Nog ruim een week en het eerste eindexamen voor middelbare scholieren gaan afgenomen worden. Zit je met een nerveuze puber thuis of zijn de zenuwen onder controle? 10 tegen 1 dat jouw zoon of dochter prima voorbereid is en misschien zelfs al uitkijkt naar die laatste uitdaging. Goed voorbereid zijn is al veel meer dan het halve werk. Er zijn echter nog een aantal handige tips die tijdens het eindexamen van belang kunnen zijn!
1. Eten tijdens het eindexamen
Eten tijdens een examen is toegestaan. Maak het daarbij niet te uitgebreid maar houd het simpel. Het kan namelijk weleens voorkomen dat toezichthouders verpakkingen en wikkels controleren. Als er veel items op de tafel van je zoon of dochter staan, kan dat behoorlijk afleiden. Geef dus bijvoorbeeld een appel mee of een flesje water waar de wikkel vanaf is. Dit voorkomt onnodige discussie tijdens het examen. Wat daarnaast aan te raden is, is om goed te eten en drinken tussen examens door. Het ligt er natuurlijk aan wanneer jouw zoon of dochter precies op de dag examen moet maken. Is het ’s ochtends, zorg dan dat er fatsoenlijk wordt ontbeten. ’s Middags betekent een (vroege) vullende lunch. Je kan je voorstellen dat als je voor sommige examens twee uur zit dat een hongergevoel zal afleiden. Laat je kroost ook voldoende drinken maar niet teveel vlak voor het examen. Een plaspauze kan ze cruciale tijd kosten. Zorg verder dat er gezond eten op tafel staat en probeer ze van de cafeïne af te houden. Cafeïne werkt misschien opwekkend maar kan ze ’s nachts wakker houden. En ook nachtrust is essentieel in de komende weken.
2. Toegestane hulpmiddelen
Er is een aantal basis hulpmiddelen die bij elk vak en dus elk examen gebruikt mag worden. Je kan daarbij denken aan een tekenpotlood, een blauw en rood kleurpotlood, schrijfgerei, millimeterpapier – al wordt daar vaak door de school zelf in voorzien voor notities -, een liniaal, passer, geodriehoek, een gum en een simpele rekenmachine. Met een simpele rekenmachine bedoelen we dat deze geen tekst kan opslaan, geluid kan maken of grafieken kan plotten of informatie kan ontvangen en zenden. Mocht het nodig zijn, dan mag je zoon of dochter tijdens elk examen een Nederlands woordenboek gebruiken. Tot slot behoeft het geen uitleg dat je even een check doet op het schrijfmateriaal dat ze meenemen. Laat ze hun potloden slijpen en zorg voor goede pennen. Zo ben je eventuele verrassingen altijd voor. Nogmaals: een goede voorbereiding is meer dan het halve werk!
3. Wat moet je echt niet vergeten?
Een aantal extra hulpmiddelen is voor bepaalde vakken toegestaan. Dit zijn vaak essentiële hulpmiddelen die niet gemist kunnen worden tijdens het eindexamen. Doe hier dan ook een extra check op voordat je ze de deur uit stuurt. Doen ze aardrijkskunde examen vwo of havo? Dan mogen ze De Grote Bosatlas meenemen (Vwo 54ste druk, Havo 55ste druk). Voor vreemde talen mogen (en eigenlijk moeten) ze een woordenboek meenemen. Ook de bèta leerlingen moeten opletten. Voor biologie, natuur- en scheikunde mag de Binas als hulpmiddel dienen. Sterker nog, Binas zal onmisbaar zijn tijdens het eindexamen. Zorg dat ze ook daarvan de meest recente editie hebben, namelijk de 6de editie. (dit artikel is geschreven in april 2019, controleer in latere jaren of deze informatie nog klopt!)
Je zoon of dochter gaat een hele spannende periode in en ze gaan daar allemaal anders mee om. Toch hebben ze veel aan hun hoofd en puberhersenen willen nog weleens wat over datzelfde hoofd zien. Help ze daarom de komende weken door mee te denken en extra te checken. Ze zullen je er later zeer dankbaar voor zijn!