Minder rommel

Opruimen en schoonmaken voor minder rommel

opruimen en schoonmakenRust in je leven scheppen door minder rommel in huis? Opruimen geeft ruimte, letterlijk en figuurlijk. Niet voor niets bestaan uitdrukkingen als ‘een opgeruimd humeur’, en leefden onze oma’s zich uit tijdens de grote schoonmaak. Hieronder een aantal opruimtips die bewezen hebben dat ze werken. Resultaat: ruimte in je huis en als het goed is ook in je hoofd.

Opruimen betekent ook: weggooien. Gooi je tijdens het opruimen minstens een derde tot de helft van je spullen weg? Dan pas krijg je echt ruimte. Of geef ze weg aan Emmaus of het Leger des Heils. Alles waarvan je denkt dat je het ‘ooit nog weleens zou kunnen gebruiken’, kan weg. Zeker als het om informatie gaat: vrijwel alle informatie is op internet te vinden. Gooi ook alle ongevraagde post en mailings ongelezen weg. Of zorg dat je ze niet krijgt door een sticker op je brievenbus te plakken. Spullen die emotionele waarde hebben bewaar je. Maar in plaats van ál die mooie kindertekeningen die je in de loop der tijd bewaard hebt, bewaar je nu de helft.

Papieren opruimen

1. Gebruik het FAT-systeem

Papieren opruimen werkt goed met het FAT-systeem. Drie bakjes: FILE betekent bewaren, ACT: je moet er iets mee doen en TOSS: weggooien. Zorg dat je elk document maar één keer door je handen laat gaan, en creëer geen ontsnappingsroute door ergens nog een ‘weet ik nog niet-stapeltje’ te maken. Dit systeem kun je ook toepassen op je mailbox. Print zo min mogelijk uit. Want dat is zonde van het papier. Het gros daarvan gooi je toch weer weg.

2. Abonnementen opzeggen

Zeg zoveel mogelijk je abonnementen op tijdschriften op. Koop gewoon een tijdschrift op het moment dat je er tijd voor hebt en de onderwerpen je interesseren. Voorkomt weer een ongelezen stapels ergens in de kamer. Het geeft echt minder rommel als je zorgt dat er niet telkens spullen bij komen.

————————————————-
LEES OOK: Help kinderen opruimen gedragskaart
EN Waarom opruimen zo lastig is drie redenen en tips
EN Boek: Opgeruimd van Marie Kondo
————————————————-

Algemene opruimtips voor minder rommel

1. Doe een plek tegelijk

Beperk je bij het opruimen tot één ruimte tegelijk. Ren niet als een kip zonder kop door het huis. Probeer één ruimte stapje voor stapje op orde te krijgen, en waag je dan pas aan de volgende.

2. Kinderkamers opruimen

Ruim de kinderkamers rigoureus op zonder dat de kinderen erbij zijn. Dan haal je er vuilniszakken met spullen uit die ze niet eens missen. Het ‘educatieve’ opruimen doe je tussendoor samen met de kinderen.

3. Geef alles een vaste plek

Geef alles wat je overhoudt zoveel mogelijk een vaste plek. Klinkt saai maar is wel heel effectief.

4. Houd spullen buiten de deur

Probeer niet teveel nieuwe spullen je huis binnen te dragen. Zeg niet automatisch ‘ja’ als mensen jou hun oude spullen willen geven. Bijvoorbeeld kleding. Heb je een volle (kleding-, boeken-, etc) kast, dan mag er pas iets bij als er ook iets uitgaat. Probeer sowieso het aantal spullen in huis te beperken. Boeken bijvoorbeeld kun je lenen bij de bibliotheek en daarna weer terugbrengen.

Schoonmaken doe je samen

Besteed schoonmaken zoveel mogelijk uit, als je dat kunt betalen. Zo niet, probeer het dan te zien als een nuttig klusje waardoor niet alleen je huis schoner wordt. Maar waarbij je ook eens rustig de zaken kunt overdenken. Of je lekker hard met de radio kunt meezingen of lekker in beweging bent. Als je een gezin hebt, probeer dan voor het schoonmaken een tijdstip te vinden waarop iedereen kan meehelpen. Vele handen maken licht werk. En als iedereen weet hoeveel werk het is om een huis schoon te houden, zal iedereen er ook beter opletten dat het een beetje schoon blijft.

Laat het idee los dat je huis altijd perfect opgeruimd en schoon moet zijn. Je doet wat je kunt, beetje bij beetje en stapje voor stapje. Volmaakt wordt het nooit.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.