Asperges uit ‘Hollandse Kramen’

door: Monica Fromm, www.flairculinair.nl.

Het is bijna moederdag en dat betekent dat er weer verwend mag worden. Laat je “verrassen” en geef of ontvang een stille hint. In het kader van stille hints is het zojuist verschenen kookboek  Yolande van der Jagt, Hollandse Kramen het kookboek van de markt, een aanrader. Dit  is een boek boordenvol recepten  met duidelijk de groenten in de hoofdrol. Lees verder voor het asperge recept!

Heerlijk al die verse groenten van de markt.  Ben je iemand die steeds op zoek is naar verrassende en toch niet te moeilijke recepten, waarbij vlees en vis niet de boventoon voeren, dan is dit boek een aanrader.

Uit het boek van Yolanda, maken we een heerlijk recept met asperges die er nu weer volop zijn , in combinatie met andere voorjaarsgroenten..

In het kader van ons thema crisis cuisine  gaan we iets koken wat momenteel volop te koop en hierdoor niet zo duur. Natuurlijk mag het voor moederdag een beetje extra feestelijk zijn en vooral niet te moeilijk.

Voorjaarsgroenten met muntboter van Yolanda – van de markt

Meestal betaal je de hoofdprijs voor asperges maar als het een tijdlang mooi weer is, koop je ze op de markt voor een prikkie. De asperges schieten dan door de warmte letterlijk uit de grond; ze groeien sneller dan men ze kan oogsten. Door het zonlicht kleuren de kopjes paars, maar dat maakt voor dit recept niks uit.

500 gram witte asperges

2 eetlepels roomboter

100 gram peulen, schoongemaakt

300 gram tuinboontjes (ca. 1 ½ kilo ongedopte tuinbonen)

2 eetlepels fijngesneden munt

NB recept voor 4 personen als bijgerecht bijvoorbeeld bij  een stukje gegrilde kipfilet , wilde zalmfilet of groenteburger. Bereidingstijd ca 25 minuten

Schil de asperges met een dunschiller, van vlak onder het kopje naar beneden. Snijd de houtachtige uiteinden eraf (ongeveer 2 centimeter). Kook de asperges in een grote pan met water, wat zout en 1 eetlepel boter in ca. 15 minuten gaar. Dat test je door met een keukentang een asperge uit de pan te nemen: buigt deze licht door dan is de groente gaar. Giet ze af.

Breng intussen in een steelpan ruim water met wat zout aan de kook. Kook de peulen 1 minuut en schep ze dan met een schuimspaan op een bord. Doe hetzelfde met de tuinbonen.

Giet het water eruit en zet de pan terug op laag vuur. Smelt de resterende boter en voeg de munt toe. Schep vervolgens de peulen en tuinbonen erdoor met wat zout en versgemalen peper.

Leg de asperges op een warme serveerschaal, schep de bonen met muntboter erover en serveer direct.

Bestel Hollandse Kramen hier bij Mama’s via Bol.com voor 29,95 euro.


 

Hollandse kramen
Jagt, Y. van der

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.