Gezond zwanger, gezonde baby! Eerste hulp op je menu – deel I

door: Monique Croes, www.wegallergie.nl en Jannelies Blommaert.

Als je in verwachting bent, ga je bijna als vanzelfsprekend gezond(er) eten. Daarvan groeit je kleine als kool! Maar wist je dat je zelfs bepaalde zwangerschapskwaaltjes met de juiste voedingsstoffen kunt voorkomen, of de kans erop kunt verkleinen? En daarbij verminder je ook het risico op bepaalde aandoeningen bij je baby.

Het belang van foliumzuur (vitamine B11) is bij de meeste mensen wel bekend: aangeraden wordt om, ter voorkoming van een zogenaamd ‘open ruggetje’, foliumzuur al vóór je zwangerschap als supplement te nemen. Maar er zijn meer voedingsstoffen waardevol tijdens je zwangerschap.
Eén ding is belangrijk: ga niet zelf dokteren met supplementen, maar bespreek het met een deskundige op dit gebied. Vooral bij mineralen is er een nauwe bandbreedte tussen een ‘tekort’ en een ‘teveel’.

Zwangerschapstriemen voorkomen?
Dé schrik van elke zwangere: striae! Sommige vrouwen komen er zonder scheuren vanaf, maar veel moeders moeten het doen met (een paar) zwangerschapsstriemen. Toch heeft striae, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, niet zo zeer te maken met snel of veel aankomen. Meer gaat het om de kwaliteit van het onderhuidse bindweefsel.
Zorg je ervoor dat je bindweefsel van goede kwaliteit is, dan behoudt het zijn elasticiteit en scheurt het niet. Drink voldoende water en zorg voor voldoende vitamine C uit fruit en groenten. De verbindingen in het bindweefsel bestaan uit zwavel. Kies dus ook regelmatig voor producten als ei, ui, knoflook, prei, bieslook en asperges, waar zwavelverbindingen van nature (als eiwit) inzitten.

Jeuk daar beneden?
Vaginale schimmelinfecties zijn bijna een taboe. Maar reken maar dat je niet de enige (zwangere) vrouw bent die er last van heeft! Door veranderingen in de hormoonhuishouding tijdens je zwangerschap wordt vooral de vaginale streek gevoeliger voor schimmelinfecties. De meest bekende is de Candida, maar ook andere schimmelfamilies komen voor.
Schimmels zijn dol op suiker. Vermijd dus vooral de geraffineerde suikers en heel zoet fruit; af en toe een banaan kan wel. Met een zogenaamd intiem doucheproduct op basis van melkzuur kun je de zuurgraad schimmelonvriendelijk maken. Gebruik dit alleen als je er last van hebt, anders verstoor je alleen maar de balans. Roep, als je klachten niet verdwijnen, de hulp in van een deskundige. Want als je er bij de (natuurlijke) bevalling nog last van hebt, heeft je baby o.a. een (ver)grote kans op allergieën of krampjes.

Stekende en slapende handen en Carpaal tunnel syndroom
Vooral ’s nachts en aan het eind van je zwangerschap komt het voor dat je last hebt van stekende en slapende handen. De zenuw in je handen worden bekneld, doordat je teveel vocht vasthoudt. Uit onderzoek blijkt dat zwangeren met dit probleem vooral een tekort aan vitamine B6 of het mineraal magnesium hebben. Heb je eenmaal last van deze kwaal, dan heeft extra inname geen zin. Tegen de tijd dat je tekort is aangevuld, ben je waarschijnlijk al bevallen en is het probleem verdwenen.
Of je voldoende vitamine B6 binnenkrijgt, kun je gemakkelijk zelf herkennen. Als je elke ochtend weet wat je hebt gedroomd, heb je voldoende B6. En magnesium eet je wellicht al om kuitkrampen te vermijden. Bijkomend voordeel is dat zowel B6 als magnesium de kans op zwangerschapsvergiftiging en HELLP-syndroom verkleinen.
Tip: neem nooit alleen vitamine B6 als supplement, want het maskeert een eventueel B12-tekort. Kies dan liever voor een goed multi-vitaminepreparaat voor zwangeren.

Kramp in je kuiten?
Ken je het ’s ochtend wakker worden door kramp in je kuiten? Je bent niet de enige met deze lastige en pijnlijke zwangerschapskwaal. De befaamde kramp kan duiden op een tekort aan mineralen, met name aan calcium en magnesium. Je vindt deze mineralen voornamelijk in donkergroene groenten, zoals broccoli, boerenkool, andijvie en spinazie, én in amandelnoten. Ca. acht ongebrande en ongezouten amandelen per dag zorgen al voor voldoende aanvulling!
Let wel: als je eenmaal last hebt van kuitkramp, is het moeilijk om het tekort via voeding aan te vullen. Maar met een supplement duurt het minstens vier weken voordat verbetering optreedt. Voorkomen is dus beter dan genezen!

Volgende maand: Hoe verklein je de kans op je aandoeningen bij je baby?

Monique Croes, moeder van twee zoontjes, is natuurgeneeskundige therapeute. Zij werkt op basis van de orthomoleculaire geneeskunde volgens kPNI (klinische Psycho-Neuro Immunologie). Ook gebruikt ze NAET-therapie voor allergiebehandelingen. Kijk op www.wegallergie.nl voor meer informatie.
Jannelies Blommaert, moeder van een zoon en een dochter, heeft een eigen tekstbureau Van Taal naar Tekst en schrijft voor verschillende media en doelgroepen.
Samen schrijven ze over de eenvoud van voeding als natuurlijk medicijn.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.