Hoe krijg ik hem ook aan het opruimen en blijft de sfeer nog gezellig? Een 8 stappenplan!

door: Lorraine Simoons, www.so-organized.nl.

Ik krijg geregeld van werkende vrouwen (een enkele keer een man!) de wanhopige uitroep te horen: mijn partner ruimt nooit op! Wat kan ik er aan doen om hem aan het opruimen te krijgen.

Kijk: ik ben expert op het gebied van opruimen, maar geen relatietherapeut. Dus of het gezellig blijft kan ik je niet garanderen. Ik kan je wel een stappenplan geven om hem aan het opruimen te krijgen, en het werkt ook nog. Maar de rest moet je zelf doen.

De gebruikelijke manier van de meeste vrouwen om met hun partner op één lijn te komen wat betreft het opruimen van de woning is ……. zeuren. En als er iets is waar mannen een hekel aan hebben is het dat wel. Gek genoeg balen wij vrouwen er ook vreselijk van wanneer er tegen ons wordt gezeurd, maar zelf zeuren we het hardst. We weten inmiddels wel dat het niet werkt, maar we blijven ermee doorgaan, bij gebrek aan beter.

Er is een makkelijkere weg, waarbij je je partner toch meekrijgt. Een 8 stappen plan: lees, pas toe en vooral wanhoop niet. Je kunt het altijd nog loslaten.

Veel succes.

Lorraine Simoons

PS: Dit artikel is zeker ook interessant voor de mannen op deze planeet.

  1. Begin gewoon met je eigen spullen op te ruimen. Maak je nu eens niet druk over dat rommelige bureau, die rommelige kledingkast of het chaotische interieur van zijn bolide. Je hebt er misschien ook enige tijd over gedaan voor je zover was dat je begreep dat opruimen je leven voorgoed positief heeft verbeterd. Geef hem ook de tijd tot hij beseft dat een georganiseerd leven veel fijner, efficiënter en rustgevender is dan chaos. En verwacht geen wonderen.
  2. Als iets van jullie samen is: maak samen afspraken hoe het netjes te houden. Gooi niet zomaar iets weg wanneer hij er niet is. Dat zou je zelf ook niet prettig vinden. Geef je partner een keuze. Als hij er nog niet aan toe is om iets weg te doen, stel voor om het voorlopig in een doos te parkeren met een datum erop. En kijk of het in die tijd wordt gebruikt/ hoe vaak het wordt gebruikt. Op die datum kun je dan alsnog samen beslissen of het weg kan. Overleg dan welke spullen naar het goede doel of het grofvuil kunnen (bijvoorbeeld: boeken, video’s en oude spullen uit de schuur). Pas de regel toe: samen eigenaar, samen beslissen.
  3. Vraag je partner om advies: wanneer je het huis opruimt, overleg over items wat hij ervan vindt: kan het weg, of zullen we het aan iemand geven, zo ja wie? Zo maak je duidelijk dat zijn mening wel degelijk telt in het opruimproces. Het getuigt van respect naar elkaar. Het opruimen wordt zo ook meer een onderdeel van het huishouden en wordt ook voor hem een normaal iets.
  4. Waarschuw je partner vooraf: overleg van te voren welke opruimplannen en reorganisatieplannen je hebt voor jullie woning of kantoor aan huis. Zo komt het niet koud op het dak van je partner vallen als jij weer eens met een opruimproject of klus aan komt zetten. Het is voor hem ook fijn te weten wanneer er actie van hem wordt verlangd.
  5. Ga niet zijn spullen opruimen! Hoe erg je handen ook jeuken om de spullen van je partner op te ruimen: het heeft geen zin om dat te doen. Je wint er niets mee, want hij leert er niets van en doet het alsnog niet zelf. Zie ook punt 1: ruim je eigen spullen op en laat zien hoeveel efficiënter het werkt wanneer je alles snel en gemakkelijk kunt vinden en wanneer alles een eigen plek heeft. Pas als hij gaat inzien dat het beter en makkelijker werkt als alles een eigen plek heeft en goed georganiseerd is, zal hij misschien bereid zijn om zijn eigen spullen te organizen. Erger je er dus niet aan.
  6. Zit je vastgeroest in je eigen opruimsysteem? Vraag eens aan je partner wat voor ideeën hij heeft over het organiseren van bijvoorbeeld de schuur of de zolder. Misschien laat hij je nog versteld staan met een super goed idee, waar jij nooit aan gedacht zou hebben.
  7. Als je alles hebt geprobeerd en hij werkt niet mee met jouw opruimpogingen, bedenk dat zeuren niet helpt. Je bent niet zijn ouder, je kunt hem niet iets opdragen (hoe verleidelijk soms ook, als je toch taken aan het verdelen bent in je gezin). Het beste wat je kunt doen is opruimen en organizen waar je kan en de rest te laten hoe het is. Als je al (een deel) van je gezin meekrijgt om te helpen met opruimen, ziet je echtgenoot/ partner uiteindelijk wel dat het loont om in een opgeruimd huis te wonen.
  8. Blijf positief reageren: hoe dan ook: iedereen functioneert beter en doet beter zijn best met een schouderklopje op zijn tijd. Als je partner uiteindelijk zijn aandeel in het opruimen doet, wees dan ook positief. Hoe positiever je bent, hoe makkelijker het voor hem wordt, hoe minder irritatie en hoe leuker de sfeer.

Succes!

PS: mocht het allemaal niet lukken, in het najaar geef ik weer workshops over opruimen en plannen. Ook op diverse avonden. Je kunt natuurlijk je partner een workshop cadeau geven! Binnenkort verschijnt de nieuwe agenda weer op mijn site.

Wil je hierover meer informatie? Kijk op www.so-organized.nl

Lorraine Simoons
SO Organized

www.so-organized.nl

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.