door: Monica Fromm, www.flairculinair.nl.
Jean Beddington 60 jaar op deze aarde, waarvan 30 jaar achter het fornuis!
Jean, in Engeland geboren, kreeg haar liefde voor eten en later ook voor koken met de paplepel mee. Wat ooit begon met koken als troost in moeilijke tijden is later uitgegroeid tot koken voor anderen om hen wellicht op te beuren en zeker te verblijden.
Jean’s boek is schitterend om te zien en in je handen te hebben: afwijkend en goed van vorm, gemaakt met verschillende papiersoorten en typografie om het verschil aan te geven tussen de 3 kookstijlen die het boek vertegenwoordigt.
En natuurlijk rijkelijk geïllustreerd met mooie foto’s van herkenbare gerechten tot serieuze kunstwerkjes. Bij een snelle blik over de ingrediënten, blijken veel producten bijna overal en voor iedereen te koop en de recepten grotendeels heel maakbaar voor de gemiddelde hobbykok.
Kortom een opmerkelijk boek wat duidelijk laat zien dat Jean zowel kok als kunstenaar is en de boekenmaakster ook.
Het boek is gemaakt en uitgegeven door Jonah Freud, zelf ook een vrouw die veel achter het fornuis heeft gestaan, maar wellicht nog meer met haar neus in de boeken zat, kookboeken wel te verstaan,. Geen wonder, zij is al jaren eigenaresse van de kookboekenhandel in Amsterdam, en inmiddels ook uitgeefster van bijzondere boeken.
ter illustratie een typisch Engels receptje van Sticky toffee pudding