De scheiding goed regelen voor de kinderen? Zo doe je dat!

De scheiding goed regelen

Bij een echtscheiding verandert er veel voor alle betrokken personen. Jij en je partner sluiten een periode af, die ooit gelukkig begon. Maar om welke reden dan ook is het niet gelukt om samen tevreden oud te worden. Veel mensen maken als gevolg van een scheiding een heel rouwproces door. Zijn er kinderen, dan komt de klap ook hard aan bij hen. Hun vertrouwde leven verandert blijvend en hoe beter jij en je ex-partner erin slagen dit in goede banen te leiden, hoe sneller de kinderen ook weer hun evenwicht zullen vinden in de nieuwe situatie. Je wil de scheiding goed regelen voor de kinderen. Maak daarom gebruik van een ouderschapsplan voorbeeld.

De scheiding goed regelen voor de kinderen, tips!

Verdriet bij een echtscheiding is meestal niet helemaal te voorkomen. Probeer de situatie zo rustig mogelijk te houden. Probeer te vermijden dat je kinderen betrokken raken bij het conflict tussen jou en je partner. Zorg ervoor dat je kinderen weten dat ze je steun en liefde hebben, ongeacht wat er gebeurt. Blijf communiceren met je kinderen over hun gevoelens en behoeften. Laat ze weten dat je er voor ze bent als ze er behoefte aan hebben om te praten.

Wel de gewone regels handhaven

Blijf wel consistent met je regels en grenzen. Geef je kinderen ook in deze tijd duidelijkheid en structuur, zodat ze zich veilig en gehoord voelen. Zorg ervoor dat je kinderen niet gebruikt worden als boodschapper tussen jou en je ex. En heel belangrijk: probeer je ex niet af te spiegelen als een dader die dit allemaal veroorzaakt heeft. Praat zo gewoon mogelijk en het liefst ook positief over je ex. Hou steeds in gedachten dat het net als jij ook de ouder van je kind is. Blijf je kinderen ook steunen in hun dagelijkse activiteiten. Zo voelen ze dat je er voor ze bent en dat je om ze geeft. Zorg ervoor dat je kinderen regelmatig contact hebben met beide ouders. Een goede omgangsregeling is hierbij essentieel.

Een mediator, wat kan die betekenen?

Voor een gezin dat te maken krijgt met scheiding is het leven een periode chaotisch en onzeker. Het oude vertrouwde valt weg. En vaak is er wrok en verdriet tussen de exen. Als dat het geval is kunnen de kinderen het slachtoffer worden van pijn van de ouders. Kinderen mogen nooit gebruikt worden als wapen tegen een ex. Bezoekrecht proberen te dwarsbomen is vooral schadelijk voor de kinderen! Tenzij er een goede reden is om kinderen tegen je ex te moeten beschermen. Toch kunnen kinderen vaak emotioneel klem komen te zitten tussen twee kibbelende ouders. Kinderen willen geen partij kiezen want ze houden van beide ouders en willen ze geen van beiden kwetsen of verliezen. Bied vooral je kinderen professionele hulp aan als ze er behoefte aan hebben. Sommige kinderen hebben extra steun nodig om te verwerken wat er is gebeurd. Dat kan in de vorm van gesprekken met een hulpverlener. Een mediator kan veel betekenen in het adviseren aan de ouders in scheiding . Lees hier meer over wat een mediator voor je kan doen bij Zorgeloosch.


LEES OOK: Gescheiden moeder – hoe ga je verder na de scheiding?
EN Tips voor alleenstaande moeders die op zoek zijn naar een nieuwe liefde


Ouderschapsplan maken

Een ouderschapsplan maken is een goede manier om te zorgen dat afspraken worden nageleefd. Dit geeft structuur en rust, ook voor de kinderen. Lees onderstaand meer over wat een ouderschapsplan precies is.

Wat is een ouderschapsplan?

Een ouderschapsplan bestaat vaak uit de volgende onderdelen:

  • Bezoekregeling — wanneer en hoe vaak een ouder een kind kan bezoeken of bij een kind verblijven
  • Verzorging en opvoeding — wie verzorgt het kind wanneer en hoe de opvoeding zal verlopen
  • Financiën — hoe de kosten voor het kind en voor de ouders gedeeld worden
  • Communicatie — hoe de ouders met elkaar en met het kind communiceren over belangrijke beslissingen
  • Medische zorg — wie beslist over medische behandelingen en wie betaalt de kosten
  • Verhuizing — wanneer het kind verhuist en wat de gevolgen hiervan zijn. Afspraak om niet te verhuizen kan hiervan onderdeel zijn
  • Bereikbaarheid — hoe de ouders in contact kunnen blijven met elkaar en met het kind
  • Juridische verplichtingen — welke rechten en plichten de ouders hebben en wat de gevolgen zijn als deze niet worden nagekomen

Natuurlijk kun je dit plan zo uitgebreid maken als je wilt. Een mediator helpt je erbij om deze afspraken in alle redelijkheid voor beide partijen op papier te zetten. De scheiding goed regelen voor de kinderen is een hele klus. Maar na de periode waarin je de strijdbijl neergooit en goede afspraken kunt maken, gaat het iedereen veel rust brengen. En dat is goed voor de kinderen.

Lees ook dit artikel:

Foto door cottonbro studio via Pexels.com

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.