Met kinderen ben je voortdurend bezig. De hele dag ren je van hot naar her. De kinderen willen wat van je en je moet ook nog de rest van het huishouden runnen. Ook werkende moeders moeten op hun werkdagen veel ballen in de lucht houden. Je hebt zoveel verschillende rollen en taken te vervullen. Daarom is het belangrijk om na te denken over meer rust voor werkende moeders.
10 tips voor meer rust voor werkende moeders
Omdat de dagen vol en druk zijn, wil je in elk geval aan het einde van de dag even met je benen omhoog zitten. Dit kun je doen met behulp van een opsta stoel. Je weet wel, zo’n super comfortabele stoel waar je in weg zakt, maar ook makkelijk weer uit kunt komen als dat nodig is. En die je de ondersteuning geeft die je nodig hebt als al je ledematen pijn doen van een iets te zware dag. Maar wat kun je doen om niet elke avond volledig gevloerd te zijn? Ik geef je 10 tips voor meer rust door de dag heen. Misschien ga je dan in de avond nog wel even lekker sporten.
1. Zorg goed voor jezelf
Ik begin deze tips voor meer rust voor werkende moeders met de belangrijkste van allemaal. Zorg goed voor jezelf. Dat klinkt heel eenvoudig, maar is voor veel moeders echt heel moeilijk. We zijn zo gewend om onze kinderen, partner en zelfs onze baas en collega’s voor te laten gaan. Het is belangrijk om voor jezelf jouw grens te voelen. Wanneer kun je geven vanuit voldoende energie? En wanneer loop je erop leeg? Als we te lang geven zonder op te laden, raken we uitgeput. En dat moeten we zien te voorkomen. Dus leer ‘nee’ zeggen, slaap goed en eet gezond.
2. Maak to-do lijstjes
De balans tussen werk en thuis is lastig voor veel moeders. Als we op het werk zitten, bedenken we wat ons thuis nog te doen staat en eenmaal thuis zit er een bak met gedachten over het werk nog in ons hoofd. Maak daarom lijstjes van alles wat je moet doen. Een lijstje voor thuis en eentje voor op het werk. Met lijstjes heb je een grotere kans dat je alles gedaan krijgt. Zeker als je prioriteiten stelt binnen die lijstjes. Goed plannen geeft meer rust voor werkende moeders.
Ook helpen lijstjes je om uit je hoofd en in de actie te komen. Met een leeg hoofd is alles makkelijker en houd je energie over. En eenmaal volbracht kun je de taken lekker afvinken op de to-do lijst. Dat geeft een goed gevoel. Leer het je kinderen ook. Ze kunnen er al op de middelbare school profijt van hebben. Goed plannen is voor iedereen belangrijk. Het geeft rust in je hoofd.
3. Stel realistische doelen
Ja, jij bent een Wonder Woman! Dat staat buiten kijf. Werkende moeders met kleine kinderen zijn wonderbaarlijke wezens, die elke dag het onmogelijke voor elkaar krijgen. Maar ga daarin niet te ver. Wees realistisch. En blijf voelen wanneer dingen je teveel worden. Trap op de rem als het je teveel wordt, maar vooral: stel jezelf realistische doelen. Reken bijvoorbeeld bij een planning van een dag goed uit hoeveel tijd alle taken je zullen kosten. En neem wat speling. Wees zo realistisch om alles wat buiten de 12 uur loopt naar de volgende dag te schuiven. Juist als je leven zo druk is dat elke dag overvol zit. Als je de dingen die je wilt niet gepland krijgt is het een teken dat je teveel wilt. Dan is kiezen en loslaten het beste.
4. Prioriteiten stellen geeft meer rust voor werkende moeders
Aansluitend op de vorige tip past de kunst van het prioriteiten stellen goed in dit rijtje. Want als je leven te druk is om het in de beschikbare uren van de week te proppen, dan is het tijd om te kijken wat je níet gaat doen. En wat is wél écht belangrijk? Maak behalve een to-do lijstje dus een duidelijke prioriteit van de dingen, die voor jou en je gezin of je werkgever echt belangrijk zijn. Zet die bovenaan je lijstjes. Zo is het minder erg als de laatste tien minder belangrijke klusjes aan het einde van de dag niet gedaan zijn. En misschien kun je ze dan toch afvinken, omdat duidelijk is geworden dat je ze ook de komende weken, maanden of zelfs jaren niet gedaan zult krijgen.
