Courgettesoep lekker snel!

door: Monica Fromm, www.flairculinair.nl.

Ooit kreeg ik dit soepje, of een soortgelijk soepje bij een vriendinnen diner en was vooral verrast door de smaak van de meegekookte koriander stelen. Toen zat er een flinke scheut room door de soep en dat is altijd lekker. Maar met de lente in aantocht en voor je het weet de zomer voor de deur, wil ik jullie ook de “gezonde en erg lekkere versie meegeven.
De olijfolie geeft de soep een fluwelige smaak, mits gepureerd in een blender en de vers geroosterde nootjes samen met de koriander blaadjes maken de soep af, zelfs zonder kaas. Vervang de courgette eens door broccoli, waarbij je de in plakjes gesneden stronk eerst aanbakt en dan de roosjes toevoegt. De koriander kun je vervangen door basilicum. Deze niet meekoken, maar pas in de blender toevoegen. 
Super snelle courgettesoep 4 personen

3-4 el olijfolie/ stukje prei van ca 15 cm(het witte+ gele deel)
1 grote gepelde knoflookteen
1 flinke courgette
600 ml water
1 bouillonblokje ( vega of kip)
1 klein bosje koriander
z+p uit de molen
50 g in de koekenpan geroosterde pompoenpitjes
( facultatief 1 scheut witte wijn of witte droge vermouth meekoken en garnering van 0,5 dl ongeklopte slagroom of crème fraiche en 30 g gereraspte kaas )

Laat de gewassen, gedroogde en grof gesneden prei zachtjes bakken in een steelpan met dikke bodem, zodat deze glazig wordt en heel licht kleurt. Snijd intussen de courgette in de lengte in 4-en en dan in plakken, zodat de groente in kleine kwart-plakjes uiteen valt.

Voeg nu de geplette schone knoflookteen en courgette aan de prei toe en bak deze al roerende ca 4 minuten, zodat deze nog NIET gaar zijn. Schenk het kokend hete water bij de groenten in de pan en voeg het bouillonblokje toe. Schenk nu ook eventueel de wijn of vermouth bij de soep. Kook deze 5 minuten door. Haal intussen de korianderblaadjes van de stelen af en voeg de stelen toe aan de soep.

Pureer de soep, breng zo nodig verder op smaak. Schenk de soep in kommen en decoreer met de grof gehakte blaadjes koriander en een theelepel geroosterde pompoenpitje. Extra soepgarnering met een el crème fraiche of een scheutje room en een el geraspte pittige kaas en peper uit de molen.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.