Ga je trouwen? De meeste koppels trekken ongeveer een jaar uit voor de voorbereidingen van hun huwelijk. Waarom? Omdat een trouwfeest organiseren veel werk is. En dat mag jij met je partner in je vrije tijd allemaal organiseren. Zo leuk! Maar vaak ook de beste test van je relatie. Want er zijn veel dingen, waar je het samen over eens mag worden. En als het goed is, hebben jullie ook veel voorpret. Want je trouwdag, dat is wel echt een grote dag, die je nooit zal vergeten. Zorg dat je er samen van geniet! En vraag om hulp van vrienden en familie.
Trouwen en de ultieme bruiloft checklist
Om je te helpen bij de organisatie van jullie grote dag heb ik de ultieme bruiloft checklist voor je samengesteld. En nee, je hoeft niet alle boxjes af te vinken. Je mag met een gerust hart er ook een heleboel gewoon doorhalen. Niet iedereen wil dezelfde soort dag. Trouwen is heel persoonlijk. En juist de manier waarop jullie dat doen, mag helemaal bij jullie passen! De checklist is wel handig om te gebruiken als je zeker wilt weten dat je niets vergeet.
1. Bekendmaken van je trouwplannen
Je bent gevraagd, of jij hebt je partner gevraagd om te trouwen. Als de ander ‘ja’ zegt, ben je vanaf dat moment verloofd. Ook voor een verloving kan je al een klein feestje geven. Je kan verlovingsringen uitwisselen en je familie en vrienden op de hoogte brengen van je trouwplannen. En dan kan de voorbereiding beginnen!
2. Wat voor bruiloft wil je? En met wie? En wat is jullie budget?
Eerst bedenk je wat voor bruiloft je wil. Ga je het groots aanpakken? Of houden jullie het juist graag klein? Met je blote voeten op het strand? Of met een sleepjurk in de kerk? Jullie hebben vast wel al een beeld hoe de grote dag er voor jullie uit gaat zien. Wie wil je uitnodigen en wie niet? Bespreek het duidelijk met elkaar wat je wil. En vooral ook wat je níet wil. Dan kan je van daaruit de plannen gaan smeden. Stel een budget vast, waar je het samen over eens bent en zoek alvast uit wat alles kost. Vraag eventueel offertes aan van locaties, bands en fotografen. Maak een lijstje van musthaves en wannahaves, zo kan je het budget makkelijk verdelen.
3. Gastenlijst en locaties vastleggen
Als je weet hoe groot het feest gaat worden, kan je gaan werken aan de gastenlijst. Dat hangt natuurlijk ook af van het budget dat jullie ervoor willen reserveren. Kleine bruiloften zijn nu eenmaal goedkoper dan grote. Als je weet met hoeveel mensen je het feest wilt gaan vieren, kan je op zoek naar een locatie. Sommige gelegenheden zitten al ruim een jaar volgeboekt. Daarom hangt de trouwdatum vaak af van de locatie. Als je een speciale datum in gedachten hebt, moet je echt op tijd zijn om deze nog te kunnen vastleggen. Ik heb het nu dan over de locatie van het feest. Is dat dezelfde plek als het eventuele diner? En waar vindt de ceremonie plaats? Is er een kerkdienst en een receptie? Leg voor alle onderdelen van de dag de locatie vast.
4. Catering en menu bespreken
Op sommige locaties moet je misschien een catering regelen. Doe dit op tijd en bespreek hoe je het hebben wilt. Bestel ook op tijd de bruidstaart, nadat je er een heleboel geproefd hebt. En ga je dineren met een groep gasten? Bespreek dan de mogelijkheden en kies een menu. Ga er zelf ook eerst een keer eten om te kijken of het eten goed genoeg is.
5. Huwelijksnacht plannen
Op de meeste bruiloften vertrekt het bruidspaar rond middernacht. Meestal is het feest dan ook afgelopen. Maar je kan ook je gasten nog een laatste paar rondes aanbieden om na te praten. Zelf ga je samen met je partner je huwelijksnacht tegemoet. Hoe wil je dat die eruit ziet? Ga je gewoon naar huis? Of laat je je verwennen in een luxe hotel en boek je de bruidssuite? Boek dan ook dat hotel op tijd en regel vervoer. Zorg ook dat je een tasje pakt met kleding voor de volgende dag.
