door: Monica Fromm.
Deze keer een berichtje vanuit Arizona. Dit is momenteel de snelst groeiende staat in de VS, Wat deze staat zo bijzonder maakt is het weer: dwz ruim 10 maanden per jaar een lekker zonnig en niet vochtig klimaat. En dit trekt de zogenaamde snow birds, mensen die komen overwinteren.
De keuze is gewoon bedwelmend en dit geldt zeker ook voor de organic en healthfood markt.
Mijn favoriete winkels op dit gebied zijn Wld Oats en Wholefoods als echte organic winkels, die sinds enkele dagen tot 1 concern behoren en Trader Joe’s die nadruk legt op multi cultureel, gezond en lekker. In het broodschrap kun je kiezen voor bagels van spelt en zelfs vind je er apart brood, speciaal voor de vrouw of de man.
Om een indruk te krijgen van hun aanbod is het de moeite waard de websites te bezoeken.www.traderjoes.com
, heeft o.a. een uitgebreid en zeer informatief hoofdstuk over koffie en olijfolie, www.wildoats.com enwww.wholefoods.com hebben beiden een uitgebreid arsenaal aan recepten voor kinderen.
De staat Arizona grenst aan Mexico en de Mexicaanse en Tex-mex keuken is hier zeer populair. Dit merk je vooral aan de enorme keuze aan tortillas en tortilla chips.
De tortilla chips zijn ooit uit nood geboren. Rebecca Webb Carranza, eigenaresse van een tortilla fabriek in Los Angeles bedacht rond 1940 dat je mislukte en misvormde tortillas perfect in driehoekjes kon snijden en frituren en zo zijn deze chips ontstaan. Deze chips werden in papieren zakken voor een paar cent verkocht bij de uitgang van de fabriek. Tortilla chips zijn inmiddels niet meer weg te denken uit Mexicaanse en Amerikaanse huishoudens en restaurants.
Voor haar grote bijdrage aan de Mexicaanse voedingsindustrie, ontving Carranza in 1994 de “golden tortilla award”
Wij in Nederland nemen genoegen met 2 soorten tortilla’s, gemaakt van maïsmeel of van witte tarwe. De Amerikaanse consument kan kiezen uit volkoren, spelt, hennep en ook nog uit vetvrij, zoutloos, gekruid, gepeperd enz.
Tortilla chips, al naar gelang de maïssoort, variëren van wit naar geel tot rood en zwart, De zwarte variant, gemaakt van maïsmeel van donkere maïs, met of zonder toegevoegde smaakt, maakt de meest indruk.
Maar naast maïs worden de chips ook gemaakt van bijvoorbeeld zoete aardappel en maïs, of lijnzaad en sojameel, met allerlei toegevoegde smaken als gerookte pepers of knoflook. Hopelijk komen deze chips snel naar Nederland, want ze zijn verrukkelijk.
En wat zijn tortilla chips chips zonder sausje. Natuurlijk is de guacuamole, op basis verse avocado hier erg populair en super eenvoudig om te maken.
disclamer Het intellectueel eigendom van titels, foto’s en tekst blijft van Flair Culinair BV en niets mag zonder toestemming van Flair Culinair worden overgenomen. Groenten en Fruit- de lifeline van ons bestaan is een geregistreerde titel.