Natasha: multiculti-familie

Susanne van Lieshout interviewt vrouwen in Sri Lanka
Natasha: multiculti-familieWie denkt dat Nederland een multi-etnische maatschappij is… heeft gelijk natuurlijk. Een beetje tenminste. Van oorsprong wonen in Nederland voornamelijk katholieken en protestanten.
Nu zijn er al bijna een miljoen moslims, dat is een natuurlijk een teken van multi-culturalisering. Maar kijk eens naar een klein eiland als Sri Lanka. Van oudsher wonen hier boedhisten, moslims, hindoe’s, katholieken en protestanten.
Ik kan natuurlijk niet zeggen dat ze vreedzaam naast elkaar leven, daarvoor is de oorlog tussen de LTTE en de Sri Lankaanse overheid te veel opgelaaid, maar het is wel van heel pluralistisch.

Neem nou Natasha. Ze is half-Tamil, half-Malay. Ze komt uit een gemengd nest, haar moeder is christen, haar vader moslim. Natasha’s moeder heeft drie zussen, alle drie getrouwd met partners uit andere religies. Zus één met een katholiek, zus twee met een hindoe, zus drie met een boeddhist (inmiddels hertrouwd met een hindoe). Dat zijn maar liefst vijf religies in dezelfde familie. Alleen de joden ontbreken nog in het rijtje. Overigens, wist je dat India het enige land ter wereld is waar alle zes religies van oudsher vertegenwoodigd zijn? Dus ook de joden. Ik heb daar onlangs een leuk over boek gelezen: Holy Cow! van Sarah Macdonald. Een aanrader…

Zoals vaak vallen de appels niet ver van de boom; ook Natasha en haar broers en zus hebben gemengde huwelijken: Natasha is getrouwd met een protestantse Nederlander, haar zus met een protestantse Indier, een broer met een Nepalese half-hindoe, half-boeddhist en de ander met een Sri Lankaanse moslim. Kun je het nog volgen? Natasha ziet dit als een gevolg van globalisering. ‘Het is nu normaal om te reizen, en dat bevordert de contacten tussen verschillende volkeren en religies. Maar het maakt het leven er niet altijd gemakkelijker op’, vervolgt ze. ‘Over sommige dingen wordt in mijn familie eindeloos gedisucussieerd, zaken die in andere families als normaal beschouwd worden. Laat je je kind dopen, wat voor huwelijks ceremonie wordt er georganiseerd, gaan we kerstmis vieren, kunnen we op zondag zowel naar de tempel als naar de kerk, moeten we meedoen aan de islamitische aalmoezen ceremonie? Al deze rituelen en gewoonten worden niet meer vanzelfsprekend aangenomen, over alles moet beraad worden. ‘Ik word er soms moe van’, zegt Natasha. ‘Maar het is ook gezellig en we eten het lekkerste van alle culturen en religies’. Natasha’s man komt uit een Hollands dominees gezin, als kind heeft hij in Indonesie gewoond. ‘Wij zijn beide opgegroeid met verschillende culturen om ons heen. Bij ons geven culturele verschillen nauwelijks aanleiding to meningsverschillen. Ik doe mijn best om ons zoontje Ryan het beste uit de twee werelden mee te geven: beetje hollandse nuchterheid en een tikje Sri Lankaanse warmbloedigheid. De ene dag aardappelen met boontjes, de andere dag rijst met chili currie…’

Naar overzicht van Wereld Columns

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.