Het midden- en kleinbedrijf blijft optimistisch over 2009. Veertig procent verwacht, bij het scheiden van de markt, nog steeds een beter resultaat in 2009 dan in 2008. Toch wordt er ook gesomberd: de helft van de ondernemers ziet de tegenvallende economische ontwikkelingen als een serieuze bedreiging.
Signalen voor terugval
De jaarlijkse ondernemersenquête van MKB Adviseurs en Gibo Groep maakt duidelijk dat ondernemers de signalen zien voor een economische terugval. Een kwart van de kleine ondernemingen merkt dat de afzet en het aantal orders afnemen.
In het middenbedrijf – vanaf tien medewerkers – zegt 40 procent te maken te hebben met een afzetdaling. Eenzelfde percentage in dit segment heeft last van slecht betalende debiteuren; gemiddeld is dat 26 procent.
In het algemeen geldt dat hoe groter het bedrijf is, hoe groter de hinder is die het van de kredietcrisis ondervindt. Desondanks verwacht 40 procent van de bedrijven met meer dan tien personeelsleden een beter resultaat in 2009. Wel ziet 65 procent van de ondernemers in dit segment economische neergang in 2009 als een ernstige bedreiging.
Financiering
Een ruime meerderheid van 85 procent van de ondernemers geeft aan in het afgelopen jaar geen belemmeringen te hebben ondervonden bij de financiering van bedrijfsactiviteiten. Maar voor 2009 verwacht een kwart van de bedrijven wel problemen te krijgen op dit vlak.
Vooral het middenbedrijf vindt het moeilijker dan voorheen om financiering te krijgen. Eén op de vijf ondernemers in dit segment geeft aan problemen te hebben ondervonden bij het verkrijgen van een krediet.
Veel zelfvertrouwen
Uit het onderzoek blijkt dat ondernemers veel zelfvertrouwen hebben. Ze waarderen de prestaties van hun eigen bedrijf ten opzichte van de concurrent met een 7,5. Het eigen personeel krijgt zelfs een 8- als rapportcijfer.
Bang voor concurrentie uit het buitenland is het mkb niet. Noemde in 2006 nog 20 procent deze competitie als een grote dreiging voor het opvolgende jaar, in 2009 verwacht nog maar 10 procent de strijd te moeten aangaan met buitenlandse spelers.
Positief over kabinet
Het in 2008 gevoerde kabinetsbeleid verdient volgens de respondenten een 7-. Bijna driekwart vindt dat de overheid adequaat heeft gereageerd op de kredietcrisis.
Ondernemers zien de komst van nieuwe wet- en regelgeving ook met meer vertrouwen tegemoet. Het aantal respondenten dat nieuwe regelgeving als een grote dreiging beschouwt, is gedaald van 43 procent in 2006 naar 27 procent in 2008.
Pas op de plaats
Met economisch zwaar weer op komst maken de ondernemers een pas op de plaats. In 2007 noemde ruim 60 procent het realiseren van meer omzet bij bestaande klanten als een belangrijke prioriteit. Voor 2009 wil nog maar 40 procent van de ondernemers zich op omzetverhoging bij klanten concentreren.
Ook het werven van nieuwe klanten, waarvan 70 procent van het mkb vond dat dit een prioriteit was in 2008 (2006: 82 procent) is nu nog een prioriteit voor ‘slechts’ de helft van de ondernemers.
De bereidheid om te investeren in efficiency is ten opzichte van 2007 met 5 procent gedaald naar 37 procent in de peiling van 2008. De investeringbereidheid daalt van 32 procent over 2008 naar 22 procent voor komend jaar, waarbij het vooral de bedrijven met meer dan tien personeelsleden zijn die meer dan 100.000 euro willen investeren in 2009 (51 procent).
Het aantal ondernemers dat internationale activiteiten wil ontplooien, is gedaald van ruim 20 (2007) naar 12 procent (2008).
Wens: meer privé
Hoewel ondernemers zeer tevreden zijn met de prestaties van het eigen bedrijf en de medewerkers, beoordelen ze hun eigen balans tussen werk en privé veel minder positief. Maar liefst 38 procent van de ondernemers had liever meer tijd gehad voor het privé-leven. Het gemiddelde rapportcijfer voor deze balans is een 6-.
Toch geven ondernemers moeilijk zaken uit handen: slechts een op de vier is van plan werk uit te besteden aan een externe adviseur.
Dit onderzoek van MKB Adviseurs en Gibo Groep werd uitgevoerd onder de abonnees van de digitale nieuwsbrief van beide organisaties. Ruim duizend ondernemers gaven hun oordeel over 2008 en de verwachtingen die ze hebben voor 2009.
Auteur: De Zaak