bron: AD.
Wietse Kuis, hoogleraar kindergeneeskunde van het Wilhelmina Kinderziekenhuis Utrecht, ziet ze wekelijks op het spreekuur. Kinderen die zo moe zijn dat hun dagelijks leven erdoor wordt bepaald. Zij voelen zich futloos,hebben allerlei pijntjes en kunnen zich moeilijk concentreren, zonder dat er een lichamelijke oorzaak is. Na een halve schooldag kunnen ze veelal niet meer dan zappend op de bank liggen.
Het aantal kinderen dat kampt met chronische vermoeidheid stijgt. Meer dan tien procent van de kinderen tussen de 12 en 16 jaar is langer dan twee maanden uitgeput. Dat blijkt uit een onderzoek dat Kuis en zijn collega’s deden op twee middelbare scholen.
Het wordt volgens Kuis veroorzaakt door het feit dat kinderen het steeds drukker hebben en daardoor meer kampen met stress.
Hij benadrukt dat er nog meer onderzoek moet worden gedaan, maar ziet een duidelijk verband tussen chronische vermoeidheid en ‘leven onder een druk’. ,,Het gaat vaak om kinderen met drukbezet leven die veel moeten presteren. Een kind dat bijvoorbeeld te hoog is ingeschaald op school. Dat op het vwo zit, maar daar eigenlijk niet thuishoort en daardoor constant onder druk staat. Of een kind dat voortdurend wordt geplaagd door klasgenootjes.
Ouders zouden veel dichter op hun kind moeten zitten om hen te begeleiden en om als een goed voorbeeld te fungeren. ,,Maar dat vereist aanwezigheid van de ouders en dat is niet mogelijk in een tijd waarin ouders veel werken en dus niet bij hun kinderen zijn.”
Lees meer op: