door: Linda Ketting-Spek, www.zelfzekerkind.nl.
Zie jij jezelf soms met een notitieblok -waarin alle dingen genoteerd staan die je kind fout heeft gedaan- bij de deur staan wachten op de thuiskomst van je kind? Als je kind eenmaal thuis is vertel je hem alles wat hij op zijn kerfstok heeft: “Je hebt je kamer niet opgeruimd.” “Je hebt met je modderschoenen door het huis gelopen.”
Wanneer je kritiek levert op je kind neemt hij het heel persoonlijk op. Ook al lijkt je kind niet luisteren, hij hoort alles. Je kind voelt zich aangevallen door de persoon naar wiens liefde hij verlangt. Wanneer je kritiek uit, wordt je kind aangemoedigd zich terug te trekken of in de verdediging te gaan. Misschien herinner je nog de afwijzende uitspraken van je eigen ouders en die je tot op de dag van vandaag blijven ontmoedigen. Zo sprak ik pas een moeder die als kind vaak ‘dom’ werd genoemd als ze iets verkeerd had gedaan of iets was vergeten. Tot op de dag van vandaag heeft ze last van dat stemmetje in haar hoofd dat blijft herhalen dat ze ‘dom’ is.
Als er dus één ding is dat het gevoel van zelfvertrouwen zeker niet laat groeien; is dat kritiek. Uit onderzoek blijkt dat een kind gemiddeld op een dag achttien afwijzende uitspraken krijgt te horen tegenover één compliment. Welk effect zal dat hebben op zijn zelfvertrouwen? Tegenover kritiek staat aanmoediging. Aanmoediging geeft je kind een enorm gevoel gewaardeerd te worden. Je kind gaat positief over zichzelf denken, krijgt er een goed gevoel door en een positief zelfbeeld.
Het beste is om je kind ongeveer tien complimenten per dag te geven. Alleen hoe blijf je origineel en hoe voorkom je in een sleur terecht te komen, waarna het compliment zijn kracht verliest en je het aantal complimenten op een dag vermindert?
Dé 15 meest originele manieren om je kind een positief zelfbeeld te geven.
1. Stuur een handgeschreven kaart naar je kind waarin jij je compliment beschrijft, vertelt hoeveel je van hem houdt of je kind bedankt voor iets waarmee hij je geholpen heeft.
2. Neem de tijd om iets van je kind te leren en bedank hem hiervoor. Vertel welke voordelen je ervan hebt, nu hij je datgene geleerd heeft. Je kind kan je bijvoorbeeld computerles geven.
3. Vertel aan een ander hoe trots je op je kind bent, terwijl je kind naast je staat.
4. Plaats stiekem post-it briefjes in het boek waarin je kind aan het lezen is of in zijn huiswerk. Schijf hier een positieve mededeling voor hem op.
5. Moedig je kind aan nadat hij voor een moment of een langere periode zichzelf niet was.
6. Stuur of geef bloemen aan je kind en maak er een mooi kaartje aan met een speciale boodschap.
7. Geef je kind een compliment en vraag daarna hoe hij iets gedaan heeft. Je kind heeft bijvoorbeeld een heel mooi werkje op school gemaakt. Geef hem een compliment hiervoor en vraag hoe hij het gemaakt heeft.
8. Stuur of geef een brief aan je kind waarin je een verhaal schrijft en waarin jij je waardering naar hem uit.
9. Vertel je kind, zonder dat daar een speciale aanleiding voor is, dat hij belangrijk voor je is en dat je veel van hem leert. Vertel erbij wat je van hem leert. Bijvoorbeeld hoe je die succesvolle ouder voor hem kunt zijn.
10. Verfraai de slaapkamer van je kind of maak er een mooi kunstwerk in. Iets wat je kind heel graag wil, waardoor hij zich gehoord voelt en waar hij heel blij van wordt.
11. Vraag je kind om zijn mening of advies en bedank hem hiervoor.
12. Bak koekjes voor je kind en zijn vrienden. Bijvoorbeeld op het moment dat ze fijn aan het spelen zijn in je tuin, samen huiswerk maken. Of bak koekjes voor de hele klas. Geef bij het aanreiken van de koekjes een compliment en vertel waarom je deze koekjes speciaal voor hen gebakken hebt.
13. Vertel iets leuks aan een ander over je kind, terwijl je kind naast je staat.
14. Laat je kind iets koken en laat anderen hiervan proeven. Anderen die de kookkunsten van je kind waarderen en hem daarna complimenteren.
15. Hang stiekem een heliumballon in de slaapkamer van je kind met daaraan een briefje met een speciale tekst special voor hem geschreven.
Kortom. Besef hoe belangrijk het is te letten op wat je tegen je kind zegt. Richt je aandacht hoofdzakelijk op de sterke kanten van je kind en zijn positieve karaktertrekken. Want voordat je het weet geef jij je kind teveel kritiek, zonder dat dat eigenlijk je bedoeling is!
© 2012 Linda Ketting-Spek | ZelfZekerKind
Wil je helemaal gratis en vrijblijvend de praktische tips wekelijks in je mailbox ontvangen? Ga dan naar www.zelfzekerkind.nl en schrijf je in. Bovendien ontvang je direct na je aanmelding het gratis e-boek “In 3 stappen op weg naar een kind met meer moed, meer durf en meer zelfvertrouwen.”