Foto: Commeunchef.
Foodies weten het. Niets is zo lekker en gezond als super verse vis! En nergens kun je zulke verse vis eten als in de Franse streek Normandië. Trek erop uit naar prachtige oorden als Trouville en Granville en geniet van vis die net is binnen gehengeld door de lokale vissers. Op het strand, de markt en op de menukaart van de vele geweldige visrestaurants vind je een enorme diversiteit aan zeejuwelen als poon, schol, tarbot, makreel, dorade, griet en tong. De streek staat echter ook bekend om haar geweldige ‘Fruits de mer’. Enorme schalen die overvloedig gevuld zijn met de zilte lekkernijen bestel je met het grootste gemak in Port-en-Bessin. Wil je de dorst lessen in de Normandische traditie bestel dan een glas frisse cider. Als je geluk hebt word je tussen de gangen door verwend met een heerlijke ’trou Normand’. Dit is een ander woord voor Calvados, gemaakt van de allerbeste cider. Een geweldige eetlustopwekker!
Ook trek gekregen en proef je de verse vis al bijna? Neem dan nu alvast een voorproefje door de rijke smaken van scholfilet en cider met elkaar te combineren en waan jezelf al even in het heerlijke Normandië.
Foto: Plazilla
Een recept voor echte levensgenieters
Scholfilets met beurre blanc en cider
Voor 4 personen:
4 scholfilets
100 gram aardappelen
100 gram gekookte rode biet
50 cl Cider
30 gram sjalotjes
20 cl crème fraîche
200 gram boter
peterselie
In het zilte water (Foto: Un Fromage.com)
Om te beginnen kook je de aardappelen in zout water. Schil de aardappelen en snijd ze in vierkantjes. Snijd ook de rode biet in vierkantjes en meng de aardappelen en de rode biet samen met de gehakte peterselie in een kom.
Fruit en kook
Vervolgens snijd je de sjalotjes heel dun. Doe de sjalotjes met de cider in een pan en breng het zachtjes aan de kook tot er bijna niets meer van over is. Hierbij voeg je de crème fraîche toe, breng het geheel langzaam aan de kook en voeg vervolgens de boter toe.
Klaar om gekust te worden
Bak de scholfilet in 2 minuten gaar in een pan en breng ze op smaak met zout en peper. Verwarm vervolgens de aardappelen en de rode biet 5 minuten in de oven op 180 graden. Tot slot leg je de aardappelen en de rode biet mooi opgemaakt op de borden. Leg de scholfilet erop en schenk de saus ernaast. Bon appétit!
Kom naar Normandië!
Heb je heerlijk gegeten en de smaak van Normandië echt te pakken, maak dan een kaasplateau gevuld met de fantastische kazen die van oorsprong uit Normandië komen en die daar tot op de dag van vandaag worden gemaakt; Camembert, Livarot, Pont-L’Evêque en de Neufchâtel. Voor de zoetekauwen onder ons, combineer een stukje kaas met een drupje honing of een knapperige druif. Ook heerlijk – rooster een paar sneetjes krentenwegge en snijd in strookjes. Eet met wat kaas als het nog warm is – geniet! Ontdek hier ook de meest geweldige ‘Charme Hotels’ in deze streek waar je na een geweldige dag buiten heerlijk rozig tot rust kunt komen! We zien je daar!