Je hebt misschien al wel eens gehoord van een ijsbad. Een ijsbad is een bad gevuld met ijskoud water. Badderen in een ijsbad heeft veel voordelen voor je mentale en fysieke gezondheid. De Nederlandse Wim Hof, ook wel ‘The Iceman’ genoemd, bracht de voordelen van extreme koude onder de aandacht van een grote groep mensen over de hele wereld. Maar spring nu niet gelijk in ijskoud water! Er zijn bepaalde technieken die je moet beheersen om dat te kunnen overleven. En als je last hebt van hart en bloedvaten is het sowieso sterk af te raden het ooit te proberen.
Een ijsbad nemen? Wie heeft dat bedacht?
Wim Hof, ook wel bekend als The Iceman, is een wereldberoemde extreme sporter. Hij heeft 26 internationale records op zijn naam staan en brak meerdere records. Zo liep hij een marathon bij minus 20 graden Celsius. En hij beklom de Mount Everest is een korte broek. Maar ook de hitte van de woestijn trotseerde hij in een marathon, zonder te drinken onderweg. Dat lukt hem dankzij een speciaal ontwikkelde ademhalingstechniek, die geïnspireerd is op de meditatie van Tibetaanse monniken. De Wim Hof methode is inmiddels wereldberoemd.
Wat gebeurt er bij de Wim Hof-ademhaling?
De Wim Hof-Ademhaling beïnvloedt het autonome zenuwstelsel. Deze is verantwoordelijk voor de onbewuste aansturing van vitale lichaamsprocessen. De ademhaling activeert het sympathische zenuwstelsel, waardoor je in staat bent om beter te presteren. Je kunt daarmee je hartslag versnellen en je bloedvaten samentrekken. Je bloeddruk stijgt samen met je lichaamstemperatuur. Door de snelle, intensieve ademhaling wordt je bloedsomloop kortstondig verrijkt met meer zuurstof, terwijl kooldioxide ontsnapt. Er treedt ook minder verzuring op in je lichaam.
Een ijsbad nemen met de Wim Hof-methode
De Wim Hof-methode is een combinatie van ademhaling, koude-training en concentratie. Ademhaling is de basis. Om dit te kunnen heb je ook een precieze concentratie nodig, die vergelijkbaar is met meditatie. In zijn boek ‘De Wim Hof Methode’ leg hij zelf uit hoe het werkt. Door middel van gecontroleerde hyperventilatie verrijk je je bloed met meer zuurstof. Voordat je begint met de koude-training, oefen je de ademhaling tot je deze comfortabel kunt doen. Als je last hebt van hart en bloedvaten, wordt het sterk afgeraden hieraan te beginnen! Doe de koude training ook nooit alleen en let goed op de signalen van je lichaam.
LEES OOK: Goede voornemens? Gezonde keuzes in kleine stappen!
Stappenplan om te wennen aan kou
- Ben je gezond? En heb je geen problemen met hart en bloedvaten? Dan kun je starten.
- Start met het onder controle krijgen van de ademhalingsoefeningen. Je leest ze in het boek van Wim Hof. Of maak een begin met deze video.
- Als je de ademhaling goed beheerst, kun je starten met de koude-training. Begin met een koude douche na het normale douchen. Spoel het koude water eerst over je voeten en benen, misschien je armen en handen, en werk dan langzaam omhoog via je heupen en buik tot je helemaal onder de koude douche staat.
- Is koud douchen makkelijk voor je? Dan is het tijd voor de volgende stap. Ga op zoek naar koud water waarin je je volledig kunt onderdompelen. Dit kan bijvoorbeeld een koud bad zijn of een meer.
LET OP: ga altijd samen met iemand, zodat je elkaar in de gaten kunt houden.
De voordelen van een ijsbad
De gezondheidsvoordelen van koudetherapie zijn al sinds de 19e eeuw bekend. Toch is voorzichtigheid geboden. Want met extreme kou moet je heel langzaam experimenteren. En alleen als je een gezond cardiovasculair systeem hebt. Als je twijfelt, overleg dan met een arts.
1. Na de confrontatie met kou komen geluk hormonen vrij en voel je je goed. Je treed eerst uit je comfortzone en kan meer dan je zelf dacht. Dat voelt als een overwinning.
2. Snel spierherstel na een sportprestatie? Daar helpt een ijsbad ook bij. Minder spierpijn en sneller herstel. Onderzoek wijst uit dat dit voordeel een grote mentale component heeft. Het feit dat je het gelooft en je die overwinning voelt, helpen mee aan dit voordeel.
3. Je kunt slaaptekort tegengaan op twee manieren. Aan het einde van de dag een ijsbad, helpt je ontspannen voor het slapengaan. Een ijsbad in de ochtend helpt je om de dag energiek te beginnen, ondanks weinig slaap.
4. Regelmatige blootstelling aan kou helpt je immuunsysteem versterken. Het is ook goed tegen ontstekingsreacties.
5. Door na het douchen jezelf onder te dompelen in koud water, zal je daarna sneller warm kunnen worden. Dat komt omdat kou je bloedsomloop stimuleert.
6. Badderen in een ijsbad helpt een droge huid te voorkomen.
Ben je enthousiast? Of wil je meer lezen? Wim Hof schreef meer boeken: