Door: Margriet Schmitz-Darwinkel, www.happyfamilylife.com.
Hoe krijg je binnen jouw gezin al die verschillende wensen en behoeftes in beeld en in een systeem dat voor iedereen werkt?In een tijd waarin we lijken te rennen en vliegen, is even stilstaan om er weer achter te komen wat echt belangrijk is een hele uitdaging. En toch zo belangrijk om te doen. Want, voordat je het weet verlies je uit het oog wat voor jullie als ouders en gezin van wezenlijk belang is, en waar jullie voor staan. Hoe creëer je een goede balans binnen je gezin, waardoor iedereen aan bod komt?
Elk gezinslid is uniek en heeft zijn eigen interesses en bezigheden, die hij of zij leuk vindt. Daarom is het belangrijk dat iedereen binnen het gezin zijn ei kwijt kan. Het is met name de taak van de ouders om dit te bewaken – en daarbij ook zichzelf niet te vergeten. Met name moeders hebben nog al eens de neiging om hun eigen leuke dingen aan de kant te zetten omwille van het reilen en zeilen binnen het gezin. Het sluipt er zo snel in dat je binnen je gezin (te) veel bezig bent met alle basis activiteiten: naar school, je werk of kinderdagverblijf, maar ook het schoonmaken, opruimen, de was doen etc. Zodanig, dat je druk ervaart om de dingen die ook – of misschien wel juist ook – belangrijk zijn, zoals sporten, ontspanning, samen zijn, te doen. De laatste lijkt iets heel vanzelfsprekend. Iets dat er gewoon zou moeten zijn. En, toch begint het er in onze maatschappij op te lijken dat we daarvoor echt tijd vrij moeten maken. Familie-tijd inplannen om samen af te stemmen, uit te wisselen wat er speelt, maar ook om te bepalen waar je als gezin voor staat, wat jullie willen bereiken en doen. Hierdoor creëer je rust en duidelijkheid, omdat er gezamenlijk kader ontstaat waarbinnen ieder gezinslid zich kan bewegen en waar je steeds weer op terug kunt vallen. Maar hoe realiseer je dit in de praktijk?
Met elkaar een wekelijks familieberaad houden – bijvoorbeeld op de zaterdag- of zondagochtend, waarin iedereen kan aangeven wat hij wil gaan doen. Iedereen heeft z’n stem, afwisselend wordt er naar een van de familieleden geluisterd. “Vandaag gaan we naar de speeltuin want dat vindt Pippa zo leuk. Volgende week doen we wat Sophie het leukste vindt en huren we een spannende film” Door met elkaar te bespreken wat iedereen graag wil doen en van iedereen te horen waarom, kun je gemakkelijker keuzes maken. Zo ontstaat er ook spelenderwijs begrip dat je niet alles tegelijk kunt doen en niet alles van iedereen. Je houdt wel rekening met elkaar en iedereen komt – is het niet deze week, dan wel een andere week – aan bod. Zo zorg je voor een gezellig ontspannen weekend, waarin je dingen samen doet, waarin de lijst met to do-dingetjes haalbaar is en waarin ook ruimte is voor iedereen apart. Ook nog even terug kijken op de afgelopen week en de rest van de komende week door nemen. Alle bijzonderheden zijn besproken en voor de nieuwe week is alles uitgelegd, onderling afgestemd en ingepland. Alles is in beeld en dat geeft rust en tijd voor plezier!
Een wekelijks familieberaad is dus een waardevol moment van delen met, en leren van elkaar. Het helpt je om de uitdagingen binnen het hedendaagse gezin het hoofd te bieden. Het geeft structuur en biedt je een moment voor reflectie, afstemmen, prioriteiten stellen, plannen en gewoon heerlijk samen zijn en plezier maken – een moment waarop alles openlijk besproken kan worden, waarop hulp gevraagd en geboden kan worden en waarop activiteiten afgestemd kunnen worden.
Als ouder(s) kun je het familieberaad ook eerst voorbereiden. Door voordat je er mee gaat beginnen helder te krijgen wat jullie nu eigenlijk echt belangrijk vinden. Wat willen we onze kinderen meegeven, laten doen en wat zijn voor ons de belangrijkste waarden binnen het gezin. Als je dit weet kun je bepaalde thema’s in het familieberaad aan de orde laten komen aan de hand van gebeurtenissen, dingen in het nieuws of gewoon omdat je het belangrijk vindt te bespreken. Zo bouw je eigenlijk spelenderwijs aan een familiestatuut, dat steeds meer vorm krijgt en als fundament gaat dienen voor je gezin.
Er zijn leuke how-to hulpmiddelen die je praktisch, maar ook theoretisch kunnen ondersteunen. Voorbeelden hiervan zijn de Happy Family Organizer (verschijnt deze maand op de markt), de Happy Family Weekplanner of workshops. Wil je meer lezen over het familieberaad dan is het hoofdstuk “Gezin in Balans” uit het boek “Opvoeden vanuit het Hart” inspirerend als achtergrond informatie.
Kijk op www.happyfamilylife.com of bestel via deze site de genoemde materialen en boeken.