Eva van Nieuwburg van age-well.nl bezocht voor mamas.nl het symposium over voeding & kinderen in Leiden. Dit is wat zij er hoorde en hoe zij erover denkt.
Een groots ontvangst in de prachtige zaal van het Corpus te Leiden. Vandaag gaat het helemaal over voeding en het kind. Ik ben benieuwd naar dit evenement met vele sprekers dat gesponsord wordt door Friesland Campina. Om mij heen verzamelen kinderartsen, diëtisten en verpleegkundigen.
Hield jij in de zwangerschap van zoet? Grote kans dat je kind dat nu ook doet!
Het event wordt op enthousiaste wijze geopend door dr. Fred Brouns, voedingswetenschapper: Innovatie Gezonde Voeding te Maastricht. Hij benadrukt hoe belangrijk de voeding is die we tot ons nemen voor, tijdens en na de zwangerschap voor een goede gezondheid en goede eetgewoonten van onze kinderen. Dr. Kees de Graaf van de Universiteit Wageningen wijd in zijn presentatie verder uit over hoe de smaken die wij eten tijdens de zwangerschap het ongeboren kind beïnvloed. De smaak van wat wij eten is terug te vinden in ons vruchtwater en door het drinken van het vruchtwater leren onze kinderen alle smaken kennen die wij eten. De voorliefde voor zoet kan dus al heel vroeg worden aangeleerd als de moeder tijdens de zwangerschap los gaat op koek, ijs en snoep. Maar gaat ze los op worteltjes dan is er meer kans dat het kind later houd van wortels.
En wat nu als je kind inderdaad alleen maar koek, snoep en ijs wil eten?
Het regelmatig blootstellen aan smaken is het meest krachtige mechanisme om kinderen te laten wennen aan nieuwe smaken. Het is wel zo dat we in de eerste 2 jaar onze voedselvoorkeuren ontwikkelen en dat tot het eerste jaar een kind vaak heel gemakkelijk is met eten. Als je vroeg begint met het geven van groenten en gezonde voeding eet je kind later makkelijker ook gezond. En ook blijkt dat gezinnen waar veel aandacht wordt besteed aan samen eten en samen gezond eten de kinderen op latere leeftijd ook gezonder leven.
De schijf van vijf: Gedateerd?
Het valt op dat tijdens de gehele dag en in de onderzoeken die worden gepresenteerd alleen gewerkt wordt met de schijf van vijf. Er zijn tegenwoordig erg veel vakgenoten, artsen en onderzoekers die sterk hun vraagtekens hebben bij het gezonde imago van de schijf van vijf zowel in Nederland als in de rest van de wereld. In Zweden bijvoorbeeld is er door The National Board of health and Welfare het hoogst medische adviesorgaan in zweden, een grootschalig onderzoek geweest naar een arts die haar patiënten adviseerde om af te vallen en gezonder te worden door geen tot weinig koolhydraten te eten maar wel veel eiwit en vet waaronder verzadigd vet. Na het tweejaar durend onderzoek was de conclusie dat de adviezen van deze arts geen schade gaven aan de gezondheid van de patiënten en dat zij haar werk mocht voortzetten. Dr. Andreas Eenfeldt behandelt ook in zweden zijn patiënten met een Low Carb High Fat diet zoals hij het noemt en hij stelt dat inmiddels 22% van de Zweedse bevolking minder koolhydraten eet voor een betere gezondheid. In Nederland hebben we Professor Muskiet die onderzoek doet naar het natuurlijke dieet van de menselijke soort. Hij is bijvoorbeeld van mening dat granen daar geen plaats in hebben.
Minder eten of misschien anders eten?
In het dagprogramma wordt veel gesproken over manieren hoe we kinderen kunnen helpen om minder te eten en gezonder te eten. De benadering is vooral gericht op gedrag. Maar ik heb niets gehoord over hoe het eten van (te veel) koolhydraten er voor kan zorgen dat je juist méér honger krijgt en hoe het eten van eiwit en vet juist een gevoel van verzadiging geeft. Het advies voor tussendoortjes voor kleine kinderen in de schijf van vijf: fruit, een volkorenbiscuitje, een plakje ontbijtkoek of een soepstengel. Al deze producten werken naar mijn mening honger in de hand omdat ze weinig vet bevatten en een plak ontbijtkoek of een soepstengel wordt zeer snel omgezet in een heleboel suikers. Waarom adviseert het voedingscentrum geen ei, of een wortel of een stuk komkommer? Een zelfgemaakte koek of een cracker met (geiten) kaas?
Al met al was het een boeiende dag waaruit bleek dat we heel vroeg kunnen beginnen met het aanleren van gezonde eetgewoonten aan onze kinderen en dat het goede voorbeeld echt werkt. Maar wat het goede voorbeeld nou eigenlijk is? Bij de diëtisten en kinderartsen zelf is daar ook verdeeldheid over. Persoonlijk ben ik overtuigt van de kracht van een zo natuurlijk en onbewerkt mogelijk voedingspatroon met weinig suiker, minder graanproducten en waar goede vetten zoals roomboter ook een plaatsje mogen hebben.