Julietta’s Pecan Pie

door: Julietta Poventud.

Deze taart is zondermeer een “taart om nooit te vergeten”. De combinatie van een krokante, boterige korst met een vulling van pecannoten en maple syrup (spreek uit: sirup, vgl. onze siroop) is hemels. Maple syrup wordt alleen in Noord Amerika (Vermont en Maine) en een klein deel van Canada gewonnen van de esdoorn (acer saccharum – sugar maple of de acer niger – black maple) en stamt uit de tijd van de Indianen die in Noord Amerika woonden voordat Europeanen zich daar gingen vestigen. Het blad van de esdoorn is verwerkt in de vlag van Canada en staat ook afgebeeld op bepaalde Amerikaanse munten.
Februari, maart en april zijn de beste maanden om de productie te “oogsten”. In zogenaamde “sugar shacks” wordt het sap ingekookt tot siroop. Vaak wordt pure maple syrup vermengd met suikersiroop waardoor vooral de bijzondere smaak afneemt. Kijk goed op de fles wat je koopt. Zoals ik wel eens eerder heb geschreven: de kwaliteit van je ingrediënten is bepalend voor de smaak van het eindproduct.
In het recept staat ook vermeld dat er golden syrup in de vulling zit. Dit kennen wij als rietsuikersiroop en is te koop bij reformwinkels of sommige supermarkten en heet dan: Lyle’s Golden Syrup. Mocht je geen maple syrup kunnen krijgen dan is de taart ook heerlijk met daarvoor in de plaats honing.

PECAN PIE
(6-8 personen)
Oven voorverwarmen op 200ºC en taart bakken op 175ºC
Taartbodem (taartvorm 22 cm)
175 gram tarwebloem
60 gram suiker
85 gram boter (harde boter uit de koelkast)
2 eetlepels water (ijs en ijskoud)
snufje zout
Stop alle ingrediënten (behalve het water) in de keukenmachine. Machine laten draaien totdat er een korrelige massa ontstaat. Vervolgens door opening in machine beetje bij beetje water toevoegen totdat het deeg een bal vormt. Deeg uitrollen en in de vorm leggen. Zet het in de koelkast totdat de vulling is gemaakt.

Vulling
3 eieren
15 ml melk (1 eetlepel)
150 ml golden syrup (150 gram)
30 ml maple syrup
175 gram bruine suiker
50 gram gesmolten boter
5 ml vanille essence (1 theelepel)
175 gram noten (grof gehakt)
Klop de eieren met de melk in een middelgrote kom. Verwarm (op laag vuur) de beide syrups met de suiker in een klein steelpannetje. Roer dit langzaam door het ei/melk mengsel en voeg nu de boter en vanille essence toe. Leg de noten op de taartbodem en schenk het syrupmengsel erop. Bak de taart (30 a 40 min.) in een voorverwarmde oven. Laat de taart even afkoelen, dan stijft het nog een beetje op.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.