenbaan. Ik was echter verstandig genoeg deze aan te houden tot ik mijn arbeidscontract voor mijn droombaan had ondertekend. Ik moest nu eenmaal geld verdienen.
Nog even over mijn eigen succesverhaal. Het verkrijgen van mijn droombaan duurde bij mij 2-3 maanden.

Een aantal zaken hebben ervoor gezorgd dat ik binnen zo’n korte tijd, de baan van mijn dromen heb gevonden. Ik ben erg gepassioneerd, als het gaat om jezelf kunnen zijn. En ik ben er zeker van overtuigd dat we allemaal onze eigen specifieke kwaliteiten hebben, die we kunnen inzetten. Het mooie daarvan is dat we onszelf en anderen daarmee het beste dienen. Ik verwacht eigenlijk ook dat de wereld een stuk mooier zal zijn, als we hier gehoor aan zouden geven. Om jou en de wereld een stukje verder te helpen, geef ik hierbij een aantal aandachtspunten, dat je kunt gebruiken om meer te gaan werken vanuit passie.

1. Heb duidelijk voor ogen welke banen, bij je passen. Uiteindelijk gaat het niet om het vinden van de droombaan, maar om het kiezen van een beroep, dat je toelaat jezelf te uiten.
2. Wees gefocust. De kortste weg naar je doel is een rechte lijn. Als de lijn niet recht is, betekent dit te veel afleidingen. Dit is iets wat voortdurend speelt in onze samenleving. Je ziet banen, die je ook wel leuk lijken. Denk eraan dat je wilt werken vanuit passie. Welke baan, laat dit toe?
3. Ik had een plan en een aantal strategieën, die ik inzette om dichter bij mijn ideale baan te komen. Zet in je plan o.a. je doel (je droombaan), je strategieën (b.v netwerken) en de stappen, die je gaat zetten. Zorg ook voor een deadline, als stok achter de deur.
4. Doe hele goede research. Je wilt niet in een baan terecht komen, die anders is op papier dan in werkelijkheid. Doe ook grondig onderzoek naar het bedrijf. Maak b.v. een afspraak met iemand die er werkt en stel je vragen.
5. Maak gebruik van je kracht, laat het niet verslappen. Ook niet als je een afwijzing krijgt, tijdens je zoektocht. Pak dan weer je overzicht erbij van je sterke kanten, je kernwaarden etc. om jezelf weer te motiveren.

Als je weet wat je wilt, doe je zelf dan niet te kort. Plaats een investering (tijd/geld) en ga ervoor. Ik heb het gedaan en het voelt beregoed!!

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.