Door: Irene van Gent, allesovereten.com.
Hoe ziet jouw voorraadkast eruit? Vol met spullen waarvan je niet weet dat je ze nog hebt of netjes opgeruimd? Zelf ben ik momenteel niet in het bezit van een persoonlijke voorraadkast, omdat ik nog geen officieel eigen huis heb. Bij elke verhuizing neem ik wel een doos mee met (voor mij) belangrijke ingrediënten als kruiden, meel, zoetstoffen, pasta en rijst. De rest koop ik als ik het nodig heb. Nu denk je dat dit komt doordat ik veel reis, maar ook vroeger had ik maar een beperkte voorraad in mijn kasten.
Ik denk dat ik dit heb overgenomen van mijn moeder. Elke week maakte ze een lijstje met wat we wanneer gingen eten en wat ze nodig had. Elke vrijdagochtend dook ze de kast en koelkast in om te kijken wat er nog was en ze moest aanschaffen. Ik herken dat heel erg aan mijn eigen manier van inkopen. Ik koop wat ik echt nodig heb en koop pas een nieuwe verpakking als de vorige (bijna) op is. Ik koop nooit extra veel als iets in de aanbieding is, omdat ik nooit weet of het dan wel op komt.
Doordat ik nog geen eigen huis heb en regelmatig in huizen logeer, zie ik veel verschillende voorraadkasten, lades en vriezers. En die zijn vaak heel erg vol. Ik verbaas me er wel eens over dat er vaak zoveel in staat. En waarom, hoe komt het in die kast en waarom lijkt het alsof het niet op komt? Wat moet je met drie pakken meel als je nooit taarten bakt? Of met vier pakken rijst als je maar 1 x per maand rijst eet?
Volgens mij zijn er twee soorten gevulde kasten. De eerste kast is de kast van de mensen die steeds iets nieuws kopen, en de oude verpakkingen nooit helemaal leeg maken. Ze gaan zonder lijstje naar de winkel en weten niet of ze iets nog hebben of niet en kopen het dan maar weer opnieuw.
De tweede kast is van de mensen die op voorraad inkopen. En in één keer grote hoeveelheden van iets kopen, zodat ze goedkoper uit zijn en niet zo vaak boodschappen hoeven te doen. Dit is natuurlijk wel slim, als je daarbij dan maar niet zo veel haalt dat het niet op komt voor de houdbaarheidsdatum verstreken is.
Wil je een beetje ruimte in je voorraadkast, dan kun je het boek ‘Haal meer uit je kast‘ aanschaffen, waarin leuke recepten staan met ingrediënten uit de voorraadkast. Je kunt ook zelf proberen ingrediënten met elkaar te combineren en nieuwe recepten creëren. Probeer wat uit, ga bakken, maak zelf brood, of doe iets anders met de inhoud van je kast. Probeer op te ruimen en combineer die pakjes met verse groenten en fruit. Het is vaak heel rustgevend als je een kast leegmaakt of je ontdekt (ook handig in financieel zware tijden) dat je nog heel veel eten hebt, zodat je de komende tijd echt alleen nog maar verse groenten en fruit hoeft aan te schaffen!
De uitdaging!
Ik ben benieuwd wat jij maakt uit je volle voorraadkast. Tot 29 juni a.s. kun je je recept insturen, door een reactie te plaatsen op dit blog. De voorwaarde is dat je ingrediënten gebruikt uit je voorraadkast en dit aanvult met verse groenten of fruit. Het leukste recept wordt beloond met een leuke prijs. Als er meer dan 20 recepten binnenkomen, bundel ik deze recepten in één document. Dit krijgen alle deelnemers als ebook en kun je later nabestellen als je niet hebt meegedaan.