NOMINATIES JOKE SMIT PRIJS 2013 BEKEND-Uitreiking prijs op 22 november door minister Jet Bussemaker.
Annemarie van Gaal, Kirsten van den Hul en Gerda de Vries, dat zijn de drie kandidaten die in aanmerking komen voor de Joke Smit Prijs 2013, zo maakte de jury van de tweejaarlijkse regeringsprijs voor emancipatie vandaag bekend. De prijs staat dit jaar in het teken van economische zelfstandigheid. Een stimuleringsprijs voor vrouwen die zich inzetten om andere vrouwen te inspireren hun eigen geld te verdienen. De winnaar wordt aanstaande vrijdag 22 november in Den Haag bekendgemaakt door minister Jet Bussemaker tijdens het emancipatiecongres KRACHT. Naast deze zogenaamde ‘oeuvreprijs’ reikt de minister ook een aanmoedigingsprijs uit.
Genomineerden
Gelauwerd zakenvrouw en bekende Nederlander Annemarie van Gaal is genomineerd als ervaringsdeskundige op het gebied van economische zelfstandigheid en als krachtig rolmodel voor andere vrouwen. Als geen ander laat zij volgens de jury op een overtuigende manier zien hoe belangrijk het is voor vrouwen om financieel onafhankelijk te zijn. Ze ondersteunt vrouwen en meisjes met tips en advies op financieel gebied. Zelf schopte zij het van alleenstaande moeder tot succesvol onderneemster. Eerst in Rusland, samen met Derk Sauer, en vervolgens in Amsterdam als investeerder, belegger in vastgoed, uitgever en auteur van bestsellers als Succes en Ambitie.
De getalenteerde en inspirerende organisatieadviseur Kirsten van den Hul is genomineerd vanwege haar vernieuwende manier om de positie van vrouwen in de samenleving te verbeteren. Ze laat daarin geen moment onbenut. In haar werk, haar publicaties, tweets en aan tafel bij televisieprogramma’s slaagt ze er telkens in bruggen te slaan tussen verschillende groepen vrouwen in de samenleving op een effectieve en aanstekelijke manier. Ze weet lastige thema’s als huiselijk geweld en het deeltijddilemma bespreekbaar te maken en uit de taboesfeer te trekken, waarbij ze mannen nadrukkelijk betrekt. Kirsten van den Hul is oprichtster van The Change Agent, die opdrachtgevers als NOS, Nike en gemeente Amsterdam adviseert over diversiteit, communicatie en verandering. Onlangs bracht ze haar boek (S)hevolution uit over de gezamenlijke opdracht voor mannen en vrouwen om de wereld te veranderen en vrouwen te emanciperen.
De ervaren idealist en pragmaticus Gerda de Vries is genomineerd vanwege haar onvermoeibare dadendrang om de positie van kwetsbare vrouwen te verbeteren. Ze empowert hen om vanuit eigen kracht zelf grip te krijgen op hun leven en aan een eigen toekomstperspectief te bouwen. Momenteel doet ze dat als directeur van het Tilburgse emancipatiebureau Feniks. Eerder gaf zij leiding aan projecten om vrouwen en meisjes weerbaar te maken tegen seksueel geweld, zette onderzoek naar armoede onder jonge alleenstaande moeders op de agenda en begeleidde ze jonge meiden bij hun coming out. In haar werk heeft Gerda de Vries altijd het belang van economische zelfstandigheid onderkend.
Jury Joke Smit Prijs 2013
De jury van Joke Smit Prijs 2013 bestaat uit Prof. Dr. Esther-Mirjam Sent, Nederlands hoogleraar Economische Theorie en Economisch Beleid aan de Radboud Universiteit in Nijmegen (voorzitter van de jury); Wiebe Draijer, voorzitter Sociaal Economische Raad en Franska Stuy, Hoofdredacteur Libelle. Dit jaar wordt de Joke Smitprijs voor de 14e keer uitgereikt. De prijswinnaar ontvangt een kunstobject en een bedrag van € 10.000.
De regeringsprijs is vernoemd naar de overleden feministe Joke Smit (1933 – 1981) die een vooraanstaande rol heeft vervuld in de vrouwenemancipatiebeweging. Met het uitreiken van de prijs onderstreept de regering de betekenis van emancipatie als onderdeel van het algemene regeringsbeleid en het belang dat zij hecht aan de bevordering van emancipatie in de Nederlandse samenleving. Er is ook een aanmoedigingsprijs op het gebied van vrouwenemancipatie. Deze aanmoedigingsprijs wordt net als de Joke Smit-prijs tweejaarlijks uitgereikt. Aan de aanmoedigingsprijs is een bedrag van € 1.000 verbonden.
Emancipatiebeleid
Meer vrouwen die economisch op eigen benen kunnen staan is een belangrijk speerpunt van dit kabinet. Anno 2013 geldt dat slechts voor iets meer dan de helft van de Nederlandse vrouwen. Dat betekent dat van een evenwichtige verdeling van werk en zorg tussen mannen en vrouwen nog geen sprake is. Voor veel vrouwen heeft dat nadelige gevolgen op het vlak van inkomensperspectieven en pensioenopbouw. Uit een recente peiling van het ministerie bleek dat vrouwen zich hier wel van bewust zijn, maar dat velen niets willen of kunnen doen om hun kwetsbare positie te versterken. Tijdens het congres KRACHT wil de minister met vrouwen en mannen, vrouwenorganisaties, werkgevers en dienstverleners in gesprek over de vraag hoe dat komt, en wat er gezamenlijk aan gedaan kan worden om dit te verbeteren.