Mijn stiefkind verafschuwt mij

mijn stiefkindDoor: Annette van der Maarel. Mijn stiefkind verafschuwt mij’ – dit commentaar hoor ik nogal eens van wanhopige stiefmama’s die bij mij in coaching zijn. In dit blogartikel lees je wat nu de redenen hiervoor kunnen zijn waarom een stiefkind afschuw kan ontwikkelen tegenover een stiefouder. Ik sluit af met een aantal gouden tips die je kunnen helpen!

Mijn stiefkind verafschuwt mij

Wat zijn een aantal veelvoorkomende redenen waarom een stiefkind een hekel aan je zou hebben?

  • …omdat ze denkt dat jij haar vader van haar hebt afgepikt
  • …omdat ze is opgestookt door haar moeder die niet over de scheiding heen is
  • …omdat je partner de opvoeding aan jou overlaat
  • …omdat ze geen aandacht meer krijgt van je partner
  • …omdat ze in de puberteit zit en haar hormonen op jou loslaat
  • …omdat ze geen ‘toestemming’ krijgt van haar moeder om je aardig te vinden
  • …omdat ze in een rouwproces zit, en boos is vanwege de scheiding
  • …omdat ze jaloers is op jouw kinderen en de band die jij met hen hebt
  • …omdat ze denkt dat zij en jij niets gemeen hebben en elkaar niet liggen
  • …omdat je partner moeite heeft met opvoeding en grenzen stellen

Het gedrag zegt iets anders dan de echte reden

Het gedrag van je stiefkind is, hoe dan ook, een symptoom. Wat ze zegt en doet, is vaak heel anders dan wat ze van binnen voelt. Het is heel moeilijk om je niet mee te laten slepen door haar gedrag.

Ik begrijp heus dat jij als stiefmoeder er wanhopig van kan worden. Maar als je er in mee gaat, dan schep je een neerwaartse spiraal die heel wat kapot kan maken.

Mijn eerste advies? Stap uit deze negatieve cirkel en bekijk je stiefkind opnieuw met een frisse blik en zonder oordelen.

Acht gouden tips

1. Denk aldoor weer:

Hoe zou het voor haar zijn? Wat is haar pijn en verdriet? Ze heeft behoefte aan positieve aandacht en tijd alleen met haar vader. Ze wil gezien en gehoord worden. In al haar gevoelens – ook de negatieve. Ze wil geliefd worden zoals ze is. Net als wij allemaal trouwens. Dat betekent natuurlijk niet dat al haar gedrag acceptabel is, hoor.

2. Stel samen huisregels op

Stel huisregels op met je partner, of het liefst met alle kinderen erbij. Zoals: Schelden en slaan doen we hier niet. Je hoeft niet per se te praten, maar we zeggen elkaar wél gedag en we zeggen ook dank je wel. Laat je partner deze regels bewaken. Ga dit vooral niet zelf doen als je stiefkind een hekel aan je heeft. Dat verergert alles maar.


LEES OOK: Leer je stiefkind kennen deze vakantie
EN Stiefkinderen: 36 manieren om te laten weten dat je er voor ze bent


3. Stap niet in de opvoed-valkuil

Val niet in de opvoed-valkuil als je stiefkind jou niet mag. Laat je ideeën over een goede opvoeding maar even los! Geef je partner de ruimte om de hoofdopvoeder te zijn. Het is zíjn dochter, toch?

4. Neem het het niet persoonlijk

Het ligt niet aan jou, het zit hem in die hele complexe situatie. Laat je niet verleiden om er in mee te gaan, want dan krijg je niet alleen een hekel aan je stiefkind, maar ook aan jezelf.

5. Blijf de ingeslagen weg volgen van liefde, geduld en begrip

Hou vast aan jouw kernwaarden. Dit is een investering voor de toekomst; op een dag zal je stiefdochter er dankbaar voor zijn.

6. Het kost domweg tijd

Gun je stiefje die tijd en ruimte en laat haar naar jou toe groeien. Maar het vereist een engelengeduld, het kan echt lang duren.

7. Zorg ondertussen goed jezelf

Stap uit je gezin en voed je hart en ziel. Dit is superbelangrijk! Begin met een nieuwe sport, ga uit met je vriendinnen, neem een hond of zoek contact met collega-stiefmoeders.

8. Uiteindelijk is dit de gouden sleutel

Blijf ondanks alles jezelf. En heb compassie met jezelf. Daarmee schep je ook vertrouwen in de ander. En met vertrouwen komen er- let maar op- op bijna wonderbaarlijke wijze, onverwachte oplossingen

Jezelf blijven

Om ondanks alles toch jezelf te blijven en jezelf niet te verliezen is een hele kluif. Ik weet het zelf. Het is mijn eigen verhaal. Ik heb zelf geleerd dat ik er zelf niet uit kwam. Hulp zoeken is dan ook een goede zet.

Annette van der Maarel is coach voor samengestelde gezinnen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.