Ja, wij kunnen autistische en ADHD-spectrum kinderen helpen!

door Monique Croes, www.eetjebeter.nl en www.wegallergie.nl, en Jannelies Blommaert.

Neem een kijkje in de spiegel…
Autistisch spectrum, PDD-NOS, Asperger, ADHD, ADD, motorisch en/of sociaal onhandige kinderen: misschien ligt het aan mij, maar je hoort het steeds vaker. In mijn praktijk zie ik steeds meer kinderen met klachten in die richting. Vaak hebben broertjes of zusjes ook in meerdere of mindere mate klachten, evenals, als ik eerlijk ben, papa en/of mama.

Modeverschijnsel? Denk het niet. Komt het meer voor? Ik weet het niet. Maar het wordt in elk geval vaker vastgesteld en de kosten voor medicijnen en begeleiding rijzen de pan uit. Gevolg: de regering trekt langzaam maar zeker de stekker eruit. De farmaceut doet er een schepje bovenop om nieuwe medicijnen te ontwikkelen – want dit wordt een regelrechte bestseller, misschien nog wel beter dan de cholesterolverlagers! Bijwerkingen op lange termijn zijn nog niet duidelijk, maar er zijn op zijn minst een paar kanttekeningen te plaatsen.

Hoe vaak krijg ik wel niet de vraag van bekenden, mensen in de praktijk, familieleden of vrienden: ‘”Monique,  kun jij niets alternatiefs voor ze doen?’ De bijwerkingen zijn best heftig bij ADHD-achtige medicijnen. De consequenties zijn voor het autistische kind – voor het hele gezin, maar met name voor het kind zelf en eventuele broertjes of zusjes. Mijn antwoord: niet zozeer alternatief, maar ik kan met een individuele aanpak veel doen. Niet alternatief in de zin, dat ik het wel degelijk baseer op medische wetenschappelijk onderzoek en vooral laboratoriumtesten. Elke kind een eigen aanpak met een insteek die eigenlijk alle aspecten van hun leven beslaat.

Wordt dat kindje daar helemaal beter van? Mijn antwoord is dan: dat wil ik helemaal niet. Deze kinderen zijn meestal op hun manier zo slim, dat wil ik helemaal niet anders. Ze zijn uniek en de positieve kant van deze aandoeningen zijn ook heel mooi. Maar ik wil wel zorgen, dat ze vooral rust in die koppies krijgen en dat ze weer een keuze hebben in plaats van geleefd worden door alles in hun hoofd. Kinderen zijn de spiegels van hun ouders en deze kinderen zijn zo goed in ‘spiegelen’, dat ze precies vertellen wat er om hun heen gebeurt. Maar die weerkaatsing in de spiegel kunnen begrijpen, dát is iets waar een gezamenlijke aanpak voor nodig is. Daar heb ik beide ouders en ook de anderen die dicht bij deze kinderen staan bij nodig.

Het goede nieuws is: met soms kleine aanpassingen, een goede uitleg en het oplossen van verstoringen in het lichaam door middel van voeding en beweging, kun je in een paar maanden, en soms sneller, veel verbeteren.

Meer info: kijk op europeanlaboratory-autisme, op www.wegallergie.nl en www.eetjebeter.nl of vraag via monique@eetjebeter.nl.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.