Gezond zwanger, gezonde baby! – ‘Eerste hulp’ op je menu – deel II

door: Monique Croes, www.wegallergie.nl en Jannelies Blommaert.

Vorige maand heb je het eerste deel kunnen lezen over hoe je met de juiste voedingsstoffen zwangerschapkwaaltjes kunt voorkomen of verminderen. Deze maand meer over hoe je het risico op bepaalde aandoeningen bij je baby vermindert.
Allergisch en dus je baby ook?
Allergieën komen steeds meer voor in de westerse wereld. Volgens onderzoek heeft van elke 2,3 tot 2,8 kinderen die nu worden geboren, er één last van allergieën. Dat is meer dan 33%!
Als in jouw familie of die van de vader van je kleine allergieklachten voorkomen, is de kans dat jullie kind allergische klachten krijgt, groot. Maar uit recent Fins onderzoek blijkt, dat als je zorgt dat een baby bij de geboorte de goede darmbacteriën meekrijgt van de moeder, hij minder kans heeft op het ontwikkelen van allergieën.
Moeders maken deze goede darmbacteriën aan in de laatste maanden van de zwangerschap én geven ze bij een natuurlijke geboorte en daarna via de borstvoeding, aan hun baby mee. Bij een keizersnede of het niet-geven van borstvoeding is duidelijk dat je niets aan goede darmflora doorgeeft. Maar ook als je zelf allergisch of astmatisch bent (geweest), last hebt van een slechte stoelgang (obstipatie of juist diarree), of voor/tijdens je zwangerschap last hebt gehad van een (vaginale) schimmelinfectie, kan je een minder goede darmbacterieflora hebben en dus doorgeven.
Als je kleine de optimale darmflora door (één van de) bovenstaande situaties niet kan opbouwen, wordt de kans dat het immuunsysteem niet naar behoren functioneert, groter. En als je weet dat allergieën ‘de kop op steken’ bij een niet goed functionerend immuunsysteem, is het cirkeltje rond. Uit meerdere recente onderzoeken* blijkt dan ook, dat bij allergische kinderen de darmflora anders is opgebouwd.
Heeft jouw ongeboren baby (vergrote) kans op het ontwikkelen van een allergie? Je kunt de goede darmbacteriën tijdens je zwangerschap aanvullen. Gezond eten, met veel groenten en fruit op het menu en vaak vis, is een goede start. Hiermee krijg je niet alleen de juiste mineralen, vitamines, eiwitten en vetten, maar ook belangrijke vezels binnen. Volkoren producten zijn te verkiezen boven de ‘witte’ varianten. Ook kwark- of biogardeproducten bevatten van nature meestal bepaalde bacterieculturen. Kijk maar op de verpakking.
Je kunt in de laatste maanden van je zwangerschap ook kiezen voor een specifieke probioticakuur. Neem een product dat speciaal is gemaakt voor zwangeren of kleine kinderen, omdat deze de zogenaamde ‘babystammen’ bevatten. Die zitten dus niet in de producten die je als drankje in de supermarkt koopt.

Eten vermijden? Niet doen
Soms wordt gedacht dat het verstandig is om alles waar veel kinderen allergisch voor kunnen zijn, tijdens je zwangerschap te vermijden. Deze theorie is niet bewezen. Het zou juist problemen kunnen veróórzaken, omdat je deze stoffen niet voldoende binnenkrijgt.
De enige uitzondering hierop betreft het overmatige gebruik van melkproducten. Aangezuurde producten, zoals yoghurt, zijn in normale mate geen probleem, maar liters melk drinken is niet verstandig. Haal liever je calcium uit groenten, noten, zalm en af en toe kaas.

Alle Dagen Heel Druk
ADD, ADHD, PDD-NOS, autisme in alle gradaties, al dan niet in combinatie: geen ouder hoopt natuurlijk dat bij zijn kind één van deze diagnoses wordt gesteld. Hoewel de wetenschap nog niet precies weet wat het veroorzaakt en hoe je het voorkomt, zijn er wel een paar zaken interessant genoeg en de moeite waard om in jouw voedingspatroon rekening mee te houden.
Vooral de ontwikkeling van de hersenen en de hersenstofwisseling zijn bepalend. De inmiddels bekende omega 3-essentiele vetzuren (DHA en EPA), die je verkrijgt uit voornamelijk vette vissoorten, zijn tijdens je zwangerschap en de eerste anderhalf jaar van je kind van groot belang; deze hebben een gunstige invloed op de bovengenoemde ontwikkeling bij je baby. Twee tot liever zelfs drie keer per week vette vis eten is absoluut aan te raden. De vetzuren zitten ook in kleine hoeveelheden in walnoten en lijnzaadolie. Dus vegetarische zwangeren zouden kunnen overwegen om toch regelmatig vette vis te eten. Anders wordt het wel héél veel walnoten eten…
Bepaalde eiwitten lijken ook invloed te hebben. Noten, vis, groenten en volkoren producten, en af en toe een ei en yoghurt of kwark zijn goed om op je menu te zetten.
Tot slot blijkt moedermelk van nature veel DHA te bevatten. Langdurig borstvoeding geven, zes maanden tot negen maanden of langer, is ook om bovenstaande klachten te voorkomen of te minimaliseren van belang.

* Referentielijst bij de therapeut op te vragen.

Monique Croes, moeder van twee zoontjes, is natuurgeneeskundige therapeute. Zij werkt op basis van de orthomoleculaire geneeskunde volgens kPNI (klinische Psycho-Neuro Immunologie). Ook gebruikt ze NAET-therapie voor allergiebehandelingen. Kijk op www.wegallergie.nl voor meer informatie.
Jannelies Blommaert, moeder van een zoon en een dochter, heeft een eigen tekstbureau Van Taal naar Tekst en schrijft voor verschillende media en doelgroepen.
Samen schrijven ze over de ‘eenvoud’ van voeding als natuurlijk medicijn.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.