Gnocchi al forno Napoletana

door: Julietta Poventud.

Voor de aardappel zijn entree maakte in de Italiaanse keuken, bestonden er in alle delen van Italie ook al gnocchi (hoewel er uiteraard onenigheid is over welkeregione de gnocchi echt heeft uitgevonden…) De originele gnocchi bestonden uit meel, water en eieren. Vandaar dat er grote verwarring kan ontstaan als je het alleen over gli gnocchi hebt. De gnocchi zoals wij ze kennen heten om precies te zijngli gnocchi di patate.<–>

De aardappel verving een deel van het meel en de eieren, omdat dat eind 1700 goedkoper was. Tegenwoordig worden ook nog de originele gnocchi bereid, bijvoorbeeld onder de naam gnocchi alla romana.

Er zijn vele recepten voor het maken van gnocchi die een ei door het meel/aardappel mengsel mengen. Deze recepten hebben een deel van de traditie in stand gehouden. In deze recepten worden er minder aardappels gebruikt en relatief meer meel.

Gnocchi al forno Napoletana 
(4 pers.)

Gnocchi

4                              eidooiers
2 eetlepels                 suiker
110 gram                   boter
2 eetlepels                 maïzena
¼ theelepel                zout
60 gram                     gesmolten boter
200 gram                   versgeraspte parmesan
4 dl                            melk
60 gram                      bloem

In een middelgrote steelpan eidooiers en suiker met garde kloppen totdat het romig en licht van kleur is. Zeef bloem, maïzena en zout boven een kom. Eimengsel door bloemmengsel roeren. Vervolgens gesmolten boter en kaas hier aan toevoegen en tot een gladde deeg roeren. Zet de pan op laag vuur en voeg al roerend de melk toe. Met een houten lepel 3 à 4 minuten goed blijven roeren totdat het deeg glad is. Haal de pan van het vuur.

Spoel een bakplaat af met water (niet afdrogen) en smeer hier het deeg gelijkmatig op uit. Laat het deeg 30 minuten op de plaat afkoelen in de koelkast.

Maak intussen de tomatensaus
2 eetlepels                boter
2 eetlepels                olijfolie
1                              ui – middelgroot (klein gesneden)
2 teentjes                  knoflook
1 blik                        pommodori (Italiaanse tomaten)
2 theelepels               tomatenpuree
1                              laurierblad
Zout en versgemalen peper
1 theelepel                suiker
1 eetlepel                  fijngehakte peterselie

Boter en olie verhitten in diepe pan. Ui erbij en zachtjes aanfruiten. Overige ingrediënten toevoegen en al roerend aan de kook brengen. Vuur laag en met deksel op de pan een half uur laten pruttelen. Vet een ovenschaal in met boter. Haal het deeg uit de koelkast en steek met een vorm rondjes uit. Leg deze dakpansgewijs in ovenschaal . Strooi er een beetje kaas over en bak de gnocchi 15 minuten (of totdat de bovenkant lichtbruin is) in de voorverwarmde oven. Verdeel de gnocchi over vier voorverwarmde borden en geef er de saus bij.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.