6. Ambtenaar regelen, trouwlocatie en voorganger in de kerk aanvragen
Als je officieel gaat trouwen heb je een ambtenaar van de burgerlijke stand nodig om het huwelijk te voltrekken. Je kan niet zomaar op elke plek in Nederland trouwen. Er is wel meer mogelijk dan vroeger, maar vraag dit goed na voordat je een locatie vastlegt. Wil je ook in de kerk trouwen? Bespreek dit dan met de pastoor, dominee, imam of rabbi.
7. Bruidspersoneel vragen als je gaat trouwen
Bruidspersoneel? Wat is dat? Dat zijn je ceremonie meester en je getuigen. Een ceremonie meester helpt je met van alles in de voorbereiding en zorgt er op de dag zelf voor dat alles op rolletjes loopt. Zonder dat jij als bruid of bruidegom je daar druk over hoeft te maken. Dat kan een goede vriend of vriendin zijn, een familielid of een weddingplanner die je inhuurt. De ceremoniemeester en de weddingplanner denken mee met de gehele planning van jullie trouwdag. Zowel de bruid als de bruidegom hebben elk twee getuigen nodig bij het huwelijk. Dat is een erebaantje, waar je een dierbaar iemand voor vraagt.
8. Trouwjurk uitzoeken
Samen met de vrouwelijke leden van het bruidspersoneel en de moeder en aanstaande schoonmoeder kan je op dit moment starten met je zoektocht naar mooie bruidsjurken. En natuurlijk heb jij als bruid daar al een goed beeld van. Want jij moet je op jouw trouwdag vooral op je gemak voelen in die mooie jurk. Het trouwpak voor je partner kan je samen uitzoeken, dat hoeft niet zoals een jurk geheim te blijven. Zo kan je ervoor zorgen dat het pak en de jurk mooi bij elkaar passen.
9. De band of dj regelen voor op het huwelijksfeest
Wil je live muziek of een dj op je huwelijksfeest? En misschien ook tijdens de receptie een klein strijkorkest? Ook dit kan je net als bovenstaande to-do’s het beste vroeg regelen. Want ook bands en dj’s hebben een agenda, die al snel vol kan zitten. Als je trouwens kijkt naar deze checklist en je weet nu al dat het je niet gaat lukken om alles voor elkaar te krijgen? Dan is nu een goed moment om een weddingplanner in te schakelen. Die kan het gehele proces begeleiden.
LEES OOK: Zwanger op je bruiloft? Tips!
10. Fotograaf uitzoeken
Een goede bruidsfotograaf op je bruiloft is wel heel fijn. Natuurlijk kan je ook vrienden en familie vragen om foto’s te maken. Maar als je zelf meedoet aan het feest is dat vaak niet zo eenvoudig. Een buitenstaander kan beter opletten en zal geen belangrijk moment missen. Wil je jullie huwelijk ook op video vastleggen? Regel dan ook gelijk een videograaf.
11. Trouwringen uitzoeken en in ondertrouw gaan
Samen trouwringen uitzoeken is heel romantisch. Als je tenminste van tevoren duidelijk met elkaar afspreekt welk budget je hebt. Als je toch samen op stap bent, ga dan ook gelijk in ondertrouw. Wat is dat? Melding maken bij de gemeente dat je het voornemen hebt te gaan trouwen. Dat kan maximaal een jaar voor het huwelijk en moet minimaal 14 dagen voor de bruiloft. Bij het officiële huwelijk heb je ook van beide partners een uittreksel van de burgerlijke stand nodig. Vraag die ook alvast aan of zoek die op in je papieren.
12. Trouwvervoer en eventueel vervoer voor de gasten
Wil je met je eigen auto naar je bruiloft? Of huur je een mooie oldtimer of paard en wagen in? En is er ook vervoer van de gasten nodig? Regel dat dan nu alvast. Bijvoorbeeld tussen de locatie van het diner en die van het feest. Vooral na het consumeren van alcohol is het handig om de gasten zoveel mogelijk te helpen met vervoer. Moeten er ook hotels geboekt worden of vliegtickets gereserveerd worden, omdat je in het buitenland trouwt? Doe dat dan ook zo vroeg mogelijk, zodat je zeker weet dat er plek is.
