Wel of geen wijntje drinken? In elk geval een die je lekker vindt!

wel of geen wijntje drinken

Steeds meer mensen drinken niet meer of in elk geval veel minder. Ik ben ook zo iemand. Ongeveer 24 jaar geleden besloot ik alleen te drinken als ik uit ging op de fiets. Of als ik ergens kon blijven slapen. En niet meer thuis, tenzij ik bezoek had en er minimaal een BOB aanwezig was. Want stel er gebeurt iets met de kinderen. Dan wil je een nuchter persoon in de buurt hebben. Ik dronk ongeveer eens per maand een flinke borrel. Acht jaar geleden ben ik daar ook mee gestopt, omdat de katers me zwaar vielen. Nu drink ik alleen één of twee glazen bubbels op mijn verjaardag en met de Kerst. En als ik dan drink, dan wil ik wel iets lekkers drinken!

Hoe vind je lekkere wijn?

Dat het aanbod wijn ontzettend groot is, hoeven we je niet meer te vertellen. In de supermarkt vind je vaak meterslange stellingen met verschillende flessen en online is het aanbod vaak nog vele malen groter. Ben je (nog) geen wijnkenner? Dan weet je misschien niet welke wijnen van goede kwaliteit zijn en welke minder smaken. Hierdoor kan het gebeuren dat je regelmatig een wijn koopt die je eigenlijk niet lekker vindt. En dat is zonde! Waar let je op? En hoe vind je een goede wijn?

Druivenras: een kwestie van smaak

Iedereen weet dat wijn gemaakt wordt van druiven. Er zijn alleen verschillende druivenrassen. Zo wordt er bijvoorbeeld onderscheid gemaakt tussen Merlot, Cabernet Sauvignon, Tempranillo, Chardonnay, Sauvignon Blanc en Pinot Grigio. De één vindt druiven van het ene ras lekkerder, terwijl de ander juist de voorkeur geeft aan druiven van het andere ras. Aan het druivenras kun je dan ook niet afleiden of een wijn goed of slecht is. Smaken verschillen nou eenmaal.

Waarom we het druivenras hier toch benoemen? Omdat het belangrijk is om te weten waar je voorkeur ligt. Als je wijn van bepaalde druivenrassen niet lekker vindt, valt dit voor jou onder de categorie ‘slechte wijn’. Hoe beter jij weet waar je van houdt, hoe makkelijker het wordt om een lekkere wijn te vinden. Dit is zeker het geval als je online wijn koopt, want je kunt dan filteren op druivenras. Hierdoor krijg je alleen wijnen te zien waar jij van houdt.

Land van herkomst

Vroeger was het een stuk makkelijker om goede wijnen van slechte wijnen te onderscheiden. Dit kwam vooral door het land van herkomst. Wijnen uit Frankrijk, Spanje en Italië werden vaak als ‘goed’ bestempeld, terwijl wijn uit Australië, Chili of Duitsland minder populair was. Door de jaren heen is er alleen het nodige veranderd op dit gebied. Er zijn bijvoorbeeld steeds meer mensen die graag een Gewürztraminer drinken.

Voor het land van herkomst geldt eigenlijk hetzelfde als voor druivenrassen, want het is nogal smaakgevoelig. De één zweert bij wijnen uit Frankrijk, terwijl de ander juist openstaat voor ‘nieuwe’ wijnlanden. Om te ontdekken waar jouw voorkeur ligt, kun je het beste wijn uit verschillende landen proberen.

Kies niet voor een mooie fles

Een sierlijke fles met een mooi etiket moet wel een lekkere wijn bevatten. Althans, dat is wat veel mensen denken. Helaas is dit lang niet altijd het geval. Wij raden je dan ook niet aan een wijn te kiezen op basis van het uiterlijk van de fles. Een Amarone wijn zit in een vrij simpele fles, maar smaakt heerlijk. Richt je liever tot het etiket, want hierop staat waardevolle informatie over de wijn.


LEES OOK: Thee: de nuchtere neef van wijn

EN 5 X mooie wijnroutes in Frankrijk die de moeite waard zijn


Prijs zegt niet alles

Veel mensen trekken conclusies over wijn op basis van de prijs. Een dure wijn is lekker en een goedkope wijn niet. Er zijn inderdaad lekkere wijnen die veel geld kosten, maar een goedkope wijn kan ook heerlijk smaken. Koop daarom niet standaard de duurste wijn, maar durf nieuwe wijnen uit te proberen. Zo vind je misschien wel een heerlijke wijn voor een prikkie!

Foto: Cottonbro studio via Pexels.com.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.