Kinderen staan steeds vaker bloot aan harde geluiden. Ze gaan vaak al op jonge leeftijd naar concerten en dragen bijna dagelijks oortjes of koptelefoons met harde muziek. Leuke entertainment, maar kinderoren zijn daar eigenlijk niet tegen bestand. Sterker nog: zij kunnen er doof van worden. Steeds meer kinderen in Nederland kampen met problemen aan het gehoor. De Hoorstichting trekt daarom aan de bel. Door middel van een online hoortest, kunnen kinderen de kwaliteit van hun gehoor meten.
Test de oren van je kind online
Een op de vier kinderen heeft wel eens last van een piep in de oren. Bijvoorbeeld omdat hun koptelefoon te hard stond of omdat ze bij een concert te dicht bij de boxen stonden. Ben jij benieuwd hoe goed jouw kind kan horen? Op deze site kun je samen met je kind het gehoor testen en krijg je tips om goed voor je oren te zorgen. Want je kunt als moeder misschien wel honderd keer zeggen dat die harde muziek slecht is voor hun oren. Ze geloven het pas als het op internet staat. Een goed initiatief van de Hoorstichting dus. Zij sluiten met deze actie goed aan op de belevingswereld van de jonge doelgroep. En ben je ook benieuwd hoe goed jij zelf nog hoort? Test dan zelf ook je oren. Je wordt dan doorverwezen naar een andere test, omdat van nature je gehoor met de jaren toch al achteruit gaat. Daarom zijn de tests gecorrigeerd voor verschillende leeftijden.
Hoe werkt de kinderhoortest?
De Nationale Hoorstichting heeft in samenwerking met het Universitair Medisch Centrum van Amsterdam en Leiden een online hoortest ontwikkeld. Met deze zogenaamde Kinderhoortest kunnen basisschoolkinderen laagdrempelig hun gehoor meten. Als de test start, hoort je kind eerst een stevige ruis. Door de ruis wordt een woord gezegd door een heldere vrouwenstem. De test meet dus hoe spraak kan worden verstaan en hoe goed tonen van elkaar kunnen worden onderscheiden. Er worden acht verschillende woorden gebruikt in de Kinderhoortest, die steeds te zien zijn op het scherm in een vierkant schema met de plaatjes van de acht woorden. Als je kind het woord verstaat, klikt het met de muis op het juiste plaatje. Is het niet te verstaan? Klik dan op het vraagteken.
Wat te doen bij onvoldoende resultaat?
Komt er uit de test dat het gehoor van jouw kind niet goed is? Dan is verder onderzoek bij de huisarts of een audicien aan te raden. Deze kan een uitgebreider beeld krijgen door verder te testen. Naast de uitslag worden via de website ook tips gegeven hoe kinderen hun gehoor gezond kunnen houden. Kinderen die slecht horen, kunnen dat zelf vaak moeilijk aangeven. Zij weten immers niet wat de standaard is. Op tijd opsporen van een slecht gehoor kan veel sociale problemen voorkomen. En ook achterstand op school kun je voor zijn door vroegtijdig eventueel gehoorverlies te ontdekken.