13. Voorlopig programma vaststellen en thema bedenken met bruidspersoneel
Ben je er samen met je partner uitgekomen hoe jullie ideale dag eruit gaat zien? Maak dan samen met je ceremoniemeester een voorlopig programma. Verdeel de taken en roep de hulp van je bruidspersoneel in. Organiseer een leuke avond met alle mensen in je omgeving, die zich in gaan zetten voor jullie huwelijksfeest. Dat is deel van de voorpret. Laat anderen ook ideeën aandragen en vraag om hulp.
LEES OOK: Wedding styles voor als je gaat trouwen. Thema, stijl en uitstraling.
14. Vrije dagen regelen huwelijksreis boeken en verzekeren
Vraag op tijd vrije dagen aan voor, tijdens en na je huwelijk. Ga je gelijk erna op huwelijksreis? Boek die reis dan alvast. En wil je jouw huwelijk en die reis verzekeren tegen onvoorziene omstandigheden? Regel dat dan ook gelijk.
15. Save-the-date kaarten versturen
Je kan al ruime tijd van tevoren al je gasten laten weten op welke dag je gaat trouwen, door een save-the-date kaart te sturen. Zo weet je zeker dat mensen ruim de tijd hebben om op die datum geen vakantie te plannen of andere activiteiten te ondernemen.
16. Trouwkaarten ontwerpen en laten drukken
Als je weet in wat voor thema jullie feest gaat plaatsvinden, kan je aan de slag met de trouwkaarten. Je kan deze zelf ontwerpen in de stijl van het thema dat je samen bedacht hebt. Zo creëer je een wedding style die voor iedereen herkenbaar is.
17. Draaiboek maken met de ceremoniemeester
In een draaiboek staat voor de grote dag alles uitgebreid beschreven. Wat gebeurt wanneer? Wie is erbij betrokken? Wat moet er op dat moment gebeuren? Wat is de volgorde van de sprekers, de sketches etc. Wie ontvangt en begeleid de band. Afijn, alles wat er op die dag gedaan moet worden staat in het draaiboek. Zodra dat klaar is, stuur je dat ook door naar iedereen die op de hoogte moet zijn. Zoals de fotograaf, het cateringbedrijf tijdens de receptie en de neefjes en nichtjes die helpen tijdens de dag.
18. Wat doet de ceremoniemeester nog meer? Het vrijgezellenfeest!
Meestal organiseert de ceremoniemeester samen met familie en de getuigen de vrijgezellenfeestjes. Hij ontfutselt aan het bruidspaar wie zij daarbij willen hebben en zorgt voor een smoes om ze naar de juiste plek te lokken. Ook stuurt de ceremoniemeester een brief of email naar alle gasten om te inventariseren wie het bruidspaar wil toespreken. En hij of zij maakt ook aan de gasten bekend welke cadeauwensen het paar heeft. Je kan natuurlijk zelf eerst een cadeaulijst opstellen. Wil het bruidspaar juist geen speeches en liedjes, dan is de ceremoniemeester ook degene die dat doorgeeft aan de gasten.
19. De outfit van de bruid compleet maken
Ben je eenmaal zover gekomen? Dan is het tijd om rustig adem te halen en je te concentreren op je eigen outfit. Je jurk is misschien al bijna klaar. Daar zijn vaak 3 afspraken voor nodig, inclusief passen en afmeten. Ga ook op zoek naar een goede kapper, die je bruidskapsel kan verzorgen en boek een afspraak in. Het zelfde geld voor je make-up. De meeste kappers en schoonheidsspecialisten of visagisten geven je daarvoor ook een proefsessie. En o ja, ga op zoek naar je trouwschoenen en koop mooie bruidslingerie. Welke accessoires en sieraden heb je nodig? En heb je al een ‘something old, something new, something borrowed and something bleu’? Dat brengt geluk!
LEES OOK: Sieraden voor de bruid: welke kies jij?
