Alle schaapjes al geteld

door: Sjoukje van de Kolk, www.simplifylife.nl.

De dagen zijn weer langer en het wordt warmer. Mijn jongste dochter van zes vindt het maar lastig om naar bed te gaan als er nog zoveel leuke dingen te doen zijn, en haar oudere broer en zussen nog buiten spelen. En ligt ze er eenmaal in, dan komt ze er de laatste dagen vaak weer uit onder het motto ‘ik kan niet slapen en alle schaapjes heb ik al geteld’.
Tijd dus om de bedtijdregels maar weer eens op te frissen. Want mijn dochter is niet alleen nieuwsgierig naar wat er zich allemaal nog afspeelt na half acht ’s avonds, maar ze heeft ook veel slaap nodig. Krijgt ze die niet, dan verandert ze na verloop van een paar dagen van een vrolijke zesjarige in een sikkeneurig en zeer-snel-aangebrand tiepje, waar zijzelf noch wij veel plezier aan beleven. Eenvoudige regels zorgen voor een bedritueel dat vastigheid geeft.
· Het belangrijkste: leer je kind slaapgewoonten die het hele gezin ten goede komen. Dat gaat het beste door regels en routines te hanteren. Dus voor baby’s en dreumesen: vaste tijden voor slaapjes overdag. En voor alle kinderen: vaste tijdstippen voor het naar bed gaan. Dat geeft duidelijkheid. Elke dag om kwart over zeven naar boven voorkomt discussies.

· Hou een vast bedritueel aan, bijvoorbeeld douchen, pyjama aan, tandenpoetsen, verhaaltje lezen, dikke knuffel en dan slapen.

· Doe geen stoeispelletjes of andere activiteiten die kinderen energiek maken vlak voor het slapen gaan.

· Blijf niet bij een kind liggen of zitten totdat het slaapt. Dit geldt ook voor baby’s en dreumesen: kinderen moeten leren zichzelf te troosten en zelf in slaap te vallen.

· Zet geen tv of computer op de kinderslaapkamer.

· Als je kind ’s avonds z’n bed weer uit komt, breng het dan terug zonder daar veel woorden aan te wijden. Laat het niet bij je in de kamer rondhangen omdat jij geen zin hebt om alweer op te staan. Geef geen aandacht aan het ongewenste gedrag (het uit bed komen). Als het gedrag zich vaak herhaalt, stel dan een kleine beloning in het vooruitzicht als het kind niet z’n bed uit komt. Of een grotere beloning aan het eind van de week.

  • Kijk hier voor meer over het nut van regels en routine in de opvoeding

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.