Over 55 dagen is het weer zover. Carnaval 2019 valt op 3 tot en met 5 maart. Ben jij er al klaar voor? Vier je het elk jaar? Of ben je juist van plan voor het eerst mee te gaan doen? Waar komt het feest eigenlijk vandaan? En hoe scoor je de juiste kleding voor Carnaval?
Waar komt Carnaval eigenlijk vandaan?
De datum van het Carnavalsfeest is afhankelijk van Pasen. Het Katholieke feest wordt altijd gevierd voorafgaand aan de vastenmaand. Oorspronkelijk is het een eetfestijn om reserves op te bouwen voor 40 dagen vasten. De naam komt uit het Latijn. Carne Vale betekent ‘afscheid van het vlees’. In Nederland duurt het feest altijd drie dagen. Van zondag tot en met dinsdag. De woensdag die volgt heet Aswoensdag. Daarna begint de vastenperiode die 40 dagen duurt. Hiermee herdenken we de 40 dagen die Jezus vastte in de woestijn. De vastentijd eindigt altijd met Pasen.
Het feest, de vieringen
Een belangrijk onderdeel van het carnavalsfeest zijn de optochten met praalwagens. Deze zijn gemaakt door de lokale carnavalsverenigingen. Als je ziet hoeveel werk daarin zit, kan je je voorstellen dat dit feest een groot deel van het jaar de aandacht heeft van de mensen die het uitgebreid vieren. Daarnaast zijn er overal feesten. In de cafés en kroegen vind je veel bier, polonaise en speciale carnavalsmuziek. Een minder bekend feest is het Carnavalsbal. Daarbij zitten de feestgangers aan lange tafels. Zij worden vermaakt met live muziek en dansmariekes. Ook buutteredners of tonpraoters treden op. Dit zijn een soort conferenciers, die de moppen en verhalen van het afgelopen jaar delen met het publiek.
Twee soorten Carnaval in Nederland
In Nederland zijn er twee verschillende vormen van Carnaval. Het Rijnlands- en het Bourgondisch Carnaval.
Het Rijnlands Carnaval
Bij het Rijnlands Carnaval zie je veel geschminkte gezichten, zoals in Limburg. Deze vorm komt oorspronkelijk uit Duitsland. Traditionele kleuren zijn rood, geel en groen. Maar alle kleuren worden gebruikt in de praktijk. De schmink is vaak afgestemd op het complete kostuum dat je draagt. Hoe dichter je bij de Duitse grens komt, hoe meer klassiek Rijnlands het feest is. Je hoort het ook aan de muziek, die veelal Duitstalig is.
Het Bourgondisch Carnaval
Het Bourgondisch Carnaval kenmerkt zich door de speciale plaatsnamen tijdens het feest. Deze plaatsnamen hebben ook eigen kleuren. En Prinsen Carnaval zijn de baas in de gemeenten en steden tijdens de drie feestdagen. Voorbeelden van alternatieve plaatsnamen zijn: Oeteldonk voor Den Bosch, Lampegat voor Eindhoven, Stijlorenrijk voor Etten-Leur en Kaaiendonk voor Oosterhout. De kleding van het Bourgondische Carnaval is veel simpeler. En ook schmink is niet nodig. Vroeger werden vooral oude kledingstukken gebruikt. Tegenwoordig verkleden veel mensen zich vaker als een BN-er. Voor buitenstaanders is het feest in Brabant wat toegankelijker dan dat in Limburg. Al is het alleen al omdat je de taal kunt verstaan en de muziek wat meer eigentijds is in veel gelegenheden.
Ga jij weer meedoen dit jaar? Een leuke outfit is de absolute musthave. Laat je weten hoe jij je gaat verkleden? Veel plezier alvast met de voorpret!