Energie neutraal wonen, hoe doe je dat?

energie neutraal wonenSteeds meer mensen zijn bezig met duurzaamheid. Wil jij ook niet meer wachten tot de overheid alles regelt? Onderzoek dan eens de acties die je zelf kunt ondernemen. Jouw footprint kun je meten en ook de CO2 uitstoot is een maat voor de impact die jouw levensstijl heeft op het klimaat. De grootste winst valt te behalen door minder nieuwe spullen te kopen, geen vlees te consumeren, je reiskilometers te beperken en natuurlijk het isoleren van je woning. En misschien ga je zelfs voor zonnepanelen? Wat moet je eigenlijk doen om volledig energie neutraal te wonen? Het is makkelijker dan je denkt.

Energie neutraal wonen

Een fijn huis met hele lage of zelfs geen energiekosten. Is dat haalbaar? In een milieuvriendelijke en comfortabele woningen tocht het niet, is het gelijkmatig warm, voelen de vloeren niet koud aan en er is steeds aanvoer van verse lucht. Ongeveer 15 procent van al het energieverbruik in Nederland gebruiken we in woningen. Door betere isolatie en zuinige ketels is het energieverbruik per woning door de jaren heen gedaald. Maar het kan nog duurzamer. Een woning die niet méér energie verbruikt dan die zelf opwekt. Zo’n woning is energie neutraal. Er zijn er al meer dan 5.000 in Nederland.

Nieuwbouw of je huis verbouwen

Energie neutraal wonen is niet alleen voor nieuwbouw huizen. Je kunt ook je eigen huis verbouwen. Op de lange termijn verdien je de investering of persoonlijke lening daarmee terug. Doordat je geen energierekening meer hoeft te betalen. Je houdt je energiegebruik zo laag mogelijk en wekt deze zelf op een duurzame manier op. Door zonnepanelen op je dak of een aandeel in een windmolen .

Onderdelen energie neutraal huis

In een energie neutrale woning worden bijna altijd de volgende onderdelen toegepast:

–             Zeer goede isolatie van dak, muren, vloer

–             HR++ glas of triple glas

–             Geen of nauwelijks kieren

–             Een ventilatiesysteem, vaak met warmteterugwinning

–             Een verwarmingsinstallatie met een vloerverwarming die op lage temperatuur werkt. Dit buizensysteem krijgt warm water (van minder dan 55 graden) van een warmtepomp of zonneboiler

–             Zonnepanelen om stroom op te wekken voor o.a. de warmtepomp en je apparaten

–             Meetapparatuur waarmee je kan zien wat je opwekt en wat je verbruikt.

Energie neutraal wonen is geen utopie meer. En dat is geweldig nieuws! Vanaf 2021 wordt alle nieuwbouw zelfs verplicht op deze manier gebouwd. Heb je een verbouwing op stapel staan, kijk dan in elk geval even op milieucentraal.nl voor tips.

Heb jij zelf vragen, ervaringen of tips? Deel ze dan met ons door een reactie achter te laten.

Een reactie

  1. Interessant artikel! Vooral het feit dat je hiermee je lening terug kunt verdienen. Gr. Felix

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.