Puinruimen

Honderdduizenden gezinnen komen om in de troep. Vooral tweeverdieners met drukke banen en kinderen raken de greep op hun leven kwijt. Rekeningen stapelen zich op, dozen worden nooit meer uitgepakt. Als zij hiermee aan de slag willen, is het meer puinruimen, dan opruimen. Maar met de juiste tips en eventueel hulp van experts komt het goedpuinruimen

Oorspronkelijk artikel door Bart van Oosterhout

(bron: Intermediair) “Hoogopgeleide dertigers – met name die in de grote steden – hebben torenhoge ambities. Ze willen een ideale relatie, goed betaald werk waarin ze zich ten volle kunnen ontplooien – vooral dat – en een prettige leefomgeving met veel ruimte. Kinderen. Naar Bali met de kerst. Skiën. Zelf beleggen. Vriendschappen koesteren middels etentjes. Vers koken met de beste spullen. Afval scheiden. Kunst kijken. Lezen. Ze zijn superkritisch ook. Dus hebben ze – de hoogopgeleide dertigers in de grote steden althans – een kans van één op twee om te scheiden. Krijgen ze steeds later kinderen. Stappen ze eens in de drie jaar over op een andere baan (hoewel ze nu even de recessie uitzitten), en verhuizen ze eens in de zeven jaar.”

Wat je noemt een druk leven. En dat drukke leven vertaalt zich in veel gevallen in troep, vooral in de vorm van ongelooflijk veel papier. Puinruimen is nodig om rust en ruimte te krijgen in huis.

Psychisch zwaar

Mensen kunnen echt psychisch gebukt gaan onder de wanorde. Maar denk ook eens aan het schuldgevoel. Als je tussen de wanorde leeft, word je voortdurend geconfronteerd met onafgemaakte zaken. Dat knaagt aan mensen. Ze slapen slecht en ze zien als een berg op tegen een nieuwe dag.
En het gaat hier niet om sociaal zwakkeren of dementerende ouderen. Het komt voor bij juristen, schrijvers, managers. Mensen die op hun werk een kei zijn in organiseren en er thuis niks van bakken. Omdat ze het niet tot prioriteit maken.

De oplossing?

Tijd maken voor je huishouden. Samen de schouders eronder zetten en er een gemeenschappelijk project van maken met het gezin. Of hulp inhuren van een professionele organizer of huishoudelijke hulp. Lees hier op mamas alvast wat tips in de volgende artikelen:
Help kinderen opruimen gedragskaart
Waarom opruimen zo lastig is drie redenen en tips
Minder rommel in huis met veel praktische tips

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.