door: Julietta Poventud.
De herfsttinten komen prachtig terug in deze verrukkelijke taart/cake. Alhoewel er in deze taart een pond worteltjes zit is de smaak van noten en kruiden veel meer terug te vinden dan de wortels. Die zorgen ervoor dat de taart niet droog wordt en een beetje minder zwaar is. Deze taart is bij uitstek geschikt voor mensen met een zuivelallergie (buiten glazuur om) of geen roomboter kunnen verdragen omdat er maisolie als vet gebruikt wordt.
Ik heb zelf ooit een recept proberen te vinden met boter want ik dacht: een taart met olie, hoe kan dat? Ik geloof dat er op de 50 recepten die ik gevonden heb één met boter is.
En… het is echt een meer dan heerlijke taart, ook voor kinderen!!
- 450 gram bloem
- 450 gram suiker
- 1 theelepel zout
- 1 eetlepel natriumbicarbonaat
- (zuiveringszout – baking soda)
- 1 eetlepel kaneelpoeder
- 1 theelepel gemberpoeder
- 3 ½ dl maïsolie
- 4 grote eieren (losgeklopt)
- 1 eetlepel vanille essence
- 225 gram gehakte walnoten (in de oven geroosterd)
- 500 gram geraspte wortelen
- (eventueel 175 fijngehakte ananas, uitgelekt)
Kwarkglazuur (recept volgt)
- Verwarm de oven voor op 180°C. Vet twee bakvormen van 22cm in en bekleed ze met vetvrij papier. (*het is ook mogelijk om één taart van 26cm te maken en deze dan horizontaal doormidden te snijden)
- Zeef de droge ingrediënten in een mengkom. Voeg de olie, eieren en vanille toe en klop goed dooreen. Spatel de walnoten, wortel en eventueel ananas door het beslag.
- Verdeel het beslag over beide vormen. Schuif ze middenin de oven en laat 35 minuten bakken of tot ze los zijn gekomen van de rand . Prik naar de bodem met een satéprikker en als deze schoon eruit komt is de cake gaar.
- Laat de taarten ca. drie uur op een rek afkoelen. Smeer het kwarkglazuur tussen de twee taarten en bestooi de bovenkant met poedersuiker.
Recept kwarkglazuur
- 225 gram kwark
- 6 eetlepels roomboter (op kamertemperatuur)
- 250 gram poedersuiker
- 1 theelepel vanille essence of maple syrup
- sap van ½ citroen
Roer de kwark en boter dooreen in en mengkom. Zeef er langzaam de poedersuiker boven en klop tot de suiker geheel is opgenomen. Het mengsel mag geen klontjes bevatten. Roer de vanille en naar wens citroensap er door. Kan tot gebruik in de koelkast worden bewaard.
Dit recept is erg makkelijk (je hoeft niet eens te kneden) en oogst veel lof op iedere feestelijke gelegenheid. Ik vervang meestal 100 gram suiker door kokos, wat minder zoet en de taart wordt sneller droog. Met een langere tijd in de oven rijst de taart beter en wordt nog wat luchtiger.