door: Sjoukje van de Kolk, www.simplifylife.nl.
Wij vrouwen kunnen het onszelf vreselijk moeilijk maken. Voor niemand zijn we zo streng als voor onszelf! Wij moeten onze kinderen opvoeden tot leuke en zelfstandige wezens, het huis piekfijn in orde hebben, lekkere gerechten op tafel zetten én er leuk uitzien natuurlijk En als dat soms allemaal niet helemaal lukt, kunnen we genadeloos zijn voor onszelf. ‘Zie je wel’, zeggen we dan, ‘je kunt het toch niet, je bent niet goed genoeg’.Als je bedenkt hoe je met je kinderen omgaat, dan weet je wat het betekent: onvoorwaardelijk houden van. Natuurlijk hou je niet minder van je dochter als ze thuis komt met een slecht cijfer. Of geef je minder om je zoontje als hij keer op keer met gaten in z’n broek thuiskomt omdat hij telkens van z’n fietsje valt. Het idee alléén al. En ook onze vrienden of familie vinden we niet ineens stom of slecht als ze eens een ‘fout’ maken. Waarom ben je dan vaak toch zo streng voor jezelf? Heb je het idee dat anderen het altijd leuker hebben of beter doen? Voel je je schuldig als je eens iets vergeten bent, of vind je jezelf de slechtste huisvrouw op aarde als de cake ingezakt uit de oven komt (‘Heb ik weer’)?
Veel vrouwen hebben last van een hardnekkig innerlijk stemmetje dat altijd met geheven vingertje klaar staat om te vertellen dat het weer niet goed gegaan is. Vaak vertegenwoordigt dat stemmetje iemand uit hun jeugd, een voormalige baas die altijd kritiek had, enzovoort. Gecombineerd met de hoge eisen die het leven tegenwoordig aan ons stelt (alles moet perfect, goed en mooi), kunnen we erg veel last hebben van dat stemmetje en ons er danig door laten beïnvloeden en ‘slecht’ gaan voelen.
Een belangrijke stap op weg naar beter omgaan met je innerlijke criticus is je ervan bewust worden dat hij (of zij!) daar zit. Als je je slecht voelt, of minderwaardig, probeer dan eens te bedenken waar dat gevoel vandaan komt. Waarschijnlijk heb je je naar aanleiding van iets dat er gebeurd is (bijvoorbeeld de ingezakte cake!) inwendig verwijten zitten maken. ‘Had ik nu maar langer gemixt, zie je wel, die boter was te hard, ik heb het recept zeker niet goed gelezen’. Dit soort gedachten kunnen er toe leiden dat jij jezelf waardeloos vindt als mens. Als je weet waar je gevoel vandaan komt, en je bewust bent van het opgeheven vingertje in jezelf, kun je proberen er af en toe niet naar te luisteren. Of je innerlijke stemmetje ertoe bewegen wat aardiger voor jou te zijn. Ieder mens maakt fouten en bij iedereen mislukt wel eens wat. Bij jou net zoveel als bij een ander. Gelukkig maar.
Kijk ook onder ’tips’ in deze rubriek voor praktische tips om wat vriendelijker te zijn voor jezelf.