Veel jonge moeders en vaders kampen met slaaptekort. De baby’s en peuters nemen het vaak niet zo nauw met dag en nacht ritmes. Je kunt er alles aan doen om je baby door te laten slapen, maar vergeet er niet op te letten dat je dan zelf ook een goede nachtrust krijgt. Want het leven met jonge kinderen is ook overdag al zwaar genoeg. Als je niet elke dag zelf voldoende rust neemt, houd je het simpelweg niet vol. En als je eenmaal te moe raakt of zelfs uitgeput, kan het zichzelf versterken door slapeloosheid. Je komt in een vicieuze cirkel terecht waar niemand iets mee opschiet. Vergeet dus niet om goed aan jezelf te blijven denken. En lees de tips tegen slaaptekort en slecht slapen.
Slaaptekort en slecht slapen
Als je een paar kleine kinderen hebt, liefdevolle aandacht geeft aan je partner en je huishouden draaiende houdt, heb je eigenlijk je handen al vol. En toch doen wij moeders veel meer dan dat. We werken, zijn mantelzorger of doen vrijwilligerswerk. We onderhouden de contacten met vrienden en familie en doen leuke dingen met vriendinnen. Althans, dat is het ideaal beeld. En toch is dat vaak niet zo ideaal. We mogen best eens leren om vaker ‘nee’ te zeggen. Want over het algemeen doet niemand anders dat voor ons.
Genoeg is genoeg
Je bent zelf de enige die kan voelen wanneer het genoeg is geweest. Natuurlijk zul je wel eens mensen teleur moeten stellen. Maar als jij je grenzen niet bewaakt, heeft niemand meer iets aan je. Steeds meer jonge vrouwen zijn uitgeput, moeten slaappillen slikken of nemen oppeppers voor overdag. En als ze echt te ver over hun grenzen gaan, krijgen ze te maken met een burn-out. Slaapgebrek en slecht slapen moet je dus niet onderschatten. Neem je eigen rust serieus!
Heb jij slaaptekort? Waar merk je dat aan?
Als je slecht of te weinig slaapt, dan merk je dat elke ochtend als je opstaat. Een keer een slechte nacht kan niet zoveel kwaad. Als je de avond erna extra vroeg naar bed gaat, dan slaap je dat wel weer bij. Maar bij veel jonge ouders is slaapgebrek chronisch geworden. Je bent altijd moe. Je bent sneller geïrriteerd dan normaal en je hebt minder geduld. Veel mensen krijgen last van hoofdpijn, slechter zien en een lagere weerstand, waardoor ze sneller verkouden worden. Ook emoties liggen dichter onder de oppervlakte, wat sociaal gezien soms extra problemen kan geven. En je wordt onhandiger en minder productief. Je ervaart ook meer stress over allerlei dingen en die stress zorgt er weer voor dat je ook die nacht slechter slaapt. Maar wat kun je hiertegen doen?
Tips tegen slaaptekort en slecht slapen
Zorg dat je een goed bed hebt. Met een goed matras of boxspring zorg je ervoor dat je de uren die je slaapt ook daadwerkelijk goed uitrust. Investeer dus in een goed bed of complete boxspring. Ook een goed kussen, waarbij je hoofd en nek optimale ondersteuning hebben, draagt bij aan een goede nachtrust. En zorg voor frisse lucht in de slaapkamer.
LEES OOK: Peuter en slecht slapen? Dit kun je doen!
EN Apart slapen dodelijk voor je huwelijk? Of juist niet?
Minder stress
Probeer ook zoveel mogelijk stress te voorkomen. Zeg regelmatig ‘nee’ als iets teveel energie kost. Let ook op je voeding. Eet gezonde lichte voeding. Teveel vetten, koolhydraten of suikers overdag, kunnen ervoor zorgen dat je ’s avonds moeilijker in slaap komt. Ook alcohol en koffie hebben dat effect. Neem liever een rustgevende kop kruidenthee voor het slapengaan en zorg dat je na acht uur ’s avonds niets meer eet.
Frisse lucht
Zorg ook voor voldoende frisse lucht en beweging overdag. Ga elke dag minimaal een uur naar buiten om te wandelen of fietsen of ravotten met je kinderen. Weer of geen weer. Het zal je kinderen ook helpen langere nachten te maken. Brengt rust, reinheid en regelmaat in je dagritme. En wijk daar zo min mogelijk van af. Vaste rituelen en ritmes helpen je lichaam weer in balans te komen. Ga mediteren of volg yogalessen, je komt daarvan tot rust. Plan voor jezelf elke dag een moment voor jezelf. En ga uiterlijk om elf uur ‘s avonds naar bed en zet de televisie op tijd uit.
Minder prikkels
Teveel prikkels voor het slapengaan verstoren je nachtrust. Doen je kinderen een middagslaapje? Doe dan mee. Voel je weerstand tegen zoveel veranderingen? Omdat je juist honger hebt als je moe bent. Je graag televisie of netflix wilt kijken als de kinderen slapen? En je hebt zeker geen tijd voor yoga of meditatie? Bezwaren genoeg. Begin langzaam je gewoonten te veranderen. Neem bijvoorbeeld van al deze tips een klein beetje mee. Of kies er eentje en houd deze minimaal 3 maanden vol. En ga zo verder, tot je eraan gewend bent om beter voor jezelf te zorgen. En je zult zien dat het zich dan snel beloont. Ik wens je een goede nachtrust!