20. Bruidsboeket en corsage regelen
De bruidegom koopt het bruidsboeket. Om een idee te krijgen wat passend is bij de bruidsjurk, kan de bruid hints geven over wat zij graag wil. Die hints goed oppakken als bruidegom? Daar scoor je punten mee. Voor de bruidegom is het leuk een corsage te kopen in dezelfde stijl als het boeket. Ook dat regelt de bruidegom.
21. Bruidskindjes vragen en hen aankleden
Heb je kinderen in de familie die je als bruidsmeisje of bruidsjonker kan vragen? Zij lopen met jullie mee naar het altaar en overhandigen vaak de ringen. Als je hiervoor kiest, moet je ook bedenken wat deze schatjes aan gaat trekken. Zo ontstaat een mooi geheel in stijl en kleur -of meestal wit- tijdens de dag.
22. De aankleding van het feest finetunen
Nu de grote lijnen bekend zijn, kan je gaan werken aan de details. Hierbij helpt de ceremoniemeester je meestal. Denk aan:
- Bedankjes uitzoeken, die je de gasten meegeeft aan het einde van het feest
- Of bedankkaartjes die je achteraf op kan sturen
- Decoraties voor de locaties waar je trouwt, receptie houdt, dineert en feest viert. Dat kunnen slingers, ballonnen of bloemstukken zijn bijvoorbeeld
- Een gastenboek uitzoeken, zodat iedereen daar een boodschap voor jullie achter kan laten
- Wegwerpcamera’s aanschaffen voor tijdens feest.
23. Alle afspraken nalopen
Een paar weken voor je trouwdag is het handig om alles even na te lopen en afspraken helder te zetten met alle betrokkenen. Zoals:
- Doorspreken huwelijkssluiting met ambtenaar
- Langs de notaris voor de huwelijksvoorwaarden
- Locaties bezoeken voor doorspreken ceremonie, receptie, diner en feest. Je kan het draaiboek daarvoor meenemen
- Welke gasten hebben gezegd te komen en wie zegde er af? Tel de gasten nog een keer goed
- Tafelschikking maken
- Afspraak fotograaf en videograaf om draaiboek en wensen door te nemen
- Trouwauto en chauffeur op de hoogte brengen van het draaiboek en wensen doornemen
- Checken of je paspoort niet verlopen is. Voor het trouwen en de huwelijksreis
- Cadeaus voor getuigen, ceremoniemeester en bruidskindjes kopen
- Schoenen inlopen om blaren te voorkomen
- Proef make-up bij visagist laten doen
- Proefkapsel laten maken bij de kapper
- Nagelstyliste bezoeken
- Naar de zonnebank voor een extra kleurtje
- Parfum voor jezelf kopen
- Alle muziek op een rij zetten en checken of alles geregeld is
- Inentingen halen voor de huwelijksreis
- Een gezellige bijeenkomst plannen met het bruidspersoneel
24. Bruidstasje inpakken
Een bruidstasje? Ja, dat is een tasje, waar alles in zit wat je kan gebruiken als er iets mis loopt. Zoals een veiligheidsspeld, pleisters, zakdoeken, make-up, een flesje water, paracetamol, dextro, een extra panty en andere schoenen voor als je toch blaren krijgt. En als je gaat speechen, neem die dan mee op papier.
25. Wat moeten jullie meenemen op de dag dat je gaat trouwen?
De grote dag is er. Jullie gaan trouwen! Om zeker te weten dat je niet te laat komt op je eigen bruiloft, zet je extra wekkers of slaap je bij je familie. Vroeg in de ochtend maakt de bruid zich klaar. De kapster komt langs, de visagiste doet de make-up. En wat mag je verder niet vergeten op deze dag?
- Vergeet de trouwringen niet mee te nemen
- Haal het bruidsboeket op
- Neem het bruidstasje mee
26. Alles loslaten, trouwen en volop genieten
Heb je dit allemaal gedaan? Geef dan je sleutels, je telefoon en het draaiboek aan de ceremoniemeester en laat alles los om volop te gaan genieten. En ja, er kunnen ook dingen anders gaan lopen dan je verwachtte. Maar dat is niet erg. Het is feest en jullie mogen stralen!
Foto’s van Pexels.com. Boven Pixabay, midden Dmitry Zvolskiy, onder Min An.