5. Als je rust neemt, make it count
Juist als je weinig rustmomenten hebt in je dag, is het belangrijk er goed over na te denken wat jouw ultieme rustmomentje is. Misschien wil je ongestoord een paar bladzijden lezen in een mooi boek. Een korte meditatie doen of wandelen in de natuur. Veel vrouwen houden van goede koffie. Neem dan de tijd om dat ultieme ‘bakje troost’ te maken. Maak een lekkere taart. Neem elke dag minimaal een half uur voor jezelf en doe daarin wat jij echt heel fijn vindt om te doen. Spreek met je gezin af, dat het moment voor jezelf heilig is. En dat niemand je mag storen. Dat kleine stukje dag voor jezelf geeft meer rust voor werkende moeders en thuisblijfmoeders. Het is goud!
6. Verdeel taken thuis en leer delegeren op je werk
Je hoeft niet alles alleen te doen om de perfecte werkende moeder te zijn. Perfect bestaat trouwens überhaupt niet. En is saai bovendien. We leren juist van fouten en tekortkomingen. Want het mooiste en beste wat je voor jezelf en je kinderen kunt doen is jezelf en anderen vergeven dat we niet perfect zijn. Dat betekent dus dat jij niet alles zelf kunt doen. En dat hoeft ook niet. Je mag hulp vragen. Verdeel de taken thuis met je partner en je kinderen, als die er oud genoeg voor zijn. En zorg ook op je werk dat je niet alles zelf wil doen. Delegeer alles wat niet meer op jouw bordje past. En laat los dat dingen dan misschien niet ‘op jouw manier’ gebeuren. Dat laatste is wel essentieel om echt de rust van delegeren te voelen.
7. Bedenk slimme routines voor meer rust voor werkende moeders
In het drukke bestaan van een werkende moeder zijn veel momenten op de dag, die steeds hetzelfde verlopen. Sta eens stil bij de meest stressvolle momenten. Dat is waarschijnlijk de ochtendspits, als iedereen op tijd naar school en werk moet komen. En de avondrush van kinderen ophalen, boodschappen doen, koken en de kinderen op tijd in bed krijgen. Door dingen volgens vaste routines te laten verlopen, kunnen kinderen makkelijker meewerken. Ook als ze moe zijn of geen zin hebben naar school te gaan. Routines vergen minder energie, omdat ze op de automatische piloot gaan.
8. Verlicht de meest stressvolle momenten
Nog even over die ochtendspits en avondrush. Ook al heb je vaste routines, dan nog kunnen de ochtend en de avond voor jou en je gezin elke dag weer stress opleveren. Ga eens na wat je in die uren precies doet. En kijk of je bepaalde taken ook eerder of later kunt doen. Misschien gaan jullie allemaal ’s avonds in bad, terwijl dan de kinderen eigenlijk al te moe zijn. Kan het ook ’s ochtends? En moet je elke dag boodschappen doen en bedenken wat je gaat eten? Of kun je dat ook in het weekend allemaal vooruit plannen en in huis halen? Of laten bezorgen. Een belangrijke stressfactor in de ochtend is ook: wat trek ik aan? Denk daar al over na voordat je gaat slapen. En leg het vast klaar. Ook voor de kinderen. En nog snel een blouse of overhemd strijken in de ochtend? Doe het niet, op een ander moment of koop kreukvrije kleding.
9. Een opgeruimd huis geeft een opgeruimd hoofd
Natuurlijk is een huis met jonge kinderen lastig opgeruimd te houden. Maar je kunt kinderen al heel jong leren dat opruimen bij spelen hoort. Maak er een spelletje van, samen met je kind. Zorg dat er in elke ruimte van je huis goed ‘opbergers’ staan, zoals kisten boxen of kasten. En geef alles een eigen plek. Een plek waarvan elk gezinslid op de hoogte is. Dat scheelt jou weer helpen zoeken als er te goed is opgeruimd. Durf ook spullen weg te doen. Heb jij of je kinderen al langer dan een jaar ergens niet naar gekeken? Geef het dan weg of breng het naar de kringloop. En gooi alles wat kapot is gewoon weg.
10. Communiceer duidelijk en vraag flexibiliteit op je werk
Vaak denken we bij problemen op het werk dat het nu eenmaal zo is. En dat we dat moeten accepteren. Maar meestal zijn wij zelf onderdeel van het probleem. Omdat we onze mond niet opendoen. Nee, ik adviseer je niet om te klagen. Dat is contraproductief. Maar als dingen niet lekker lopen, neem dan eens het voortouw om daar verandering in te brengen. Draag een oplossing aan en vertel vooral wat jij zelf nodig hebt om minder stress te ervaren op het werk. Misschien wil je flexibele werktijden, zodat je meer ruimte hebt om werk en thuis te combineren. Elke werkgever in Nederland is verplicht hier samen met jou naar te kijken. Dus maak daar gebruik van.
Een reactie
Pingback: Huisvlijt Linkparty week 45 van 2022 - Huisvlijt