door: Monica Fromm, www.flairculinair.nl.
Super snelle courgettesoep 4 personen
3-4 el olijfolie/ stukje prei van ca 15 cm(het witte+ gele deel)
1 grote gepelde knoflookteen
1 flinke courgette
600 ml water
1 bouillonblokje ( vega of kip)
1 klein bosje koriander
z+p uit de molen
50 g in de koekenpan geroosterde pompoenpitjes
( facultatief 1 scheut witte wijn of witte droge vermouth meekoken en garnering van 0,5 dl ongeklopte slagroom of crème fraiche en 30 g gereraspte kaas )
Laat de gewassen, gedroogde en grof gesneden prei zachtjes bakken in een steelpan met dikke bodem, zodat deze glazig wordt en heel licht kleurt. Snijd intussen de courgette in de lengte in 4-en en dan in plakken, zodat de groente in kleine kwart-plakjes uiteen valt.
Voeg nu de geplette schone knoflookteen en courgette aan de prei toe en bak deze al roerende ca 4 minuten, zodat deze nog NIET gaar zijn. Schenk het kokend hete water bij de groenten in de pan en voeg het bouillonblokje toe. Schenk nu ook eventueel de wijn of vermouth bij de soep. Kook deze 5 minuten door. Haal intussen de korianderblaadjes van de stelen af en voeg de stelen toe aan de soep.
Pureer de soep, breng zo nodig verder op smaak. Schenk de soep in kommen en decoreer met de grof gehakte blaadjes koriander en een theelepel geroosterde pompoenpitje. Extra soepgarnering met een el crème fraiche of een scheutje room en een el geraspte pittige kaas en peper uit de molen.