door: Linda Ketting-Spek, www.zelfzekerkind.nl.
Het kan een terugkerend probleem zijn: je kind durft niet of nauwelijks te praten als er volwassenen in de buurt zijn. Je kind kijkt de kat uit de boom en vindt het lastig om met mensen te praten die ouder dan hem zijn. Het maakt daarbij niet uit of het om één of meerdere volwassenen gaat en of het bekende of onbekende zijn.
Je kind klapt helemaal dicht en kijkt enkel voor zich uit. En dat terwijl je kind kan praten als de beste. Maar zodra er volwassenen in de buurt zijn, wordt je kind verlegen en gaat hij zich onzeker gedragen. Je maakt je hier ongerust over. Als je kind niets zegt bestaat het gevaar dat volwassenen gaan raden wat je kind wilt zeggen en dit voor hem gaan invullen. Hierdoor wordt het voor je kind onmogelijk om nog iets te zeggen. Voorbeelden van uitspraken die het verhaal van je kind invullen:
• “Je hebt het vast heel erg leuk gehad op schoolkamp.”
• “Je ziet er wit uit. Je bent moe omdat je weinig geslapen hebt op kamp.”
• “Je ziet er niet zo vrolijk uit. Je klasgenoten hebben op kamp zeker iets met je uitgehaald toen je sliep.”
Hoe goed het voorkauwen van woorden en zinnen ook bedoeld is, je kind voelt zich niet begrepen, kan zijn verhaal niet kwijt en zijn motivatie om nog iets te zeggen neemt af. Als volwassenen gaan we volledig voorbij aan wat het kind diep van binnen wil vertellen. Want wie zegt dat je kind heel erg wit is omdat hij moe is van te weinig slaap op kamp? Misschien is je kind onderweg wagenziek geworden of is er een andere reden voor. Volwassenen onderbreken kinderen en vullen woorden en zinnen aan, omdat we minder geduld hebben en dus het gesprek willen versnellen. Ons denken is namelijk veel sneller dan de snelheid waarin wij praten.
Als je kind moeite heeft om zijn gedachten onder woorden te brengen en vervolgens wordt onderbroken, krijgt hij onbewust het signaal dat hij aan de eis van tempoversnelling moet voldoen. Je kind krijgt het signaal dat de tijd van de volwassenen belangrijker is dan zijn eigen tijd en dus zegt hij niets. Neem nu eens even een paar minuten de tijd om over onderstaande punten na te denken om goed inzicht te krijgen in hoe je communiceert.
• Hoe communiceer je zelf met je kind?
• Hoe motiveer jij je kind tot communicatie?
• Hoe nodig jij je kind uit zijn verhalen te vertellen?
• Hoe creëer je een sfeer waarbinnen je kind zich veilig voelt tijdens het gesprek?
In welke punten ben je goed en in welke punten ben je minder goed? Welke positieve verandering gaat er plaatsvinden als je deze punten straks wel beheerst? Wat verandert er in de relatie met je kind? Maak vandaag nog een afspraak met jezelf om na te denken hoe je deze punten kan omzetten in goede resultaten.
4 Stappen waardoor je kind durft te spreken in het bijzijn van volwassenen.
1. Spreek vanuit jezelf. Spreek vanuit ‘ik’. Hiermee worden je uitspraken milder en durft je kind eerder in het bijzijn van een volwassenen te praten. Je maakt namelijk duidelijk dat jouw reactie er is, maar er ook ruimte is voor het persoonlijke verhaal van je kind. Je stimuleert je kind iets te vertellen.
Voorbeeld: “Ik hoop dat ik het verkeerd zie, maar is er iets met je aan de hand?”
2. Zorg voor een sfeer waarin je kind zich prettig voelt en waarin zowel de volwassenen als je kind de mogelijkheid heeft te zeggen wat ze willen zeggen.
3. Zorg tijdens het gesprek voor tweerichtingsverkeer in plaats van eenrichtingsverkeer vanuit de volwassenen.
4. Zorg ervoor dat je kind zegt wat hij wilt zeggen en niet gedwongen wordt te spreken.
Kortom. Als je kind niet of nauwelijks durft te praten in het bijzijn van volwassenen en hierdoor onzeker gedrag gaat vertonen, wees je dan bewust van het niet gaan invullen of voorkauwen van zijn woorden en zinnen. Creëer in plaats hiervan een omgeving die voor je kind veilig voelt, zorg dat er tijd en ruimte is voor je kind om zijn gedachten onder woorden te brengen en spreek zelf vanuit “ik”.
© 2012 Linda Ketting-Spek | ZelfZekerKind
Linda is auteur van het gratis mini e-boek “In 3 stappen op weg naar een kind met meer moed, meer durf en meer zelfvertrouwen” dat gratis en vrijblijvend aan te vragen is op www.zelfzekerkind.nl.