door: Annette van der Maarel. www.annettevandermaarel.com.
Het belangrijkste advies voor stiefmama´s – en dat weet je vast al wel –is om niet meteen te gaan opvoeden. Zeker niet als je net kersvers in het gezin van je nieuwe partner belandt. Maar je kunt wel degelijk huisregels gaan introduceren!
Huisregels in je stiefgezin
Ga je wel opvoeden zonder dat je een band hebt opgebouwd met je stiefjes, dan is het risico groot dat je verandert in een boze stiefmoeder die haar regels koste wat koste door wil voeren. Dat je een stiefmoeder wordt die terecht komt in een machtskamp die ze never nooit niet zal winnen. Maar ja. ´Niet opvoeden´ klinkt makkelijk.
Maar zo simpel is het nu ook weer niet. Je woont immers wel onder hetzelfde dak. Jij mag er ook zijn onder dat dak! Je mag echt wel je grenzen aangeven. Er moet ook zeker rekening gehouden worden met jouw wensen en behoeften.
Het advies dat ik geef aan de stiefmama´s die bij mij in coaching is daarom dan om wel huisregels te maken. Denk er maar eens over na. Wat zou jij redelijk vinden? Helpen de kids mee met tafeldekken, ruimen ze hun speelgoed op zodat jij er niet over hoeft te struikelen? Denk er eens over na wat jouw wensen zijn. Overleg dan met je partner wat er volgens jullie onontbeerlijk is voor een soepel samenleven.
Gezinsoverleg
Daarna beraam je een gezinsoverleg en overleg je over de huisregels. Wat zouden de kids graag zien als regels? Kinderen vanaf een jaar of zes kunnen al meedoen. Laat je verrassen, kinderen hebben vaak prima gedachten over waar zij aan bij kunnen dragen om het meer leefbaar te maken thuis. Denk vooral hier aan:
-
- Maak de lijst zeker niet te lang
- Laat de kids het lijstje op schrijven, tekenen of versieren
- Hang hem zichtbaar op
- Geef zelf het goede voorbeeld
- Zie het als een richtlijn, niet als een wetboek!
Pick your battles
Jij als stiefmoeder concentreer je dan op twee punten die voor jou absoluut belangrijk zijn. De rest van de onderwerpen laat je voorlopig helemaal los. Want veranderen is moeilijk, dat weet je zelf ook best, toch? Dus twee dingen veranderen is meer dan genoeg! Dit noem je ook wel ´pick your battles´. Moeite met loslaten? Relativeer aldoor maar en vraag je af:
-
-
- ´Is dit levensbedreigend?´
- ´Is het over een jaar nog belangrijk?´
-
Voor stiefmoeders is het lastig om een plek te veroveren in hun nieuwe gezin. Opvoeden kan dan een strategie zijn om je steviger te positioneren. Maar dat is nog een valkuil. Je plek innemen door commando´s uit te delen over wie de hond moet uitlaten, is niet de juiste manier. Hierdoor drijf je je stiefjes juist van je af (Wat je wél kunt doen om meer plek in te nemen? Daar meer over in een andere blog).
Naleven van de huisregels in het stiefgezin
Het naleven van je lijstje heeft ook te maken met jouw bui, jouw behoeften en jouw grenzen. Je hoeft niet super consequent te zijn. Als jij moe bent en het is jouw beurt om te koken, kun je best van jullie basisregel ´gezond eten´ af stappen. Dan ga je lekker frietjes halen. Houd zo ook rekening met de bui en het humeur van je huisgenoten.
Boekentip
Ik raad je een geweldig leuk boekje aan dat je kunt helpen met het uitvoeren van de huisregels in het stiefgezin. Het heet ´How 2talk2 kids` en richt zich weleens waar niet speciaal tot stiefouders, maar het is ook voor ons een prima boekje. Het staat boordevol lichte, luchtige manieren om beter te communiceren met kinderen. Ook over de huisregels in het stiefgezin dus. Probeer het maar uit, en ervaar dat het serieus een verschil maakt en kinderen steeds beter met je willen samenwerken als de tips opvolgt. Een aantal van deze grappige én efficiënte tips zijn:
-
-
- Werk met briefjes. Plak een briefje op het bed ´ Ik wil opgemaakt worden´. Dit werkt, probeer het maar, ook met kinderen die niet kunnen lezen, want ze willen graag weten wat er staat.
-
- In plaats van je stiefkind te corrigeren, waardoor ze meteen in de weerstand schieten, benoem je alleen wat je ziet: Dus NIET: Waarom laat je nu altijd je schoenen slingeren? Maar: Er liggen schoenen onder de bank. Dus NIET: houd op met springen en ga onmiddellijk van die bank af!! Maar: Een bank is om op te zitten.
-
Probeer het maar, ik weet zeker dat je stiefkind beter mee wil werken als je het zo gaat doen. Leen dus vooral het boekje in de bieb of koop het!
Huisregels in het stiefgezin
Om de zoveel tijd kom je weer bij elkaar, en ga je het lijstje nog eens door en reflecteer je samen of er weer eens wat kan veranderen. Succes ermee!
Hebben jullie al zo´n lijst met huisregels voor je stiefgezin? Heb jij andere tips? Deel ze hier, daar hebben we allemaal wat aan!
Annette van der Maarel is coach voor stiefmoeders. Dit doet ze met veel toewijding en liefde. ´Ik weet uit eigen ervaring hoe mooi, maar ook hoe moeilijk het leven in een samengesteld gezin kan zijn. Weet je wat het grootste geheim is van een gelukkig stiefgezin? Je kunt het leren!´ Annette is ruim tien jaar stiefmoeder en moeder van drie dochters. Samen met man en kinderen woont ze in Arnhem-Noord. In deze rubriek ‘stiefmama’ geeft Annette je tips om het leven in een samengesteld gezin soepeler te laten verlopen. Met begrip en liefde kom je een heel eind! www.annettevandermaarel.com.