Vegetarisch Kerst recept: pasteitje met portabello’s

Vegetarisch kerst recept
Vegetarisch pasteitjes recept voor de feestdagen

Waarschijnlijk ben jij ook al bezig met de kerst. De grote vraag is altijd: wat gaan we eten. Je wilt iets bijzonders op tafel zetten. Geen doordeweekse hap. Een lekker en bijzonder hoofdgerecht kerst hapjes en natuurlijk een lekker toetje. De meest traditionele kerstdiners bevatten veel vlees. Rollade, rosbief of wild. Maar ook met een vegetarisch recept kun je een echt kerstdiner maken. Of kleine hapjes zonder vlees. Ik geef je graag een vegetarisch recept voor een lekker hapje tijdens de kerst. Je kunt het serveren na de boswandeling, tijdens de borrel of met de lunch.

Vegetarisch kerst recept: Pasteitjes met portabello vulling (4 personen)

Deze ingrediënten heb je nodig voor deze heerlijke pasteitjes zonder vlees:

25 gram boter
1 rode ui, gehalveerd en in ringen gesneden
2 teentjes knoflook geperst
225 gram portabello’s in plakjes
175 gram jonge spinazie
een snufje nootmuskaat
4 eetlepels room (ongeslagen slagroom)
225 gram bladerdeeg
1 ei geklopt
zout en peper
2 theelepels maanzaad

Bereidingswijze voor de vegetarische pasteitjes met portebello vulling

Benodigde tijd: 30 minuten

  1. De vulling voorbereiden

    Smelt de boter in een koekenpan en fruit de ui en knoflook 3 tot 4 minuten tot de ui zacht is geworden

  2. Korte roerbak van de vulling

    Voeg de Portabello’s, de spinazie en de nootmuskaat toe en roerbak alles op middelhoog vuur nog 2 tot 3 minuten

  3. Room toevoegen en peper en zout

    Roer de room door de groenten. Voeg zout en peper toe naar smaak en neem de pan daarna van het vuur.

  4. Het deeg klaarmaken

    Rol het bladerdeeg uit op een met bloem bestoven oppervlak en snijd 4 cirkels met een doorsnee van 15 centimeter. Als je plakken bladerdeeg uit de diepvries wilt gebruiken, kan dat ook. Neem dan een groot formaat, waar je driehoeken mee kunt maken. Of gebruik twee kleine plakken die je op elkaar legt met de inhoud ertussen.

  5. Vulling over 4 pasteitjes verdelen

    Schep een kwart van de vulling op de helft van elke cirkel (of driehoek of vierkant, afhankelijk van welke bladerdeeg je wilt gebruiken). Vouw het deeg dubbel en druk de randen dicht. Strijk het ei op het deeg en strooi het maanzaad erover heen

  6. Vegetarische pasteitjes in de oven

    Leg de pasteitjes op een vochtige bakplaat en bak ze in 20 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden Celcius goudbruin.
    Uitleg: Maak de bakplaat vochtig en een klein beetje water. Door de stoom die er in de over vanaf komt, zal het deeg beter rijzen en zijn de pasteitjes eerder gaar.

  7. Direct uit de oven serveren

    Leg de pasteitjes op borden en serveer ze meteen!

Je kunt op deze manier allerlei pasteitjes maken met diverse ingrediënten. Je zou er deze maand een paar uit kunnen proberen, zodat je de lekkerste met de kerstdagen aan je familie kunt serveren.

Dit recept komt uit een van mijn favoriete kookboeken: Vegetarisch koken, verrukkelijk & gezond. Het is bij bol.com nog tweedehands verkrijgbaar. Wil jij de komende jaren minder vlees wilt gaan eten? Dan is dit kookboek echt een klassiek pareltje om te hebben! Ik geef je ook een paar andere boekentips. Kookboeken van de beste kwaliteit, voor als je wilt starten met vegetarisch eten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.