door: Julietta Poventud.
Het lekkere aan dit recept is dat alle groenten rauw de oven in gaan en puur door verhitting gaar worden en bijna carameliseren in de olijfolie. Veel knolgewassen zijn “uit de mode” geraakt, maar zoals met veel dingen van goede smaak beleeft o.a. de pastinaak een ware “come back”. Pastinaak (pastinaca sativa) is een tweejarige schermbloemige met een aromatische witgeelachtige wortel die voorkomt in verschillende lengtes en diktes, naargelang de soort.
Pastinaken kunnen op allerlei manieren bereid worden. In een van mijn favoriete kookboeken, een Penguin pocket over groenten, staat een recept voor (parsnips) pastinaken waar ik zeker een andere keer over zal schrijven. Denk eraan als je onderstaand recept maakt dat je de pastinaken niet al te lang van te voren schilt en snijdt want ze worden snel een beetje bruin.
Groenten uit de oven met rode uien en rozemarijn
500 gr aardappelen
250 gr rode uien
250 gr bospeen
250 gr pastinaken (parsnips)
enkele takjes rozemarijn of losse blaadjes
olijfolie
knoflookteentjes (gepeld en in stukjes)
zout en peper
Snij de aardappelen in de lengte in “kwart maantjes”. Pel de uien maar verwijder niet de wortel. Snijd ze in de lengte. Zo ook de wortels en de pastinaken.
Meng alle groenten in een kom met flink wat olijfolie, de knoflook en wat peper en zout. Leg alle groenten in een ovenschaal of bakplaat. Dek de schaal af met aluminiumfolie.
Plaats de ovenschaal in de voorverwarmde oven (200 ºC). Leg, na 25 minuten, de takjes rozemarijn tussen de groenten. Verwijder al.folie en laat alles nog zo’n 25 minuten garen.
(8 personen)